Kayserigaz İşletme Bakım Birimi, rutin olarak her yıl 2 defa gerçekleştirdiği kaçak arama faaliyetlerinin birincisini tamamladı.
Yapılan çalışmada, Kayseri genelinde 209 kilometre çelik, bin 232 kilometre polietilen ana hat, 463 km polietilen servis hattı olmak üzere bin 904 kilometre doğalgaz hattının kontrol edilerek herhangi bir kaçağa rastlanılmadığı bildirildi.
Kayserigaz İşletme ve Bakım Müdürü Bülent Coşkun, çelik ve polietilen hat üzerinde kaçak arama cihazı ile 40 bölgede kaçak arama faaliyetlerinin yapıldığını söyledi. Kaçak arama işleminin, tüm bölgelerin As-Built projeleri kullanılarak İşletme-Bakım Birimine bağlı bakım ekibi tarafından gerçekleştirildiği kaydeden Coşkun, "Kayseri’de mücavir alanların tamamına doğalgaz götürerek tüm Kayseri halkına doğalgaz’ın konforunu yaşama, verimliliğini fark etme ve çevreyle dost olma imkanını sunan Kayserigaz toplamda bin 904 kilometreye ulaşan doğalgaz hatlarında kaçak araması yaptı. Kaçak arama faaliyeti sırasında şebekede herhangi bir gaz kaçağına rastlanmadı.
Kayserigaz İşletme Bakım Müdürlüğü bünyesindeki bakım ekibi, her yıl düzenli olarak, en az iki defa, hatlarda doğalgaz kaçağı kontrolü yapıyor. Kayserigaz İşletme Bakım ekibi 2011 yılı bakım programı kapsamında gerçekleştirilen çalışmayla herhangi bir noktada muhtemel olabilecek doğalgaz kaçağı için rutin kontrollerini yaptı. Bu çalışmayla gazın önemli bir enerji kaynağı olarak kullanılmasının artması nedeniyle muhtemel kaçakların önlenmesi, can ve mal güvenliğinin azami seviyeye çıkarılması amaçlanıyor" dedi.
Kayserigaz olarak her zaman müşteri odaklı çalışmayı kendilerine ilke edindiklerini kaydeden Coşkun, "Hizmetlerimizde hep en ileri teknolojileri kullanarak Kayseri halkının can ve mal güvenliğini en üst seviyede tutmayı hedefledik. Bu doğrultuda Kayseri’de ki toplam bin 904 km (tüm çelik ve polietilen hat) uzunluğundaki doğalgaz hatlarımızı kontrol ederek muhtemel kaçakları tespit etmeye çalıştık.
Yaptığımız bu çalışmada şebekemizde en ufak bir gaz kaçağı tespit etmedik. Bu çalışmaları yapmamızın amacı, şehrimizde gerek resmi kurum ve kuruluşlar tarafından, gerekse 3. şahıslar tarafından gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları sırasında yapılan kazılarla, zaman zaman doğalgaz hattımız açığa çıkmaktadır. Kayserigaz’ın bilgisi dâhilinde Acil 187 hattımızı arayarak yapılan kazılarda ekiplerimiz kazı yapanlara refakat ederek gerekli teknik emniyetleri aldırmaktadır. İzinsiz yapılan kazılarda her zaman için bir risk söz konusu olmaktadır.
Örnek vermek gerekirse, eğer kazı izinsiz yapılmış, doğalgaz hattımız ortaya çıkarılmış ve de kapatma esnasında gerekli emniyet kurallarına riayet edilmeden kapatılmışsa bu çalışma sırasında doğalgaz borusuna zarar verilmiş olabilir. Emniyet kurallarına uyulmamasından doğacak en ufak bir zarardan veya yastıklama işlemi yapılmadan gerçekleştirilen kapatmadan oluşan zedelenmelerden kaynaklanan kaçaklar zaman içerisinde oluşabilmektedir.
Kayserigaz olarak gururla ifade etmek isteriz ki yaptığımız bu kontrollerde de hiç bir gaz kaçağına rastlanmamıştır. Bu sonuç, ekiplerimizin titiz çalışmalarının, Kayserigaz’ın yapım aşamasında kullandığı malzemelerin kalitesinin ve gerek kurum kuruluşların gerekse 3. şahısların yaptıkları kazı çalışmalarında Kayserigaz’dan izin almalarının sonucudur" diye konuştu.
|