Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ismini taşıyan üniversitenin temel atma töreninde yaptığı konuşamada, "Bir şehre yapılacak en iyi yatırım, eğitimdir" dedi.
Abdullah Gül Üniversitesi'nin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Çırıkçıoğlu ve hayırseverler ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmaları yapıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Hakan Asyalı, üniversitenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Kayserimiz, ülkemiz, en geniş anlamda insanlık için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bir yanda buğday tarlalarını görüyoruz. Üniversitemiz bize başak verecek. Buğday yetişen ortamları uydu yapılan ortamlara dönüştürmek istiyoruz. Bugün bu noktaya gelmemizdekatkısı olan her kesime teşekkür ediyoruz. 1992 yılında Amerika'da tanıştığım hocama teşekkür etmek istiyorum. Büyük düşünmeye çalışıyoruz. Üniversitemizin kuruluş aşamasından bize destek olacak bir yapı düşündük. Üniversitemize destek olacak bir vakıf kurulmakta. Kayserili hemşehrilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
BAŞKAN ÇIKRIKÇIOĞLU Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Kayseri'nin 4'üncü üniversitesinin temelini atmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, "Toplumlar eğitim sayesinde atılırlar. Bu noktada Abdullah Gül Üniversitesi gibi, eğitim kurumunun şehrimize kazandırılmasından dolayı şükranlarımızı arz ediyorum. Kayseri'de hayırseverler son yıllarda 500 milyon dolar harcamak suretiyle eğitime katkı sağlamıştır" diye konuştu.Devletin "babalık görevini" Kayseri'de hayırseverlerin üstlendiğini söyleyen Çıkrıkçıoğlu, "Kayseri için, devletin baba olmadığı şehir diyebiliriz. Devletin babalık görevini burada bizzat hayırsever insanlar üstlenmektedir. Bugün temelini atacağımız üniversitemizi desteklemek amacıyla bir vakıf kurduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da vakfımızın onursal başkanlığını kabul buyurdular. 30 milyon lira hedef koyarak, kurulan vakfımızda gerekli bağışlar toplandı. Abdullah Gül Üniversitemizin Kayseri'ye vemilletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ÖZHASEKİ Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Özhaseki ise, şehirlerin özen gösterilerek büyüyeceğini belirtirken, Abdullah Gül Üniversitesi'nin Ortadoğu ve tüm dünyaya açılan bir üniversite olacağına inandığını kaydetti. Özhaseki, "Şehirler, aslında canlı organizmalardır. Siz şehirlerinize özen gösterirseniz, şehirleriniz büyüyor ve gelişiyor. Yok, tersi olursa şehirleriniz gittikçe küçülüyor. Doğrusu hayat ve ölüm şehirler için de geçerli. Bu açıdan bakıldığı zaman Kayseri'de iyi gelişmeler olduğunusöyleyebiliriz. Bu yapılacak üniversitenin Ortadoğu'ya ve tüm dünyaya açılacak bir üniversite olduğuna inanıyorum" dedi.
YÖK BAŞKANI ÖZCAN YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Son kurduğumuz 8 üniversiteden birisi olan bu üniversitenin hayırlı olmasını dileyerek, sözlerime başlamak istiyorum. Esasında son 8-9 yıldır yüksek öğretimde büyük adımlar atılmakta. 165 üniversitemiz var. Son 8 yılda 70 civarında üniversitemiz daha oldu. Bu kurduğumuz üniversiteler tematik üniversiteler olacak. 70 bin civarında öğretim üyemiz var iken, 105 bin oldu. 1.5 milyon civarında öğrencimiz var iken, şimdilerde bu rakam 3.5 milyon öğrencimiz var. Belki tekyapamadığımız konu, elimizdeki bilgileri teknolojiye çevirmektir. 27 bin makale basılırken, maalesef 80 civarında makale patent almakta. Ülkemizde 5-6 yıl içerisinde çok değişik bir Yüksek Öğretim Kurumu bulacağız diye ümit ediyorum. Tekrar üniversitemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
BAKAN YILDIZ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Kayseri'nin Türkiye'nin büyüme oranından daha hızlı büyüdüğünü ifade ederek, "Dünya büyüyor. Türkiye dünyanın ortalama hızından daha hızlı büyüyor. Türkiye büyüyor, Kayseri Türkiye'nin büyüme ortalama hızından daha hızlı büyüyor. Bu sebeple Kayseri'yi tebrik ediyor ve kutluyorum. 'En büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır' diyen Cumhurbaşkanımıza minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. 8.5 yıldan bu yana Türkiye'de eğitime yapılan yatırım Milli SavunmaBakanlığı'na bırakılan bütçe kadar Milli Eğitim Bakanlığı'na bırakılması midardır. 7.5 milyar TL'den 32 milyar TL'ye Milli Eğitimin bütçesi çıkartılmıştır. Biz 76 üniversiteden 165 üniversiteye çıkartırken, Türkiye'nin geleceğini ekonomide ilk 10'a girdirmeyi hedefliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
BAKAN AYDIN Bilgi ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, hayırseverlerin Kayseri'ye çok fazla yatırım yapığı için Kayseri'nin 'babası devlet olmayan il' olarak tabir edilebileceğini ifade ederek, "Kalkınan bir ülke için hem temel atmalar hem açılışlar önemli. Bugün temel atma konsepti ayrı bir mana kazanıyor. Kayseri'de bir üniversitenin temelinin atılmasının farklı bir anlamı oluyor. Nasıl bir dayanışma ruhu içerisinde hazırlandığı belli oluyor. Bunun ne kadar kısa zamanda faaliyete geçeceği de bukonuşmalardan anlaşılıyor. İsminin Cumhurbaşkanı'na ait olmasının 2 ayrı önemi var. Birisi sembolik, diğeri efektif değer. Çünkü bu gelinen nokta sizin yardımınızla oluyor. Bunun hızla biteceği sizin bu konuyu takip ettiğinizle olacak. Biz aslında medeniyeti ilimle tarif edilen bir toplumuz. İslam medeniyetinin adı, ilim ve irfan medeniyetidir. Biz bu tarife asırlar boyunca sadık kaldık. Ama ne yazık ki bunu takip edemedik. Dışarıdan üretilen bilime muhtaç hale geldik. Bugün üniversite sayımız iftiharedeceğimiz bir sayıdır. Önemli olan sayı kadar kalitedir. Eğer bunu sağlar isek çok daha önemli olacaktır. Kayseri'de bunun çok güzel bir örneğinin ortaya çıkacağından emin olabiliriz. Devlet millet el ele diyoruz ya, onun en güzel ifadesini biz bugün burada yaşıyoruz. Kayseri, babası devlet olmayan şehir. Hayırseverler Kayseri'ye çok fazla yatırım yapıyor" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI GÜL Törende son konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Kayseri'de güzel işlere vesile olunduğunu belirterek, "Kayseri'de her zaman güzel işlere vesile olunuyor. Bugün de güzel işler oldu. Sabah birlikte olduk ve o dayanışmamızı arttırdık. Böyle bir üniversiteye benim ismimi verme konusunda karar veren Kayseri'deki bütün siyasetçilere ve hemşehrilerime şükranlarımı sunmak isterim. Hep beraber güzel üniversitenin gerçekleşmesi ve bunu ülkemize hediye etme noktasına geldik. Bir memlekete yapılan en iyi yatırım, eğitim yatırımıdır. Yemeyip içmeyip eğitime yatırım yapacağız ki, gelecekte onların hepsine sahip olalım istiyoruz. Türkiye çok şükür, o anlayışa geldi. Devlet harcamaları noktasında ilk harcama maddesi eğitim oldu. Kayseri söz konusu olduğunda 4 üniversitemiz var. Erciyes Üniversitesi, bugün Türkiye'nin en seçkin üniversitesi haline geldi. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi yine el birliği içensinde kurduğumuz bir üniversite. Melikşah Üniversitesi'nin bir vakıf üniversitesi olarak başarılarını yakından takip ediyorum. Onlarda güçlü bir şekilde büyüyeceğine inanıyorum" dedi.
Bir şehre yapılacak en iyi yatırımın eğitimle olacağını ifade eden Gül, "Bu üniversiteler ülkeye ayrı bir önem katacaklar. Bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı olacağını düşünüyoruz. Bu tür üniversitelerin öğretim elemanlarının çok seçkin bir şekilde toplanması gerek. Başta Mustafa Çıkrıkçıoğlu olmak üzere bu vakfa destek veren ve verecek olan herkese teşekkür ediyorum. Her yıl eğitim dönemi açılırken veya kapanırken, onlara hem devletim hem milletimiz adına şükranlarımı söyledim. Bu katkı ve desteklerkoruyucu katkılardır. Bunları taktir ve teşvik edeceğiz ki yenileri eklensin. Kayseri eğitim alanında bir merkez olmak üzere. Önemli olan, kurulan üniversitelerin sağlam ve iyi kurulması. İllere 1-2 üniversite yetmez. Muhakkak yenileri kurulmalı diye uyardığım iller oldu. Bu yönde de çok yoğun çalışmalar yapılmaktadır.
Tüm emeği geçenlere, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki'ye, böyle bir üniversitenin kurulması için çok önderlik yaptığı için ve Mustafa Çıkrıkçıoğlu'na tüm hayırseverlikvasfı ile iş adamlığını birlikte yönetenlere, Türkiye Odalar Birliği'ne ve büyük sendikalara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu üniversitede bir 'Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi' ve 'Cumhurbaşkanlığı Müzesi' olmasını istiyorum. Bazı büyük üniversitelerde başkanlık müzeleri ve kütüphaneleri olur. Burada bunu düşünüyorum. Son olarak YÖK'e ve rektöre, herkese şunu söylemek istiyorum; biz buralarda binalarını ve kampüslerini yapıyoruz, bunun ruhunu doldurmak Türkiye içerisinde değil, dünya ile yarışacak bilimadamlarını yetiştirmek sizlerin işi olacak. Bina ve kampüs ne kadar güzel olursa olsun, eğer orada bilimsel faaliyetler ve çalışmalar arzu edilen seviyede olmaz ise, o zaman büyük bir israf yapmış oluruz" diye konuştu.Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, beraberindekilerle birlikte, Abdullah Gül Üniversitesi'nin temelini attı.
|