Dünyada 300 milyon kişiyi etkileyen astım yılda 250 bine yakın insanı öldürüyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Usalan, yaptığı açıklamada, tüm dünyada 6 Mayıs Astım Günü sebebiyle bu hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalığı artırma çalışmaları yapılırken, astım hastalarının sigarayı bırakmaları ve kilo vermelerinin önemli olduğunu ifade etti.
Usalan, astımın, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, “Astım tüm dünyada 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır.
Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
Astımın kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezitenin sayılabileceğini kaydeden Usalan, “Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40’ının ise, obez olduğunu kaydetti.
SİGARAYI BIRAKMAK VE KİLO VERMEK ASTIMIN KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRIYOR
Usalan astım belirtilerinin, nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi, göğüste tıkanıklık hissi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Astım atağında genelde tetiği çeken bir faktör vardır. Altta yatan temel sebep çoğu hastada alerji olmakla beraber en sık olarak enfeksiyonları takiben hastalarda astım ataklarına rastlanır. Astım atağında hava yollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Hava yollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar. Ayrıca hava yollarının etrafında var olan kas lifleri kasılarak var olan patolojinin daha da artmasına ve hava yollarının daha da daralmasına sebep olur."
ASTIM HASTALARININ DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLARI
"Ev tozu akarları, çimen, ağaç, hububat polenleri, küfler, hamam böcekleri, kedi, köpek, kuş gibi ev içerisinde beslenen hayvanlar, nezle, grip gibi enfeksiyonlar, sigara dumanı, odun, kömür dumanı, tezek yakma, parfüm, saç spreyleri, yemek, boya kokuları gibi ağır kokular, otomobil içerisindeki kokular, sis ve hava kirliliği, psikolojik faktörler, egzersiz, aşırı rutubetli iklim, hava ve mevsim şartlarında değişim, gülme, ağlama gibi ani sık nefes alışverişini gerektiren manevralar, mesleki faktörler."
|