Artık anne adayları daha bilinçli davranıyor.Eskiden pek yaygın olmayan,gebelik öncesi kontrolü yaptıran pek çok kişi var.
Her yıl jinekolojik muayene önemli. Rahim ağzı kanserini önlemek amaçlı test yapıyoruz.Anne adayından bazı kan tahlilleri alınıyor.Geçirdiği bir hastalığa yönelik testler yapılıyor.Bebeğin beyin gelişimi için folik asit çok önemli.Yediklerine dikkat etmeleri gerekiyor.Çok zayıf olan bayanlar sağlıklı besleniyorlarsa problem yok ancak,kilolu olan bayanlara zayıflamalarını öneriyoruz.Bu grup risk altında oluyor.Özellikle yüksek tansiyon problemi yaşanabiliyor.Sadece kilo bile doğum esnasında sorun olabiliyor.
Gebelik öncesi diş taraması çok önemli...
Eda : Kişi hamile kaldıktan sonra nelere dikkat etmeli ?
Bahar ÇAĞLAR : Kendi yaptığı testle hamile olduğunu öğrenirse mutlaka doktora görünmeli.Çünkü gerçek bir gebelik olmayabiliyor.Böyle durumlarda dış gebelikle de karşılaşabiliyoruz.Başarısız gebelikler ve düşükler olabiliyor.Ultrasonda bebek kesesi göründükten sonra kalp atışları dinlenir.(6-7 hafta itibari ile) Anneden guatr,şeker,kan sayımı,bazı karaciğer ve böbrek testleri,idrar tahlili,sarılık testleri ve daha önce geçirdiği rahatsızlıklar varsa onlarla ilgili testler istiyoruz.Yine ağız ve diş sağlığı çok önemli.Gebelik de bunlar hem hormonların etkisiyle hem de aldığımız ilaçların etkisiyle artıyor.Gebelik öncesi diş taraması mutlaka yapılmalı.
Gebelikde tarama testlerini mutlaka yaptırın...
Eda : Hamile olduğunu bilip de doktora gitmeyenler sorunlu bir gebelik geçirebiliyorlar mı ?
Bahar ÇAĞLAR : Artık doktorlara ulaşmak çok kolay.İmkanlar çok daha kolay oldu.Özellikle büyük şehirlerde.Aile hekimlerine ulaşabilirler.Bir çok yer testler yapıp gebeliği takip edebiliyor.Bebekle ilgili testler var.Bebek de problem var mı yok mu şeklinde tarama testleri yapıyoruz.Özellikle genetik bir rahatsızlık olan down sendromu varmı diye bakıyoruz.11-14 hafta arasında ki ikili testler önemli.Bu testte,ultrasonda bebeğin ense kalınlığına bakılır.Anneden kan testi alınıp hormona bakılıyor.Yaşınızda ilave edilip risk tayin ediliyor.Ultrasonda % 100 down sendromu tanısı konamaz.
Down Sendromu testini ihmal etmeyin..
Eda : Down sendromunun anne karnında tedavisi mümkün mü ?
Bahar ÇAĞLAR : Mümkün değil.Yasalar gereği bu bebeği istememe hakkına sahipsiniz.Bu da amniyo sentezle tanısı konuyor.Yani bu ne demek ; Karından su alınmasıdır.Sadece bu işlem % 100 sonuç veriyor.
İdeal annelik yaşı 24-28 aralığıdır...
Eda : Riskli hamilelik yaşı nedir ?
Bahar ÇAĞLAR : Yumurtalık rezerviniz iyi ise,40 yaş üzeri bile gebe kalabiliyor.Dünyada hesaplanan ideal anne yaşı 24-28 yaş aralığıdır.Bu birazda bebeğe bakımla da ilintili bir durumdur.35 yaş üzeri annelerin çocukları down sendromlu olacak diye bir şey yoktur.Genç yaşta da bu riskiniz var.Fakat 35 den sonra bu risk artıyor.Sadece down değil,başka hastalıklara yakalanma riskiniz de artıyor.Gebelik de yüksek tansiyon,şeker ,erken doğurma riskiniz artıyor.40 yaşa kadar sağlıklı bebek dünya’ya getirenler var.
Maternity T 21 umut vaad ediyor...
Eda : Yeni testler var mı ?
Bahar ÇAĞLAR : Son yıllarda deneyseldi.Bir kaç ay önce Amerika bildirdi.Maternity T 21 isimli bir test.Şu anda Amerika’da yapılmaya başlandı. Anne kanından ilk üç ay içinde kan alınmasıyla,bebeğin hücrelerine ulaşılarak bebeğin kromozomol tayini yapılıyor.Amniyo senteze gerek kalmadan % 99 gerçeklik sağlıyor.Yüksek riskli olan hastalara yapılıyor.Henüz Türkiye’de yok ama,gelmesi bekleniyor.Çok yeni ve pahalı bir test.
Gebelik şekeri risk faktörüdür...
Eda : Gebelik şekeri nedir? Neden yapılır ?
Bahar ÇAĞLAR : Çok hızlı kilo alan bayanlarda ,daha önce şeker hastalığı bilinen bayanlarda veya birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olan bayanlar gebelik şekeri için risk altında.Gebelik hormonlarının da etkisiyle şeker metobolizması gebelikde değişiyor.Yediklerinize dikkat etseniz de gebelik şekeri yükselebiliyor.Siz bunu fark etmiyorsunuz.Bebek iri kilolu olabiliyor.Normal doğum zorlaşabiliyor.Anne karnında bebeği kaybedebiliyoruz.Hamileliğin sürecine göre şeker taraması yapılabilir.
Yüksek tansiyon gebelik zehirlenmesi yapabiliyor...
Eda : Gebelik zehirlenmesi nedir ?
Bahar ÇAĞLAR : Tam olarak sebebi bilinemiyor.Bir çok farklı sebepleri olabiliyor.Annenin gebeliğe verdiği bir reaksiyon.Yüksek tansiyon,hızlı bir şekilde ödem,anne idrarında protoin kaçağı ile belli oluyor.Bebek ve annenin hayatı risk altında olabiliyor.Gebeler, tansiyonlarına dikkat etmeli,ciddi şişlik olursa mutlaka bir doktora başvurmalılar.
|