İnfantil kolik olan bir bebek, dünyanın en sakin insanı bile olsanız sizi çaresizlik içinde bırakıp çıldırtabilir.
İnfantil kolik olan bir bebek, dünyanın en sakin insanı bile olsanız sizi çaresizlik içinde bırakıp çıldırtabilir. Bir anda evin içinde kendinizi şaşkına dönmüş bir halde dört dönerken bulabilirsiniz. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Okutan infantil kolik hakkında Mother&Baby'ye bilgiler verdi.
İNFANTİL KOLİK NEDİR?
Sağlıklı bir bebekte ilk üç ay boyunca süren, belirli aralıklarla oluşan ve sebebi belli olmayan ağlamalardır. Yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlayan ve altıncı haftada şiddetlenen kolik, genellikle akşam saatlerine doğru birdenbire tiz bir çığlık şeklinde başlar. Yüzde kızarma, dizlerini karnına çekme şeklinde kendini gösterir ve birkaç dakika içinde geçer. Bu ağlamalar ortalama günde 2.5 saat kadar sürer.
BEBEKLER NEDEN AĞLAR?
İletişim kurma isteği, ağrı, yalnızlık ve sıkıntı, yorgunluk, ağlama ihtiyacı, huysuzluk, gaz gibi nedenler ağlatır bebekleri. Kolik ağlamalarının tam olarak nedeni bilinmese de kolik bebeklerin ağlama nedenleri genel ağlama sebepleriyle aynı.
BELİRTİLERİ
Bebek sakinken yüksek sesle ve susturulamaz bir şekilde aniden ağlamaya başlar. Bu ağlamalar haftada ortalama 3 gün olur. Daha sonra bu duruma bacaklarını karnına çekme, ellerini yumruk yapma, alnını kırıştırma ve yüzün mor-kırmızı bir renk alması eşlik eder. Kolik ağrısı yaşayan bebekler ciddi gaz sancısı çeker. Ama büyüme ve gelişmeleri normaldir. Kolik atakları, günde üç saat ya da daha uzun sürer. Bebeğin bu şikâyetleri genellikle iki haftalıkken başlayıp üçüncü ve dördüncü ayda sona erer.
İŞTE SİZE 10 ÖNERİ
1. IŞIK OYUNU: Bebeğin odasında sessiz ve az ışıklı ortam sağlayın. Loş ışık rahatlatır.
2. RİTMİK HAREKETLER: Bebeğiniz ağladığında, onu dik bir şekilde tutarak kucağınıza alın ve ritmik, yumuşak hareketlerle sırtını ovarak sakinleştirin.
3. GÜRÜLTÜ: İlginç gelse de saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi sesi, ağlayan bebeğinizi susturur.
4. GEZİN: Parkta ufak gezintiler, otomobil yolculukları yapın.
5. EMZİK: Her derde deva.
6. MASAJ: Ellerinize biraz zeytinyağı ya da bebe yağı dökün ve karın bölgesini saat yönünde, önce ufak sonra gittikçe büyüyen dairesel hareketle nazikçe ovun.
7. SICAK BANYO: İkinize de iyi gelir.
8. BİTKİ ÇAYLARI: Papatya çayının sakinleştirici özelliği çok etkili.
9. AĞLATMAYIN: Bebeğinizi besledikten sonra çok ağlamasını önlemeye çalışın.
10. YARDIM İSTEYİN: Birinin birkaç saat de olsa bebeğinizle ilgilenmesi sizi de rahatlatır, daha az stresli olduğunuzu hisseden bebeğinizi de...
|