Bir Avrupa araştırma projesi sonucunda sudan ateş üretmeye imkan sağlayan taşınabilir bir alet geliştirildi.
Bu araç sayesinde sanayide kaynak yapma gibi işlemlerde şişeler dolusu yanıcı gaza ihtiyaç kalmayacak. Mevcut metotlarda, oksijenin asetinle birleşmesinden ortaya çıkan elektrolizörlerin kullanım alanı yüksek zar ve katalizatör maliyetlerinden dolayı sınırlı. Çünkü platinyum veya bunun gibi değerli metaller kullanılıyor. Araştırmacıların hedefi ise bu teknolojinin daha ekonomik hale gelmesi.
Andrew Ellis, Araştırma uzmanı / ITM Power: “Elektrolizör sisteminde su, hidrojen ve oksijen gazlarına ayrışıyor ve sonrasında alev ortaya çıkıyor. Bu alev sanayide kaynak yapma ve diğer işlemlerde kullanılıyor. Yani en basit anlamda alev elde etmek için su kullanıyoruz. Buradaki kimyacılar zarlar konusunda çalışıyor. Bu zarlar elektrolizörün performansını artırmakta.
Ayrıca katalizatörler üzerine yapılan birçok araştırma var. Platinyum miktarını azaltarak hücrelerde kullanılabilecek daha ucuz maddelere bakıyoruz. Bu araştırma elektrolizör sistemlerindeki masrafların büyük miktarda azalmasını sağlayacak.”
Araştırmacılar tarafından yeni geliştirilen alet hidrojen ve oksijenin ayrışmasını sağlıyor. Makinenin ucunda tekrar birleşen bu iki enerjinin ortaya çıkardığı sıcaklık normalden daha az ve yönlendirilmesi ise daha kolay.
Rory Olney, Kaynak uzmanı: “Çıkan alev oksi-asetilene göre çok daha yumuşak. Ayrıca alevden dağılan ateş parçacıkları gözünüzü daha az etkiliyor. Kaynak işlemi sırasında ince ve şeffaf bir gözlük takmak yetiyor.”
Asetilenle dolu basınçlı şişeler ciddi tehlikeler ortaya çıkarabilir. Bu yüzden gaz kaçaklarının büyük çaplı zararlara yol açabileceği yerlerde kullanımları yasak. Özellikle alüminyum gibi hassas maddelerle çalışırken daha fazla dikkat gerekiyor.
Steven Baines, Malzeme ve bileşim uzmanı / TWI: “Şu an elimizde olan sistemlerde yüksek bir ısıya ve hıza sahibiz. Bu da malzemeyi hemen eritiyor ki en büyük zaaf işte bu.”
Hidrojen bazlı alevse çok daha yumuşak ve temiz, çünkü yandığında sadece su üretiyor.
Nick Ludford/Materials scientist, TWI, “Asetilen gazla kıyasladığımızda bu yeni üretilen sistemdeki gazın maliyeti en az 20 kat daha ucuz olacak. Bunun sebebi gaz deposunun maliyeti, sigorta ücreti ve tabii ki saf gazın fiyatı.”
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere maddi ve çevresel birçok avantaj sağlayacak bu yeni teknolojinin birkaç yıl içinde piyasada olması bekleniyor. Elektrolizör sistemin prototipi şu an İngiltere’de kapsamlı bir şekilde test edilmekte.
Rory Olney, Kaynak uzmanı: “Bu sistemin en önemli avantajlarından birisi de aletin uç kısmının devamlı soğuk kalması. Çünkü alev başlığın dış tarafında ortaya çıkıyor. Bu yüzden orası soğuk ve uç kısım hiç sıcak değil. İşinizin bitmesiyle birlikte alevi durdurduğunuzda uç kısım yine soğuk kalmaya devam ediyor ve makineyi istediğiniz yere koyabiliyorsunuz.”
|