Dogumdan sonra bebegini kucagina alan annenin ilk almasi gereken kararlardan birisi, anne sütü mü, mama ile besleme mi konusudur. Gerçi bu sorunun cevabi, artik bilimsel olarak verilmistir, ve bilim çevrelerinde anne sütü yerine mama verilmesinin önerilmesi söz konusu degildir.
Ancak yine de, ülkemizde annelerin %90?ina yakini, sadece anne sütü vermenin yeterli olmayacagini düsünerek, bebeklerine su yada bu maddeleri ek olarak vermektedirler. Bu tür beslenme, bir süre sonra, bebegin anne sütünü almak istememesine ve bir süre sonra da anne sütünün kesilmesine neden olmaktadir. Tekrar edersek, hasta olanlar ve prematüreler (erken doganlar) dahil olmak üzere ilk 6 ayda bebek için en uygun gida sadece anne sütüdür. Iste anne sütünün neden iyi olduguna dair birkaç ipucu:
Anne sütü, bebekle anne arasindaki duygusal bagi artirir:Dogumun hemen ardindan annenin bebegini emzirmesi, bebekle anne arasinda kuvvetli bir duygusal bag olusturur. Bu bag, annenin bebegine daha yüksek sorumlulukla baglanmasina yol açar, bebegin dis dünya iliskileri daha uyumlu olur.
Anne sütü, beyin gelisimine katkida bulunur:Beyin hücreleri için gerekli yag oranlari en iyi anne sütüyle saglanir.
Anne sütü alan bebekler daha sagliklidir:Anne sütü, bebegin bagisiklik sisteminin en büyük destekçisidir. Bebeklerin en sik yakalandigi enfeksiyon hastaliklardan olan kulak ve solunum yolu enfeksiyonlari, anne sütü alanlarda daha az görülür. Bunun disinda, su hastaliklar, anne sütü alanlarda daha az görülür:
Bagisik sistemi yeterince gelismemis prematüre bebekler, anne sütünden özellikle çok yarar görürler.
Emzirmenin anneye yararlari:
Emziren annede asagida siraladigimiz sorunlar, daha az görülür:
6 aydan fazla emziren annelerde gebelikte alinan kilonun verilmesi daha kolay olur, ve ruhsal olarak bu anneler kendilerini daha iyi hissederler. Çocuklarinin daha saglikli olup, daha az hastalanmasi, anneler için ek bir mutluluk kaynagidir.
Dogumdan önce neler yapmali?
Saglikli emzirme için dogumun hemen sonrasindaki birkaç saat ve ilk gün çok önemlidir. Ne yazik ki, kimi hastanelerde, özellikle sezeryan dogumlar sonrasinda, annenin sütü olmadigi gerekçesiyle bebek ilk 2-3 gün düzenli olarak mama ile beslenmekte, bu da daha sonra sadece anne sütü ile beslenmeyi neredeyse olanaksiz kilmaktadir. Bu konuyu dogum yapmadan önce hastane çocuk uzmani ve kadin-dogum uzmani ile görüserek, tibbi gerekçeler disinda bebeginize anne sütü disinda hiçbir sey ?sekerli su dahil- verilmemesini güvence altina almak mutlaka gereklidir.
Basarili emzirmenin püf noktalari:
-
Dogumdan hemen sonra, tercihen ilk bir saat içinde bebeginizi emzirin. Bu ilk emzirme iki açidan önemlidir, bebek bu süre içinde uyanik ve hareketlidir, memeyi daha kolay alir, ikincisi, emzirme, annede kimi hormonlarin daha kolay salgilanmasina yol açarak, dogum olayinin yarattigi hasarin bir an önce normale dönmesini kolaylastirir.
-
Bebege yapilacak kan alma, aspire etme gibi aci verici tibbi müdahalelerin emzirmenin hemen öncesinde yapilmamasi.
-
Her firsatta, her açlik belirtisinde emzirme. Aglamasini beklemeden emzirin bebeginizi. Ilk günlerde, 24 saatte 8-12 kez emzirme gereklidir. Ilk bir buçuk ayda, bebegin beslenmesinin belirli saatlerde olmasi için çaba harcamamali, her aciktiginda emzirmeli.
-
Bebegin kakasini takip edin ve not edin. Kaka sayisi ve sikligi, beslenmenin aynasidir. Bebekler, ilk gün ortalama bir, ikinci gün iki kez yaparlar, sonra bu sayi artar. 3-4. Günden itibaren, kaka rengi siyahtan sariya dogru degismeye baslar.
-
Hastanede 48 saatten az kalirsaniz, 4-5. gün mutlaka çocuk doktoruyla görüsün. |