Uzmanlara göre kan hastalıklarında hayat kurtaran kök hücre nakli için bağışçı olmak donörlerde herhangi bir risk oluşturmuyor.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, lösemi başta olmak üzere kan hastalıklarının tedavisinde uygulanan kök hücre nakli için gönüllü bağışçı olmanın herhangi bir sağlık riski ortaya çıkarmadığını belirterek, "Vatandaşlarımız kök hücre vericisi vericisi olmaktan korkmamalı" dedi.
Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, adı korkutucu olmasına rağmen kan kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Kan kanseri tedavisinde kemoterapi ve kök hücre nakli uygulandığını anlatan Erkurt, kemoterapinin sadece hastalığın ilerlemesini durdurduğunu ancak kök hücre naklinin bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırabildiğini bildirdi.
Kök hücrenin geçmişte sadece cerrahi yöntemlerle kemik iliğinden alındığını ancak artık kök hücre toplama işinin özel geliştirilen cihazla gerçekleştirildiğini vurgulayan Erkurt, şu bilgileri aktardı:
"Bu cihazlar kök hücre toplama işini çok kolaylaştırdı. Yaklaşık 3 saat içerisinde bir donörden kök hücre toplanabiliyor. Bu işlem daha önce cerrahi şartlarda olduğu için halk arasında hala çok zor gibi biliniyor ama bu işlemde korkulacak bir durum yok. Yaklaşık 3 saatte bir kan kanseri hastasına donör olunabilir ve onun hayatı kurtarılabilir. Kök hücre vericisi olmak zor bir işlem değil. Bu nedenle vatandaşlarımız kök hücre vericisi vericisi olmaktan korkmamalı diye düşünüyorum."
Doç. Dr. Erkurt, kan bağışında bulunan herkesin kök hücre de verebileceğini bildirdi.
Yaklaşık 40 kilogram gelen çocuklardan da kök hücre elde edilebileceğini "18-60 yaş arasındaki herkes kök hücre verebilir. Afarez cihazıyla 3 saatte toplanan kök hücre bir hastaya umut, can olabilir" diye konuştu. "Türkiye'de en az 500 bin gönüllüye ihtiyaç var"
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliğiyle Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi Projesi'nin (TÜRKÖK) hayata geçirildiğini hatırlatan Erkurt, projenin kemik iliği nakli bekleyen hastalara umut olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 100 bin kemik iliği gönüllüsü bulunduğunu ancak bu sayının artması gerektiğini vurgulayan Erkurt, şunları kaydetti:
"Türkiye'de en az 500 bin gönüllüye ihtiyaç var. Bu çok önemli hastalığın tedavisi olan kök hücre naklinin sadece 3'te 1 hastaya kardeşten yapabiliyoruz. Geri kalan 3'te 2 hastamıza ise kardeşleri olmadığı için donör bulamıyoruz. İşte bu TÜRKÖK Projesi'nin katkısıyla eğer gönüllü sayısı 500 bini aşarsa kalan hastalara Türkiye'den gönüllü verici bulabileceğiz. O nedenle proje büyük önem taşıyor. Buna destek olmalıyız."
İnönü Üniversitesi Kan Bankası ve Terapötik Afarez Ünitesi Birimi Sorumlusu biyolog Mustafa Özgül de kök hücre toplamanın kan alma gibi basit bir işlem olduğunu belirterek, "Yaklaşık 3 saat gibi bir sürede dönerin canı yanmadan kök hücreyi alıyoruz" şeklinde konuştu.
|