Çocuklarda büyüme ve gelişme pek çok faktörün sayesinde takip edilmekte, bu faktörlerin normal değerlerde olması çocuğun sağlıklı bir büyüme ve gelişme gösterdiğinin bir çeşit belgesi olduğu gibi, çocuklarda sağlıksız büyüme ve gelişme de aynı faktörler doğrultusunda anlaşılabiliyor.
Çocuk sağlığı büyüme ve gelişme hakkında bilgi edinmeyi sağlayan bu hususlar arasında yaşa göre ağırlık ölçümü, boy uzunluğu, göğüs, kol ve baş çevresinin hesabı, doğum ağırlığı, dişlerin çıkması ve boya göre ağırlık durumudur. İşte tüm bunların normal seviyelerde olması çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişme içinde olduğunun göstergesidir. Gelin şimdi bu hususların normal değerleri nelerdir, hep birlikte göz atalım.
Çocuklarda sağlıklı büyüme ve gelişme
Ağırlık: Yeni doğan bir bebek 15 gün içinde sahip olduğu ağırlığın %15′ini kaybeder ve daha sonra ilk üç ay içerisinde 600-1000 gram ağırlığa sahip olur. 4-12 aylık dönemlerde bu ağırlık 500-700 olur ve 6 ayda doğum ağırlığının iki katına çıkar. Bir yılda ise doğum ağırlığının üç katına çıkar.
Boy: Sağlıklı bir bebeğin doğum boyu 48-52 cm’dir. 3 ay içinde 2-4 cm, 12 ay içinde 1,5-3 cm uzar. Yaşını doldurduktan sonra her ay 2-3 cm uzar ve 2 yaşını doldurduğu zaman 82-83 cm’e ulaşır.
Dişler: Sağlıklı büyüme ve gelişme gösteren çocuklarda dişler 5-9 ay içinde çıkmaya başlar ve bu dişlerin daha sonra dökülmesi de çıkış sırasına göre olur. Çocuğun 4 azı dişi 2,5-3 yaşında çıkar ve bu dişlerin çıkmasıyla süt dişleri tamamlanmış olur.
Baş çevresi: Sağlıklı bir bebeğin baş çevresi doğumda 34-35 cm’dir. 6. ayını dolduran bebeklerin baş çevresi 44 cm, yaşını doldurduğunda ise 46-47 cm olur.
Göğüs çevresi: Doğumda göğüs çevresi baş çevresinden yaklaşık 1,5-2 cm küçük olur. Daha sonra sağlıklı gelişim süren bebeklerde göğüs ve baş çevresi eşitlenir. Yaşını doldurduktan sonra ise göğüs çevresi kafa çevresini geçer.
Karın çevresi: Karın çevresi çocuğun açlığına ve tokluğuna göre değişim gösterir. Genellikle yaşını doldurmamış olan çocukların göğüs çevresi ile karın çevresi eştir.
Tüm bunların çocukların büyüme ve gelişme döneminin özellikleri olarak görülür. Bu değerlerin altında ya da üstünde bir değer çıkması çocuğun sağlıksız olduğunu işaret eder.
|