Ölen babasından aylık bağlanan kız çocuklarında işçi-memur kızı ayırımı sona erecek. SGK Başkanı Acar, 2008'den sonra bu sistemin kalktığını ancak sorunun tam çözümü için 20 yıllık süreç gerektiğini vurguladı.
Sosyal güvenlikte tek çatı uygulaması, yıllardır süregelen köklü sorunlara çare oluyor."Babanın sigorta statüsüne göre kızlara farklı maaş uygulaması" da bu sorunlardan biri.SGK Başkanı Fatih Acar ve beyin takımı, Sabah gazetesine tüm bu sorunların çözümüyle ilgili bilgiler verdi.
Babalar ve kızları
Memur kızları babaları öldüğünde, bekâr oldukları sürece çalışıyor olsalar da babalarından aylık alabiliyor.Babası işçi, esnaf, sanatkâr olan emeklilerin kızları ise bekâr da olsalar herhangi bir işte çalıştıklarında ölen babadan aylık bağlanamıyor.Sosyal güvenlik reformuyla bütün kurumlar tek çatı altında birleşti. Ancak Anayasa Mahkemesi memurların ayrı bir statüde, ayrıcalıklı olduğuna hükmetti.
1 Ekim 2008'den sonra sisteme giren memurlar reform kapsamında aynı statüde olacak. Böylece SSK-Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayırımı son bulacak. Bu 20-30 yılda sonuç verecek.
500 bin dul kadın
Dul kadınların hem eşi hem de babasından aylık alabileceği yönünde mahkeme kararı var. Biz kurum olarak mahkemeye savunmamızı ilettik. Bu kapsamda 500 bin kişinin olduğu belirlendi.
Yaşlılar evde maaş istemiyor
Yaşlılar evde maaş almayı sevmiyor. Maaşların bankalara yatırılması konusunda sıkı bir pazarlık yürüttük. Bankalara komisyon ödüyorduk, şimdi 300 milyon TL tasarruf sağladık. Kurumun bu yılki prim geliri 93.5 milyar lira, toplam geliri de 133 milyar TL.
20 günde aylık bağlanacak
Maaş bağlama işlem süresi 20 güne düşürülecek. Bu süre 2012 yılında ortalama 21.31 güne kadar çekildi.
SGEP Projesi
Sosyal sigorta hizmetleri entegre bir yapıda, elektronik ortamda sunulacak. SMS uygulamasıyla sigortalıyı online bilgilendirme bir ileri aşamaya taşınacak.
2.5 milyar belge
Kurumun 50 yıllık arşivindeki 2.5 milyar belge taranarak kullanıma açılacak.
Çapraz sorguya dikkat!
Alo 170 çalışma ve sosyal güvenlik merkezinin sayısı artırılacak. Şikâyetler üzerine 40 bin 124 kişinin kayıtdışı, 4 bin 142 işyerinin de tescilsiz çalıştığı saptandı. Denetmenlerin sayısını da bir yıl içinde bin 500'e çıkaracağız.
|