Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Ar-Ge Reform Paketi'ndeki 17 maddeyi görüştük, salı günü kalan 18 maddeyi de görüşeceğiz.
Bakan Işık, Kanal 24'te katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Ak Parti'nin iktidara geldiği günden itibaren Türkiye'de üretimin artırılmasına yönelik çok yoğun ve ciddi adımlar attıklarını anlatan Işık, çalışmaların meyvelerini şimdi almaya başladıklarını söyledi.
Işık, Türkiye'nin uzun yıllar ucuz iş gücü avantajıyla üretim artırma gayretinde olduğunu kaydederek, ülkenin sürdürülebilir büyüme yakalaması ve nitelikli üretim yapısına geçmesi için artık katma değeri daha yüksek ürünlere yoğunlaşılması gerektiğini vurguladı. Ar-Ge Reform Paketi'ni bu nedenle çok önemsediklerinin altını çizen Işık, "Meclis'te 17 maddesini görüştük, inşallah salı günü kalan 18 maddeyi de görüşeceğiz. Allah nasip ederse 15 -16 Şubat'ta Kanun çıkmış olur. Cumhurbaşkanımız şubat ayı içerisinde onayladığı anda 1 Mart itibariyle yürürlüğe girecek" diye konuştu.
Türkiye'de üniversite-sanayi işbirliğinin öneminin yeni yeni kavranıldığına işaret eden Işık, "Bu anlayışın değişmesi noktasında hükümet olarak bir katalizör görevi üstlenmek istiyoruz ve diyoruz ki üniversite-sanayi iş birliği projesinde, öğretim üyesi 100 lira kazanırsa bu 100 liradan artık gelir vergisi kesmeyeceğiz. Damga vergisi almayacağız başka hiçbir kesinti yapmayacak, sadece 15 lirası döner sermayeye kalacak, seksen beş lirası hocanın cebinde kalacak. Bu son derece önemli bir teşvik" ifadelerini kullandı.
- "Kodlama dersi yolda"
Işık, temel bilimlerle ilgili son dönemde atılan adımlar ve bursların, bu alandaki tercihleri 3 katına çıkardığını bildirdi. Bu yıl sosyal bilimleri de kapsama aldıklarına değinen Işık, "Temel bilimler mezunu bir genci Ar-Ge merkezi çalıştırırsa, o gencin, asgari ücret kadarlık kısmını, maaşın brüt asgari ücret kadarlık kısmını bakanlık olarak biz ödeyeceğiz. Yeter ki sen temel bilimler mezunu çalıştır. Üretim paketine temel sosyal bilimleri de almayı hedefliyoruz. Üretim paketini de şu anda çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Üniversite sınavında ilk 25 bine giren öğrencilerin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bursu kazanmaları halinde, Kredi Yurtlar Kurumu burslarının da kesilmeyeceğinin altını çizen Işık, başarı bursunu engelleyecek bir duruma müsaade etmeyeceklerini vurguladı.
Işık, kodlama dersiyle ilgili güzel gelişmeler olduğunu ve bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının hazırlığını sürdürdüğünü söyledi. Kod yazmanın okur yazarlık gibi bir şey haline geldiğini ifade eden Işık, "Dijital çağda kod yazamayan insanlar, 'Ben bu çağın aktörüyüm' diyemeyecek. Eğer kod yazamıyorsanız başkalarının yazdığı kodu tüketirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığımıza yazıyla bildirdik, liselerde zorunlu olsun, ilk ve ortaokullarda da müfredata girsin diye. İnşallah Milli Eğitim Bakanımız yakın zamanda açıklama yapar diye ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) Projesi'ne değinen Işık, 2016 sonuna kadar elektronik alt yapıyı tamamlayacaklarını söyledi.
|