Doğum sonrası anne adaylarının yaptığı en büyük yanlış beslenme hataları. uzmanlar doğum sonrası doğru beslenerek ilk dört ay içerisinde aylık yarım veya bir kilo zayıflamanın normal olduğunu, ancak 2 kilo ve üzerinin sakıncalı olduğunu vurguluyor.
Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan anne her gün yaklaşık altı-yedi çay bardağı yani 700 ml. süt salgılıyor. Bunun için her gün 500-700 kalori harcıyor ve bu bir saat orta seviyede egzersize eşdeğer. Emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kilo kazanımı ile bitirdiyse altı ay sonunda fazla kilolardan kurtuluyor.
Bilinçsizce diyet sakıncalı
Anneler çok düşük kalorili diyetler sonrasında kas kaybı, su kaybı, emzirme kalitesinin düşmesi ve en önemlisi metabolizmalarının yavaşlaması gibi sorunlarla karşılaşır. Hızlı kilo kaybı, bebeğinizin sağlığı açısından sakıncalar doğurur.
İşte uzmanlardan anne adaylarına beslenme önerileri...
Emzirme sıklığı
Emzirme döneminde kilolardan kurtulmak için düzenli egzersiz yapmaya doğumdan iki ya da üç ay sonra başlanmalıdır.
Doğum sonrası anneler karın, bel, sırt, kol, omuz, boyun ve bacak güçlenmesine ihtiyaç duyar. Kas germe ve nefes egzersizleriyle vücutta güçlenme, esneklik, doğru duruş kazanılır ve ortaya çıkan ağrılar en aza iner.
Sütün veriminin artması için aşırı yağlı ve şekerli beslenilmesi ise sadece kilo aldırmaya yarıyor. Uzmanlar, özellikle günlük 1000 kcal enerjiden düşük diyetlerden kaçınılmasını önerirken, beslenmenin uzmanla planlanmasını öneriyor.
Çok yemek sütü arttırmaz
Az sütü olanlar, az ve sık beslenmeli. Yani üç saat arayla küçük öğünlerle süt verimini artırabilir. Ayrıca her emzirme sonrası 250 ml sıvı alımı olmalı.Anneler bu konuda rahat olup dengeli beslenirse, doğa dengesini sağlayacak, anne yavaş yavaş gebelikte aldığı kiloları verir.
Kalsiyum önemli
Özellikle karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme, annenin sütünü azaltır. Protein ve kalsiyum açısından zengin süt-yoğurt- peynir-yumurta anne için çok önemlidir ayrıca her gün mutlaka et, tavuk veya balıktan birisi tüketilmelidir.
Vejeteryan türü beslenenlerin süt verimi daha kötü olmaktadır. 3 litreden fazla su tüketiminin sütü artırıcı bir etkisi yoktur aynı şekilde şekerli sıvı tüketimi de gereksizdir. Karbonhidrat ihtiyacını tam tahıl ürünlerini seçmek daha doğrudur.
Neleri yememeli?
Kızartmalar, şeker ve şekerli ürünler (pasta, kek, limonata, komposto, hamurlu tatlılar, çikolata gibi), kuruyemiş, şarküteri ürünleri, kola, cips. Salam, sosis, sucuk, hazır çorbalar gibi gıda katkı maddesi içeren gıdalar ile diğer hazır besinler mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Çay, kahve yerine ıhlamur gibi bitki çayları tüketilmelidir. Fazla tüketilen çay, kahve, kola demir emilimini azaltır.
Neler yemeli?
* Karnıbahar ve brokoli gibi sebzeleri haşlayıp yoğurtla tatlandırın.
* Salatalık, marul, roka, maydonoz, dereotu ve biberi iyice yıkayın ve ince dilimler halinde kesip üzerine bol bol limon suyu katın. Bu sebzelerin kalorisi azdır ve oldukça tok tutucu özelliktedir.
* Organik erik kurusu, tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır.
* Yeşil fasulye, uskumru balığı, kivi ve portakal içeren öğünler hazırlayın.
* Karabiberi yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
* Balığın içeriğindeki iyot, tiroit bezinin işlevlerini hızlandırdığından metabolizmanızda olumlu etkileri olur.
* Elmayı, portakalı ince dilimler halinde salatanıza ekleyin.
* Kahvaltıda armudu yulafa katın veya yoğurda ekleyin.
* Yulaf ezmesi hazırlayıp içine kuru meyveler katın.
* Sütünüzün tadını değiştirebilecek lahana, kereviz, sarımsak, soğan, kuşkonmaz gibi besinlerden kaçınılmalıdır. Ancak bu besinleri tüketmek yasak değildir.
* Aspirin bile olsa, doktora baş vurulmadan ilaç alınmamalıdır. Bunlar sütünüze geçebilir veya sütünüzün azalmasına neden olabilir.
* Kabız olsanız bile müshil almaktan kaçınmalısınız. Bunlar bebeğe dokunabilir. Bu dertten sebze, meyve veya bol lifli besin tüketiminizi artırarak kurtulabilirsiniz.
|