Her şeyin bir yolu yordamı olduğu gibi, mutlu ve uzun bir evliliğin de kuralları var.
Evlilik hayatının iniş ve çıkışlarla dolu olduğu hiç kimse için bir sır değil. Hayatınızı paylaştığınız kişi ile vermiş olduğunuz "Hastalıkta ve sağlıkta, zenginlikte ve fakirlikte birlikteyiz" sözü bir yana, karşınıza çıkacak daha nice farklı kilometre taşları bulunuyor. Tıpkı sahip olduğumuz çocuklar, yaptığımız borçlar, iş hayatındaki yükselmeler, inişler, kayıplar gibi uzun bir liste. Hayat inişli çıkışlı, kimi zaman dalgalı kimi zaman fırtınalı bir deniz.
Peki evlilik gemisi bu uzun yolculukta nasıl ilerleyecek. Daha önemlisi, bir yandan gemiyi rotada tutmaya çalışıp, diğer yandan manzaranın tadını çıkarmayı başarabilecek miyiz?
UZMANLARA MUTLU EVLİLİĞİN SIRRINI SORDUK...
Tavsiyelerimizin her biri, sizi altın evlilik yıl dönümünüzü kutlayacağınız günlere kadar taşıyacak sağlamlıkta.
1) Birbirinizin en yakın arkadaşı olun. Ona karşı dürüst olun. İhtiyacı olduğunda yanında olun. Unutmayın aslında her biriniz, bir diğeri için oradasınız. Hiçbir şey bundan daha değerli olamaz.
2) Asla kin tutmayın. Geceleri yatak odasında birlikte uyuyacağınızı veya evin içinde yine baş başa olacağınızı aklınızdan çıkarmayın.
3) Sizin için önemli olan her konuyu mutlaka konuşun. Onun için önemli olanları dinleyin. Böylece akrabalarla ilgili durumları, maddi sorunları, gelecek planları hakkında düşüncelerinizi ortaya açıkça koymuş olacaksınız. Eşinizi, daha ilk günden ve her yönüyle tanımak, ilerleyen zamanlarda karşınıza çıkabilecek sorunlarda nasıl davranacağınızı bilmeniz açısından önemlidir.
4) Düzenli olarak ona "Nasılsın? Gerçekten nasıl hissediyorsun?" sorularını sormayı ihmal etmeyin.
5) Gerekli olduğu zaman yaptığınızdan emin olabilmeniz açısından, onun için önem taşıyan detayları mutlaka öğrenin.
6) Bağlılık hissiyle aşk arasında nasıl bir fark olduğunu bilmelisiniz. Aşk nasıl hissettiğinizle ilgilidir. Bağlılık ise sevdikleriniz için neler yapabileceğinizle ilgilidir.
7) Evliliğinizde bir sorun olduğunda uzmanlara danışma fikri sizi korkutmasın. Evlilik danışmanları eşinizle aranızdaki olası problemlerde iletişim kurmanızı kolaylaştırır.
8) İkinizi ilgilendiren herhangi bir konuda cümleye "Ben" kelimesi ile başlamanız eşiniz tarafından saldırgan bir tutum gibi algılanabilir.
9) Fikir ayrılıkları rahatsız edici değildir. Hatta eşinizi daha iyi anlamanız için size fırsat yaratır. Onu dikkatli biçimde dinleyin ve tam olarak ne söylemek istiyor bunu anlamaya çalışın.
10) Bir konuyu tartışırken, eşinizin size karşı tavrından rahatsız olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sorun yaratmaktansa konuyu mümkün olduğu kadar kısa kesmeye çalışın. Ona dönüp "Bu konuyu burada kapatalım. Şimdi söyler misin, akşam yemeğinde kırmızı mı yoksa beyaz şarap mı tercih edersin?" tarzı bir cümle yeterince etkileyici olacaktır.
11) Her ikiniz için aynı şeyi ifade eden kelimeler edinin. Dolunay, dondurma, şekerleme, kırmızı vs. gibi. Bu kelimeler sizin için normal anlamlarının dışında ikinci bir anlam taşıyor olmalı. Böylece kimsenin bilmediği, sadece ikinize ait ortak bir diliniz olacak. Bir tartışmada veya konuşma sırasında duygularınızı uzun uzadıya ifade etmek yerine bunlardan birini söylemeniz yeterli olur. Eşiniz o anda rahatsız olduğunuzu kolayca anlayacak, konuşmayı başka bir zamana erteleyecektir.
12) Onunla ilgili güzel şeyler düşündüğünüzde, ona, bunu söyleyin. Hemen söyleyin! Güzel sözler ve iltifatlar, sizin ilişki bankanızdaki en önemli yatırımınızdır.
13) Aşık olmak hayattaki en güzel ödüldür. Bundan daha iyi olansa artık hayatın zorluklarına karşı tek başınıza değil, çift olarak durabilme hissidir. Bu sözü unutmayın ve her ne olursa olsun daima onun yanında olduğunuzu bilmesini sağlayın.
14) Anlaşmazlıklarınız olabilir. Önemli olan anlaşmazlıkların varlığı değil, onları çözerken ilişkinizi en az yıpratacak yöntemi uygulamanızdır. 15) Eşinizin ailesiyle güzel ilişkiler kurmayı başardığınızda, onların sizi desteklediğini ve daha kolay mutlu olduğunuzu görürsünüz. Nihayetinde evlilik kararı aldığınızda, onun ailesiyle de birlikte olma karan alıyorsunuz. Eşinizin ailesiyle iyi ilişkiler kurmayı başardığınızda bu size kendi ilişkinizin sağlamlaşması olarak geri dönecektir. Onlan ilk anda sevmeseniz dahi saymak zorundasınız.
16) Evlilik kararı alırken, ben bu kişiyle hayatımı geçirebilirim, o benim için doğru kişi hissi olmalı. Onunla evliliği hayal ettiğinizde, heyecanlanmanız, kalbinizin çarpması gerekir. En önemlisi "Ben, bu insanla evlenmek için önüme çıkabilecek tüm zorlukları, aşamaları ve olası sıkıntıları göğüsleyebilir miyim?" sorusuna "Evet" diyebilmektir.
17) "Evlenirken bir gözünü kapa, evlendikten sonra gözünü dört aç!" yani evlenirken küçük farklılıkları görmemeye çalış, evlendikten sonra beraberliği yürütmek için çok çabala.
18) Evlilikte en önemli şey sevgi ve saygı. Bu ikisini yitirmediğinizde evliliğinizde çözülmeyecek sorun yoktur.
19) Her zaman ortak karar alın ve aldığınız kararlara ailelerinizi karıştırmayın.
20) Birbirinizi hep ön planda tutun ve bunu eşinize daima hissettirin.
21) Her gün taze bir başlangıçtır. Her yeni güne bu inançla başlayın ve evliliğinizin yıllar geçtikçe eskimesine izin vermeyin.
22) Birbirinizin ailesi hakkında kötü konuşmayın.
23) Çocuklar olduktan sonra hayatınızı çocuklara göre değiştirip kısıtlamayın. Eşlerden biri çocuklara çok düşkün olursa evliliğin dengesi bozulur.
24) İlişkinizin sağlamlığını test etmeye çalışmayın ve bu konu üzerine asla oyun oynamayın. Bunun yerine ilişkinizin başarısı için yeterli zamanı ve çabayı harcayıp harcamadığınızdan emin olun.
25) Eşinize önemsendiğini ve sevildiğini hissettirin. Bunun için büyük şeylere gerek yoktur. Gün içinde edeceğiniz iltifatlar, söyleyeceğiniz güzel sözler ona kendini çok özel hissettirecektir.
26) Hangi sözü veya davranışı sizi incitmişti? Geçmişte sizi yaralayan veya inciten olaylara geri dönüp birlikte bir göz atın bazen. Bunu zaman zaman ve sırayla yapın.
27) Birlikte veya ayrı ayrı geçireceğiniz zamanlar konusunda aranızda bir anlaşmaya varmayı unutmayın.
28) İlişkinizi daha iyiye taşımak için, evlilik konusunda sizden daha tecrübeli kişilerden tavsiye almaktan çekinmeyin.
29) İlişkinizin geleceği hakkındaki olası planlarınızı konuşun. Henüz sahip olmadığınız çocuklar, seyahatler gibi...
30) Eğer ilişkinizin olumlu biçimde etkileneceğinden eminseniz, ne değişimden ne değiştirmekten korkmalısınız. 31) Evlilik sadece birlikte yaşamak değildir. Onunla evli olmanın yanında, sanki bir aktivite (takım) arkadaşıymışsınız gibi davranmaya ne dersiniz?
32) İyi iletişim, iyi evlilik demektir. İyi bir dinleyici olun! Söylemek istediğinizi dolambaçlı yollara sapmadan direkt ifade edin! Eğer iletişim konusunda sorun yaşıyorsanız eşinizle birlikte kurslara (danışmanlara) gidin. İnanmayacaksınız ama günümüzde hemen her konuda size yardımcı olabilecek eğitici kurslar bulmak mümkün.
33) Birbirinizle konuşurken "Lütfen" ve "Teşekkür Ederim" sözcüklerini sık kullanın. Bu ikisi basit ama pozitif sözcüklerdir.
34) Sizin için önemli olan kimi şeyler, eşiniz için aynı önemi taşımaz. Bu durumu anlayışla karşılamalı ve mutlu olabilmek için ortalama bir yol bulmalısınız. Çünkü, iki kişi arasındaki mutluluk, karşıdakinin isteklerine saygılı olmakla yakından ilgilidir.
35) Eşinizle konuşurken düşünmeden, kendinizi tartmadan tepki göstermeyin, ona sinirli yanıtlar vermeyin. O an ortam uygun değilse konuşmayı başka bir zamana erteleyin.
36) Eşinizin ailesiyle ilişkisine müdahale etmeyin. Onları ziyaret etmesi, onlara vakit ayırması gerektiğinde anlayışlı olun.
37) Yemek saatleri, kahvaltı zamanları muntazam olmalı. Çocuklar büyüyünce sofraya ailece oturamasanız bile siz eşinizle yemeğinizi birlikte yiyin.
38) Mutlu evliliğin gizli bir formülü ya da sırrı yok. Mutlu evlilik, iki kişilik bir ilişkinin iyi ve başarılı bir yönetiminden ibaret.
39) Çiftlerin birbirleri ile konuşabilmeleri en önemi olgu. Evliliğin ilerleyen sürecinde, eşler birlikteliklerinden neler beklediklerini, taleplerini, eleştirilerini ve sorunlarını konuşabilmeli. Çözüme ancak konuşarak ulaşabilirsiniz.
40) Eşinizin evliliğe kadar farklı bir hayatı, geçmişi, alışkanlıkları, yaşanmışlıkları olduğunu asla unutmayın. Birinin diğerini değiştirmeye çalışması, anlamsız bir çabadan ibarettir. Farklılıkların kabul gördüğü bir beraberlik uyum içinde yürür.
41) Bir konuda uyumsuzluğa düştüğünüzde bunu kişisel bir saldırı olarak görmeyin. Bir konuyu tartışırken, geçmiş hataları tekrar tekrar gündeme getirmek yanlıştır.
42) Ailelerinizin veya başkalarının yanında asla birbirinizi eleştirmeyin. İyi bir çift olmanın temel şartı, diğer kişileri birlikteliğinizin sınırları dışında tutmaktır.
43) Evlilik yıl dönümleri bir şişe şampanya açmak için, doğum günleri sürpriz partiler için bahanedir. Bu tür günler her yıl mutlaka kutlanmalı ve öylesine geçiştirilmemelidir.
44) Para hakkında konuşun. Öncelikle her ay bir bütçe planı yapın, ödemeleri ve muhtemel harcamaları birlikte belirleyin. Birlikte bütçe planı yapmak, ekonomik hedefinize daha çabuk ulaşmanızı sağlar.
45) Farklı sosyal ve kültürel bir geçmişiniz varsa önemli günler, bayramlar, adet ve gelenekler hakkında beklentilerinizi açıkça belirtin.
46) Ruhsal ve bedensel sağlığınız konusunda konuşun. Yaşadığınız depresyonlar, bağımlı olduğunuz şeyler, sigara, alkol, kumar vs, konusunda mutlaka dürüst olun. Bu tür konuları en baştan konuşmayı deneyin çünkü daha sonra öğrenildiklerinde yıkıcı olacak konulardır bunlar.
|