|
Reisü’l Küttab Mehmet Raşit Efendi
18. yüzyılın tanınmış devlet adamı ve Divan şairi Reisü’l Küttab Mehmet Raşit Efendi, Kayseri’nin Gesi Beldesinin Ispıdın Köyü’nde Hicri 1167 / Miladi 1753 yılında Divan-ı Hümayun katiplerinden Cafer Fevzi Efendi’nin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Tahsil hayatı konusunda net bir bilgiye sahip olmadığımız Reisü’l Küttab Mehmet Raşit Efendi, hızlı yazı yazmakta çok marifetliydi. I. Abdülhamit ve III. Selim döneminin tanınmış devlet adamlarından olan Reisü’l Küttab Mehmet Raşit Efendi’nin çevresinde zeki, dürüst, iyiliksever, çalışkan, hayır ve hasenatı seven bir zat olduğu bilinmektedir.
Kitap ve kütüphaneciliğe önem veren Raşit Efendi, Vakanüvis Vasıf Efendi ile beraber İbrahim Müteferrika’nın matbaasını satın alarak basıma devam etmiştir. Matbaa, Raşit Efendi’nin vefatının ardından kapanmıştır.Mehmet Raşit Efendi’nin divan şairi olduğu da bilinmektedir. Nail Bayraktar’ın Taksim Atatürk Kitaplığı’nda yaptığı araştırma sonucunda Raşit Efendi divançesini bulmuştur.
Mehmet Raşit Efendi’nin ilk devlet memurluğu Beylikçi Kisedarlığıdır. Daha sonra 1787 yılında Reisülküttab’lık görevine getirilmiştir. Üç defa görevinden azledilen Raşit Efendiyi son ayrılışı derinden etkilemiş ve bu üzüntüyle 1797’de vefat etmiştir. Mezarı Beyazıt Camii bitişiğindeki kabristanda yer almaktadır.
Yararlanılan Kaynaklar :
İskit, Türkiye’de Matbuat Rejimleri, s. 6 Fatih Rukancı, Raşit Efendi Yazma Eserler Kütüphanesi Mustafa Parlak, “Ahmet Nazif Efendi’nin Raşit Efendi Kütüphanesiyle İlgili Mektubu”, Erciyes Dergisi, c. 10, S. 112, Nisan 1987, s. 5-12. Mustafa ASLAN, Kayserili Raşit Mehmet Efendi ve Divançesi, s. 41-44 |
|
|
|