Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geliştirilen bir kömür modeli olduğunu belirterek, "Ciddi bir yatırımcıya herhangi bir bedeli olmaksızın kömürü 30 yıllığına veriyoruz ama herhangi bir gerekçeyle bu yatırımı gerçekleştiremeyecekse veya 'çantacı' diye tabir ettiğimiz, biraz spekülatif davranan yatırımcılar varsa onlara bu kömür 6 aylığına veriliyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rixos Otel'de düzenlenen Adana Tufanbeyli linyit kömür sahasında kurulacak 600 megavat kapasiteli termik santral yapımı rödovans sözleşmesi imza törenine katıldı. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yerli kömürle alakalı önemli bir anlaşmaya imza atılacağını belirterek, son yapılan ihalede Tufanbeyli'de yerli kömürlerin düşük kalorili de olsa ihale edildiğini ve belli bir noktaya ulaşıldığını söyledi.
Yıldız, Türkiye'nin son 10 yılda kazandığı istikrarla beraber birçok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de çok ciddi yatırımlar yaptığını belirterek, Türkiye'nin büyümesini sağlayacak yatırımların ardı sıra gerçekleştirildiğini söyledi.
Yıldız, geliştirilen bir kömür modeli olduğunu belirterek, "O model şunu söylüyor, ciddi bir yatırımcıya herhangi bir bedeli olmaksızın kömürü 30 yıllığına veriyoruz. Ama herhangi bir gerekçeyle bu yatırımı gerçekleştiremeyecekse veya 'çantacı' diye tabir ettiğimiz, biraz spekülatif davranan yatırımcılar varsa onlara bu kömür 6 aylığına veriliyor. 6 ay sonra bu kömür tekrar alınır" diye konuştu.
Ciddi yatırımcının 30 yıl yanında olduklarını anlatan Yıldız, manipüle etmek isteyenlere ise 6 ay süre verdiklerini ve bu 6 aylık süreyi geçirtmeyeceklerini bildirdi. Yıldız, konuşmasında şunları kaydetti:
"Kömürü veriyoruz, 4-5 yıllık yatırım süresi içerisinde yatırımcılar kömüre herhangi bir para ödemiyor. Elektrik üretmeye başlamasından sonra ihale edildiği pay üzerinden bize ürettiklerinden pay ödemek kaydıyla bize bir kuruş para ödüyorlar. Dolayısıyla bizim yatırımcımızla beraber kazandığımız, külfeti zamanında yük olmadığımız, zamanında kömüre artı para almadığımız bir model. Ama ürettikten sonra Türkiye'de yaşayan 75 milyon vatandaşımızın hakkı olan ücretini, ürettiğinden pay almak kaydıyla böyle bir model geliştirdik."
Yıldız, yatırımcıya iyi bir yatırım ortamı oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, projenin 1 milyar dolardan daha fazla yatırımı gerektiğini ifade etti. Yıldız, yerli kömürden elektrik üretiminin her geçen gün daha fazla olacağını, ağustos ayının sonunda Soma'da yeni bir ihale daha yapılacağını ve bu ihaleyle 450 megavatlık kömür santralinin kurulacağını bildirdi.
Konuşmalar sonrası Adana Tufanbeyli linyit kömür sahasında kurulacak 600 megavat kapasiteli termik santral yapımı rödovans sözleşmesi imza töreni gerçekleştirildi.
|