Çocuğunuza ne kadar özen gösterirseniz gösterin eninde sonunda bebeğiniz üç aylık olmadan pişik veya benzer deri problemleriyle karşılaşacaktır.
Panik yapmayın – bunlardan bazıları kendi kendine geçecek, bazılarının ise biraz yardıma ihtiyacı olacaktır. Pişik 7 gün içerisinde geçmez ise, doktorunuzadanışmanız uygun olacaktır.
Pişik ( Ammonia Dermatitis)
Her hangi bir zamanda üç bebekten birinde pişiğe rastalanır. Ammonia Dermatitis en sık rastlanan şeklidir. Kalkmış ve kızarmış bir görünümde çocuk bezi olan bölgede bulunan pişik bebeğinizin dışkısındaki bakteriler ve idrarındaki doğal amonyaktan kaynaklanır.
Pişiğin diğer sebepleri şunlardır: • Hassas deri • Doğal koruyucu yağları uzaklaştıran sert sabun kullanımı • Çocuk bezi üzerinde uzun süre bırakılan plastik donlar sıcak ve nemli bir ortam yaratarak bakterinin gelişimini kolaylaştırır . Çocuk bezlerindeki deterjanların ve bezin emdiği solüsyonların yetersiz durulanması • Sürtünme – bilhassa çocuk bezinin hassas bebek derisine veya tombul bebeklerde bebek derisinin beze sürtünmesi
Pişiğe karşı tedavi ve önleme yolları şunlardır: • Bebeğinizi mümkün oldukça kuru tutun, gerektikçe bezini değiştirin. • Mümkünse bezi açık bırakıp derinin kuruyarak iyileşmesini sağlayın. • Çinko oksit içeren krem ve yağlar kullanın. • İlave koruma rahatlığı için kenarlıklı çocuk bezi kullanın. • Sürtünmeyi azaltın ve mısır nişastası tozu kullanarak aşınmayı önleyin.
Pişik yarası (Candida Albicans)
Bebeğinizin pişiği birkaç gün sürerse bir mantar veya bakteri enfeksiyonu oluşup daha ciddi bir tedavi gerektirebilir. En yaygın mantar enfeksiyonu Pişik yarasıdır (Candida Albicans).
Pişik olan bebeklerin yüzde 70’i bağırsaklardan gelen Candida’ya yakalanır. Fark edilmeden gelişmekle beraber bazen beyaz dairesel pul lezyonları biçiminde veya oldukça koyu kırmızı etrafı kırmızı dokulu kalkık uçlardan oluşur. Yukarıdaki tedavi ve önleme tedbirleri yanında doktorunuz tarafından önerilen mantara karşı bir losyon veya krem kullanmanız gerekir.
Diğer sık rastlanan deri belirtileri Miliaria (Prickly Heat) Sarı sivilce kafalarına dönüşebilen düzgün kırmızı toplu iğne başı gibi noktalardan oluşan prickly heat bebeğin ter kanallarındaki tıkanıklıktan kaynaklanır. Bu noktalar iltihaplanmış gibi gözükür fakat değildir, onlar sadece bebeğin deri deliklerinin gelişiminin bir neticesidir. Tedavi gerektirmez.
Seborrhoeic Dermatitis
Bu durum aşırı aktif sebaceous (yağ üreten) vücut bezlerinden kaynaklanır. Kaşınmamakla beraber deri kırmızı ve pul puldur. Bazen bilhassa deri birleşimlerinde, kaşlarda, kafa derisinde ve kulakların arkasında kabuk oluşabilir. Korkunç gözükebilir fakat emin olun ki sadece bir kozmetik problemi olup üç dört aylık oluncaya kadar geçer.
Atopic Dermatitis
Yanaklarda başlar, altı haftalık olduktan sonra her an gelişebilir. Çok kaşınan kuru, kırmızı ve pullu bir deriye neden olur. Doktorunuz uygun bir tedavi önerecektir.
Yanak Pişikleri (Cheek Rashes)
Salya gibi nem ile sürekli temas neticesinde oluşan ve egzemalı bebeklerde daha yaygın olan kırmızı veya kuru yanak pişikleridir. Bebeğinizin derisini kuru tutmaya çalışın, yumuşak bir temizleyici ile temizleyin ve yumuşaklık ve nem sağlamak üzere losyon veya krem sürün.
Milia (sivilce)
Beyaz toplu iğne kafası gibi noktalar halinde gözüken milia sebaceous bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Genellikle burun köprüsünde, bazen de çene ve boyunda olmak üzere neredeyse tüm yenidoğan bebeklerde olur. Doğumdan 4-6 hafta içerisinde düzeldiği için bir tedavi gerektirmez.
Kuru deri
Genellikle ırsi olmakla beraber, bazen egzema ile ilgili olarak bebek derisi kaba, kuru ve pullu olabilir. Kurutucu sabunlardan sakınmak gerekir. pH değeri ayarlı 5.5 olan bebek sabunları kullanmak bile drurumu düzeltebilir. Deriyi yumuşak bırakmak üzere banyodan sonra bebek yağı ve losyonları kullanınız.
Konak
Çocuğunuzun kafa derisinde kabuk oluşturan Seborrhoeic Dermatitis’in bir çeşididir. Can sıkıcı fakat kesinlikle zararsızdır. Yine pH değeri ayarlı 5.5 olan bir bebek şampuanı kullanmak başa zeytinyağı-karbonat karışımı sürmek faydalı olabilir. Detay için doktorunuza danışınız. Üst üste gelişen kabuğu temizlemek için ılık bir bebek yağı ile masaj yapınız ve birkaç saat veya geceleyin serbest bırakınız. Daha sonra bebeğinizin saçını arkaya doğru kabuğu temizlemek için tarayın ve daha sonra şampuan yapın. Gerektikçe tekrar edin.
Çilek lekeleri
Genellikle doğumda bulunmayan bu kırmızı kalkık şişlikler ilk birkaç hafta sonunda gelişebilir. Bunlar derideki büyük kan damarlarının büyümesidir. Bunlar bebeğinizin ilk yaş gününe kadar yok olmaya başlar ve 10 yaşına gelinceye kadar tamamen ortadan kalkar. Çoğu çilek lekeleri kendi kendine yok olmakla beraber göz, burun ve ağızlarda oluşan iri ve hızlı gelişen lekeler doktor müdahalesi gerektirebilir.
Leylek ısırıkları
Göz kapkaları, alın ve boynun arkasında gelişen bu küçük kırmızı lekeler derideki kılcal damarların çıkıntısıdır. Bir yıl içerisinde veya o civarda ortadan kalkarlar.
Mongol lekeleri
Bebeklerin çoğunda görülen bu mavi-siyah lekeler sırtın alt tarafında ve kalça üzerinde bulunur. Bunlar çürüklerle sık olarak karıştırılır, fakat sadece deri altında pigment birikiminin bir sonucudur. Bunlar zararlı olmayıp genellikle birinci yılın sonunda ortadan kalkar. İsmi ile mongol çocuk arasında hiçbir ilgi yoktur, sadece isim benzerliğidir.
Yazın deri bakımı
Sıcak havada şunları unutmayın! • Bebeğinizi hiçbir zaman, hele de yazın arabanın içinde yalnız bırakmayın. • Çok sıcak günlerde, küçük bebekler için ev en iyi ortamdır. • Sıcak pişiğinden kaçınmak için bebeğinizi sıcak havalarda aşırı giydirmeyin. (Direk güneş altında değilseniz) bir atlet ve çocuk bezi ihtiyacınız olan giysilerdir. • Sentetik kumaş ve nefes almayan plastik donlardan uzak durunuz. • Sık sık alınan serinleme banyoları bebeğinizi rahatlatabilir. Bebeğinizi banyoda veya su havuzunda hiçbir zaman yalnız bırakmayınız. • Kenarlıklı çocuk arabaları ve pusetler havasız olabilir bu nedenle hava sirkülasyonunu sağlamak için kenarlarını açmak gerekebilir.
Güneşte eğlenmek için kapanınız.Bebeğinizin derisi özellikle hassas olup dışarıya çıkıldığında kızgın güneşten korunmak için bir koruyucunuz olmalıdır. Geniş çerçeveli bir şapka yanında gevşek bir pamuklu giysi önerilebilir.
Bebeğinizin güneş koruyucusuna ihtiyaç duyacağı zamanlar olacaktır fakat büyüklerin güneş koruyucuları bebeklerin nazik ve emici derileri için çok güçlüdür.
Sabahları erken saatlerde ve akşamüstü güneşin çok etkili olmadığı zamanlarda bebekle güneşe çıkılabilir. Bebeğinizi gölgede veya bir şemsiye altında tutmak en iyisidir fakat gene de bebekler yansıyan güneşe maruz kalabilirler.
Sıcaklık en üst düzeyde iken Bebeğinizde şu susuz kalma belirtilerinden bir veya bir kaçını görürseniz ve özellikle bebeğinizde yüksek ateş de varsa derhal tıbbi yardım alınız:
• Anormal uykusuzluk veya aşırı uyuklama • Yememe ve içmeme • Huysuzluk veya ağlama • Deri sıcak ve kuru ise • Kuru ağız • Vücut ısısı 40 dereceye yaklaştı ise • Kusma veya ishal |