İyi bir anne olmak için ne yapmalıyım ve ne yapmamalıyım? Diye endişe etmemelisiniz.İşte iyi anne olmanın sırları...
1. Sabır olmadan asla! Anneliğin birinci şartı sabırdır. Çocuğunuzla olumlu ilişkiler mi geliştirmek istiyorsunuz? O zaman her şeye ama her şeye sabır göstermelisiniz.
2. İdeal annelik için okumaktan ve çeşitli eğitim çalısmaları ile kendinizi geliştirmekten geri durmayın; başka kişilerin tecrübelerinden faydalanın, araştırın, gözlemleyin...
3. Size iyi bir anne olarak düşen başlıca görevlerden biri onu iyi anlamanızdır. Çocugunuzun tepkilerine, isteklerine, davranışlarına dikkat edin; ne istediğini ve ne istemediğini iyi bilin ve ona göre hareket edin, önce anlayın sonra davranışta bulunun. Önce ruhunu ve bilinçaltını çözmeye çalışın sonra çocuklarınıza tepkilerinizi şekillendirin. Lütfen dinleyip anlamadan, çocuklarınızın amaçları ve düşünceleri konusunda fikir sahibi olmadan onlara tepki vermeyin.
4. Çocuğunuzun yeteneklerini köreltici dokunma, yapma, oynama gibi kısıtlamalarda bulunmayın; kirlenmesine, düşmesine, kaşığı istediği gibi tutmasına vb. izin verin. Ona küçük sorumluluklar verin. Örneğin; çorbayı karıştırmasını, bakkala gitmesini, yatağını toplamasını isteyebilirsiniz. Bu hem sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur, hem de ona güven duygusu kazandırır.
5. Bütün hayatını çocuğuna adamış anne olmayın, çocuğunuz sizin hayatınıza dahil olsun ve birlikte yaşayın; onun hayatı öğrenmesine, mücadele edebilmesine yardımcı olun. Unutmayın ki kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmiş bireyler yetiştirmek sizin nasıl bir anne olduğunuzun açık göstergelerinden biridir.
6. Hayatta sizin yapmak istediğiniz ama bir türlü yapamadığınız ya da başaramadığınız şeyleri çocuğunuzdan beklemeyi. Onun farklı bir birey olduğunu, hayattan beklentilerinin de sizinkinden farklı olabileceğini kabul edin.
7. Çocuklarınızın ilk pedagogu siz olun. Bu nedenle çocuğunuzu gözlemlemeli, gözlem yaparken de objektif ve önyargısız olmalısınız. Bir sorunla karşılaştığınızı düşündüğünüzde ise mevcut durumu mutlaka bir uzmanla paylaşmalısınız. Kabul etmek gerekir ki üstesinden gelemeyeceğimiz sorunların uzman gözüyle değerlendirilmesine olanak vermeliyiz.
8. Empati kurun; yani kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak düşünün ve onu anlamaya çalışın. Tam anlayamasanız bile haklılık payının olabileceğini kabul edin, bu sizin çocuğunuza daha ılımlı yaklaşmanızı sağlayacak, aynı zamanda sorunla mücadelenizi kolaylaştıracaktır.
9. Çocuğunuza deger verin, onu sevin ve bunu hissettirin. Her canlı sevildiğini bilmek yerine, bunu bire bir hissetmek ve yaşamak ister. Dokunmak ve güzel sözcükler çocuğumuzun sevildiğini, değer gördüğünü gösteren çok önemli faktörlerdir.
10. Etkili bir annelik için olmazsa olmaz şartlardan biri ise, çocuğunuzu her şeye rağmen sevmeniz ve ona saygı duymanızdır. Çocuklarınıza karşı iyi kalpli ve kararlı olun. Bir çocuk için annesini örnek almak çok özeldir, annesinin iyi bir insan olduğunu bilmek ve model almak önemlidir. Yani iyi bir çocuğa sahip olmanın, iyi bir anne olmaktan geçtiğini unutmamalıyız.
|