Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ünal, göz sağlığını korumak için sıcak ve yoğun güneşli havalarda dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Aşırı güneş ışığına maruz kalınmasının gözde katarakta neden olabileceğini aktaran Prof. Dr. Mustafa Ünal, ayrıca güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınların alerjik hastalıkların daha fazla yaşanmasında önemli bir etken olduğunu belirtti. Çok fazla miktarda güneş ışığına maruz kalınmasının görme merkezine ulaşacak ultraviyole ışınları artıracağını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ünal, "Bu durum, dağcılarda ya da karda yürüyenlerde rastladığımız gibi gözde yanıklara neden olabilir. Birkaç gün yanma ve batma hissinin ardından geçebilir. Ama zaman zaman geri dönüşümü zorlaşan durumlar yaşanabiliyor. Kronik olarak aşırı güneş ışığına maruz kalınması gözde katarakta neden olabilir" diye konuştu.
MUTLAKA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN
Aşırı derecede ultraviyole ışına maruz kalınmasını önlemek için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ünal, vatandaşları güneşin yoğun olduğu 10.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları, çıkmaları zorunlu ise gölgede bulunmaları ve şapka takmaları gerektiği konusunda uyardı. Son zamanda özellikle yaşlılarda görme merkezinde bozulmanın çok sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Ünal, "Yüzde 100 olmamakla birlikte güneş ışığı çok suçlanıyor. Bu nedenle güneş gözlüğünün etkisinin kısa vadede değil, uzun vadede etkili olduğunu söyleyebiliriz. Güneş gözlüğü seçerken sağlık bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış olanları tercih etmek gerekiyor" dedi.
GÜNEŞ IŞIĞI EN FAZLA KUMDA YANSIR
Sertifikasız gözlüklerin optikçide satılmasının mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu:
"Çok pahalı olması şart değil, markalı bir gözlük olması koruma açısından önemli. Kişinin kendi yüz yapısına, alın ve burun yapısına uygun bir güneş gözlüğü kullanılmalı. Çocuklar için de mutlaka güneş gözlüğü öneriyoruz. Işınlar sadece gözümüzün karşısından gelmez, yandan veya alttan gelebilir. Bu nedenle camın göze yakın olması ve geniş cam olması daha avantajlı olacaktır. Çerçevelerin de geniş olması, yanlardan gelecek ışığı engellemek açısından avantajlıdır. Güneş ışığı özellikle kumdan çok fazla yansır. Hiç kimse güneşe direkt bakmaz, ancak göze gelen ultraviyole ışınların çoğunluğu etraftan yansır. Kum, taş, kaya ve toprak sudan bile daha fazla güneş ışığını yansıtır."
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN
Mert Optik firmasının sahibi eczacı- optisyen Nuri Özkul, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti. Özkul, "Gözlüğün modelinden çok işlevi ön planda olmalı, ultraviyole korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmalı" dedi. Özkul, "Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar" diye konuştu.
BULANIK GÖSTEREN GÖZLÜK TEHLİKELİ
"Öncellikle gözlüğü taktığınızda gözünüz bulanmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir" diyen Özkul, "Cam rengi her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri koyu, bazı yerleri açıksa, o gözlüğü satın almayın. Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spektrumu söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin" diye konuştu.
5 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLAR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKMALI
Güneş gözlüklerinin üzerinde, mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerektiğine dikkat çeken Nuri Özkul, şöyle dedi:
"Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin. Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalı. Bazı kontak lenslerde UV koruması bulunsa da üzerine güneş gözlüğü takmak daha da faydalıdır. Güneşten kaynaklanan UV ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabiliyor. Bu yüzden 5 yaş üstü çocuklar güneş gözlüğü takmalı."
|