Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şule Ulusoy Cengiz, iki tip şeker hastalığı olduğunu belirterek, tip 1 şekerin daha çok çocuklarda ve gençlerde, tip 2'nin daha çok yetişkinlerde ve kilolularda görüldüğünü söyledi.
Dr. Cengiz hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu bildirerek belirtilerini de şöyle sıraladı:
"Sık sık idrara çıkma, aşırı susama, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, beklenmedik kilo kaybı, karıncalanma, sık acıkma hissi, ellerde ayaklarda titreme-terleme, kusma, sık idrar yolu enfeksiyonu, kuru ve kaşıntılı deri, yaraların geç iyileşmesi gibi bulgulardır"
Dr. Cengiz, açlık kan şekeri 100, tokluk kan şekerinin de 140'ın üstünde olan kişilerin risk altında olduğunu vurguladı. Dr. Cengiz, "Teşhis için, herhangi bir zamanda ölçülen kan şekerinin 200 ve üzerinde olması, 2 defa açlık kan şekerinin 126'ın üzerinde olması veya şeker yüklemesi yapıldığında 2. saat şekerin 200'ün üstünde olması gerekir" dedi.
Bu tür belirtileri olan kişilerin mutlaka bir Dahiliye uzmanına muayene olmaları gerektiğini önemle vurgulayan Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Cengiz, "Bu hastalık ciddi organ hasarları oluşturur.
Görme bozuklukları, böbreklerde ve ayak sinirlerinde bozukluklar, damar ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Öyle ki şeker hastalığı dünyadaki tüm ülkelerde dördüncü sıradaki ölüm sebebidir"
Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Cengiz, genetik ve çevresel faktörlere dayanarak şeker hastası sayısının hızla arttığını ve 2014'lerde beklenen şeker hastası sayısına şimdiden ulaşıldığını belirtti. Dr. Cengiz, risk grupları faktörlerini de söyle saydı:
"Ailesinde şeker hastası olanlar, fazla kilolu olanlar, hızlı yemek yiyenler, çabuk acıkanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler, 4 kilonun üstünde bebek doğuran hanımlar, ayrıca yağlı karaciğeri olanların açlık kan şekerinin 100'ün tokluk kan şekerinin 150'in üstünde olanlar riskli grupta yer alırlar" dedi.
|