|
|
Biberonlar
- Hammaddesi: Günümüzde genel olarak cam ve plastikten yapılmaktadır. Plastikten üretilenler de iki ayrı maddeden üretilirler; Polikarbonat ve Polietilen. Bunlardan polikarbonat daha çok tercih edilmektedir. Daha sağlıklı olanı camdan yapılanlardır. Kırılabilme nedeni camdan yapılanların yegane olumsuz yönüdür. Plastik olanlar kolay kırılmazlar ama zamanla deforme olabilirler. Özellikle sıcak etkisiyle renkleri değişir. 100 derece ısıda 20-30 dakika kaynatılan polikarbonat biberonlardan Bisfenol-A denilen bir madde açığa çıkar. Biberonun içersinde mama varken bu ısıda, bu sürede kaynatılması pek mümkün değildir. Fakat temizlik nedeniyle kaynatıldıklarında beslenmeden önce yıkanmalıdırlar. 30 yıla yakın zamandır polikarbonat biberonlar kullanımda olup, zararlı oldukları hakkında bir kanıt bulunmamıştır.
- Şekil: Çeşitli şekillerde olabilirler. Sıklıkla yuvarlaktırlar. Eğri, iki yollu, açılı, kısa, uzun gibi tipleri vardır. Anneler bebeğin durumuna göre uygun gördükleri şekilde olanı tercih edebilirler. Eli ile biberonu tutabilecek kadar büyük çocuklarda iki yollu olan uygun olabilirken, yeni doğmuş bebekler için kısa ve küçük olanlar daha uygundur.
- Fonksiyon: Değişik özelliği olan biberonlar vardır. Vakum oluşturmayan, içersinde hava almayı sağlayan tüp bulunan, emzik üzerine basınç yapmayan gibi farklı özelliklerde biberonlar üretilmektedir. Kullanılacak amaca uygunluk burada etken olmalıdır. Formül süt için kullanılacak olması ile su veya meyve suyu için kullanılacak olması gibi işlevsellik ön planda düşünülmelidir.
- Hacim: 50 gramlıktan başlayarak genellikle 250-300 grama kadar olan çeşitleri bulunmaktadır. Kullanım amacı ve bebeğin ayına göre seçilecektir.
Emzikler
Biberon emzikleri bu bölümde anlatılacaktır. Yalancı meme yerine geçen emzikler konumuz dışındadır.
- Hammaddesi: Genel olarak silikon, lateks (kauçuk) ve lastik benzeri maddeden yapılırlar. Lateks olanlar esnek ve yumuşaktırlar ama dayanıklı değillerdir. Silikon olanlar daha serttir ama kolaylıkla deforme olup şekilleri değişmez. Lastik benzeri maddeden üretilenler günümüzde pek kullanılmamaktadır.
- Şekil: Klasik, damaklı (ortodontik), ucu yuvarlak veya düz olan gibi değişik tiplerde yapılırlar. Damaklı denilenler diş gelişimini ve damak yapısını bozmadıkları iddia edilir. Düz tarafı dile gelmelidir. Ucu düz olanlar anne memesine benzetilmeye çalışılmıştır.
- Boyut: Ebatları da değişiktir. Genellikle numaralandırılmışlardır. 0,1,2,3 gibi büyüdükçe artan numaraları vardır. Bebeğin ağız yapısına uyan tercih edilmelidir.
- Deliği: Amaca göre farklı delikleri bulunur. Deliği tek veya fazla sayıda olabileceği gibi, deliğinin de farklı şekilde olanları vardır. Yavaş akması istenilen durumda tek ve küçük delikli tercih edilirken, koyu kıvamlı mamalar için büyük ve çok delikli olanlar kullanılmalıdır. Yeni doğanlarda çok küçük delikli olanlar kullanılırken, ilerleyen aylarda daha büyük delikli olanlara geçilir.
Biberon emziği seçerken kullanım amacı, bebeğin yaşı, anne memesine benzerliği gibi bir çok konu göz önünde bulundurulmalıdır. Her şeyin üstünde bebeğin tercihleri de hesaba katılmalıdır. Bebekler bazı emzikleri beğenmeyebilirler. Anneler farklı tiplerde olanları alıp, ısrarla bebeklerinin beğenecekleri emziği bulmak için uğraşmak zorunda kalabilirler. Gerçekte aç kalan bir bebek sonuçta emzik tipi için fazla seçici davranmayabilir.
Emzikler kullandıkça bozulurlar. Esnemeye, büyümeye ve renk değiştirmeye başlarlar. Deforme olan emzikler emme esnasında kopabilirler. Bu tehlikeli bir durum olabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Aksesuarlar
Bebek biberonları için farklı amaçlara yönelik yardımcı aletler bulunur. Bu bölümde bunlar kısaca anlatılacaktır.
Sterilizatörler: Biberonları mikroptan arındırmak için genellikle elektrikle çalışan aletlerdir.
Isıtıcılar: Biberon içersindeki mamayı sıcak tutmak veya ısıtmak için kullanılan genellikle elektrikli aletlerdir.
Fırçalar: Biberonu ve emziğini temizlemek için farklı tiplere yönelik farklı fırçalar mevcuttur.
Termoslar: Biberonun içindeki veya hazırlanan mamayı bebeğe yedirene kadar soğumaması için yapılmışlardır. Zorunlu olmadıkça bebeklere taze hazırlanmış mama verilmesi önerilir. Ancak gerekli durumlarda kullanılabilir.
Biberon ve emzikler ne zaman değiştirilmelidir ?
Biberonlar kullanıldıkça değişime uğrarlar. Rengi farklılaşır, bu çok önemli değildir. Fakat yüzeyinde yabancı maddeler tutunmuş olmamalıdır. Ayrıca çatlak, sıyrık, sızdırma gibi durumlarda değiştirilmeleri gerekir. Hasarlı yüzeylere mama takılır. Daha sonra burada mikrop üremesi meydana gelir.
Emzikler biberonlara oranla daha kolay bozulurlar. Esnemeye, incelmeye başlarlar. Deliği zamanla genişler. Ters çevrilen biberondan mama damlayabilir ama huzme şeklinde akmamalıdır. Bu aniden fazla miktarda mamanın bebeğin boğazına gitmesine ve sorunlara yol açabilecek bir durumdur. Yapısı bozulan emzikler yapışmaya başlarlar. Bunların bebek tarafından kullanımı oldukça zor olur. Emmek istediğinde emzik yapışır ve mama geçişine izin vermez. Genel olarak en kaliteli emzikler bile ancak 2-3 ay özelliğini koruyabilir. Kısa aralıklarla değiştirilmeleri uygun olur. Kullanım sırasında da sayıca fazla olmaları kolaylık sağlar.
Biberon ve emzik temizliği nasıl yapılmalıdır ?
İlk satın alındıklarında su ile yıkanıp 5 dakika suda kaynatılmaları gerekir. Bundan sonra tercihen bulaşık makinesinde veya sıcak sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Daha sonra temiz bir havlu veya benzeri bir örtü üzerinde kurumaya bırakılmalıdır.
Bebek beslenmesinde kullanıldıktan sonra içersinde mama bekletilmemelidir. Kalan mama dökülüp, fırça ile biberon önce su ile daha sonra sabunlu su ile yıkanmalıdır. Bundan sonra da 5–10 dakika kaynar suda kaynatılmalıdır. Bir sonraki beslenmeden önce yine durulanmalıdır. Artan mamalar bozulur ve içersinde bakteri, mantar gibi bebeğe zararlı olabilecek mikroplar üreyebilir. Mamalar yağ da içerdiği için su ile durulamak yeterli olmaz. İç yüzeylere sıvaşan gıda artıkları ancak fırça ve sabunlu su yardımı ile temizlenebilir. |
|
|
|
Sayfayi öner |
Yorum Ekle |
|
Yorumlar(0) |
Oluşturma | 12 Ekim 2007 Cuma 11:45 |
|
|
|
|