Tüm Türkiye İstanbul’da 2 kişinin ölümüne yol açan HIV skandalıyla çalkalanırken, 16 yıl önce Kızılay’dan alınan HIV’li kanla Türkiye’yi 378 bin Euro tazminata mahkûm ettiren Y.O.’nun tedavisinde de sorunlar yaşandığı ortaya çıktı. Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş, “Dışişleri’ne yazı yazdık. Sorunlar giderilmezse, Avrupa Konseyi’ne başvuracağız” dedi...
İsytanbul’da Kızılay’dan alınan HIV’li kan nedeniyle, 2 kişinin ölümü ve olayın yargıya taşınması gündem yaratırken, tam 16 yıl önce Kızılay’dan alınan HIV’li kan yüzünden AİHM’den rekor tazminat davası kazanan Y.O.’nun tedavi aşamasında da mağdur olduğu ortaya çıktı. İzmir’de erken doğan minik Y.O.’nun kaderi, 1996 yılın da doktorlar kanının değişmesi gerektiği ne karar verince değişti. Gerekli kan Kızılay’dan temin edildi, ancak bebeğe bu yolla HIV bulaştığı tespit edildi. Y.O.’nun ailesi, AİHM’ye başvurdu. AİHM, Türkiye’yi 378 bin Euro tazminata mahkûm etti.
TEDAVİ MASRAFLARI DEVLETTEN
Mahkeme ayrıca Y.O.’nun yaşadığı süre boyunca tüm tedavi masraflarının devlet tarafından yerine getirilmesine karar verdi. Ancak zaman zaman tedavi aşaması ve ilaç temini konusunda sorun yaşanmaya başlandı.
Y.O., bugün lise öğrencisi. Geçtiğimiz aralık ayında tedavi konusunda Y.O.’nun yaşadığı sorunlar artınca ailenin avukatı önce SGK’ya, ardından da Dışişleri Bakanlığı’na başvurdu.
Avukat Mehmet Emin Keleş, Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği 5 Ocak tarihli yazısında, “12 Mayıs 2011 tarihli yaptığımız başvuru sonucunda. Y.O.’nun bir kısım tedavi giderleri AİHM kapsamında ödenmiş olmakla birlikte, bu ödeme ‘tüm tedavi giderlerini’ kapsamadığı gibi, son zamanlarda hiçbir tedavi gideri de ödenmemektedir. Örneğin, tedavi nedeniyle hastanelerde ve eczanelerde katkı bedeli alınmakta, oysa mahkeme tüm tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını karara bağlamıştır” dedi.
‘LİSTEDE DEĞİL, ÖDEYEMEYİZ’
Dilekçede, ayrıca “Çocuğun tedavisinde kullanılması zorunlu olan ve Türkiye’de bulunmaması nedeniyle yurtdışından getirtilen ilacı aile temin etmiş, ancak SGK, söz konusu ilacın ‘ödenecek ilaçlar’ listesinde olmadığı gerekçesiyle bedelinin ödenemeyeceğini bildirmiştir. Küçük Y.O.’nun bağışıklık sistemi zayıfladığından ayağı kırılmış, bu süreç boyunca tedavi giderleri devlet tarafından ödenmemiş, hiçbir tedavi gideri karşılanmamıştır” ifadesi yer aldı.
‘ÖZEL BİR KART ÇIKARILSIN’
Avukat Keleş, Y.O.’nun tedavi giderlerinde yaşanan sorunların çözümü ve aileye hem hastanelerde, hemde eczanelerde sorun çıkarılmaması için özel bir kart çıkarılmasını ve bu yönde SGK’ya da bilgi verilmesini talep ederek, “Ailenin mağduriyetinin giderilmemesi halinde, karar yerine getirilmemiş olacağından Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne müracaat ederek kararın uygulanmasını talep edeceğiz” dedi.
‘STATÜMÜZ BELLİ DEĞİL’
İlk başlarda SGK kayıtlarında Y.O.’nun sosyal güvencesinin AİHM kararı olarak gözüktüğünü, ancak daha sonra sorun yaşandığını öne süren Keleş, “İlk başta yeşil kartla tedaviden yararlanıyorduk. Ancak aile tazminat alınca, ‘Tedaviyi kesiyoruz’ denildi. Tam ve eksiksiz tedavinin yapılması konusunda başvuruda bulunduk. Y.O.’nun tedavisi, devletin yükümlülüğündedir. Şu an statümüzün ne olduğu belli değil. Y.O.’nun 2 ayda bir kullandığı bir ilacın bedeli 6 bin Euro. Bu nedenle aile ilaç temininde de zorluk çekiyor. Henüz Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yanıt alamadık. Bizim isteğimiz, Y.O. için üzerinde sosyal güvencesi AİHM yazılı bir kart verilmesi” açıklamasını yaptı.
|