Renk renk meyveler ve meyvelerin her birinin içinden gelen birbirinden değerli vitaminler… Bebeğinizin tadını sevdiği aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirecek meyvelerin her mesvimde çeşit çeşit olması bizim için çok büyük bir şans! Peki hangisini yedirelim? Ne zaman nasıl yedirelim? Diyetisyen Güneş Aksüs cevaplıyor.
Bebeğin ihtiyacı olan her şey öncelikle biliyorsunuz ki anne sütünde! Alması gereken karbonhidrat, protein, yağlar, vitaminler... Ne ararsan en güzeli anne sütünde!
6. aydan sonra ek besinlere geçiyoruz. İlk besinin her zaman yoğurt olmasını tavsiye ederim. Sonra tatlı tadı olan meyveler ile tanıştırabiliyoruz bebeklerimizi. Meyveler en değerli vitaminleri, antioksidanları aldığımız hazineler. Bebeğinizle tanışan ilk meyve de elma. Elma alerji riski çok düşük, vitamin oranı oldukça fazla, tadı da genelde çok sevilen bir meyve. Elma ile ilk tanışması biraz zahmetli gelebilir size, daha sonra büyüdükçe ısıra ısıra yediğini görmek sizi de onu da mutlu edecek. Bebeğinizin ilk zamanlarda elmasını, cam rende ile hazırlayarak ve temiz bir tülbent veya metal olmayan bir süzgeçten geçirerek verin. Birkaç ay sonra artık muzu ezerek , elmayı sadece cam rendeden geçirerek verebilirsiniz.
Her bebeğin ve çocuğun yeme şekli aynı değildir. Bazı bebekler katı gıdalara daha çabuk geçebilirler. Elmayı elinizden çekip olmayan dişleri ile ısırmaya çalışırlar. Bazıları da 2-3 yaşına kadar katı gıdaları tüketirken zorlanabilir. Bu sizi korkutmasın ve çocuklarınızı zorlamayın. 2 yaşından sonra hala püre şeklinde yemek istiyorsa belki bir beslenme uzmanı ve çcouk doktoruna danışabilirsiniz.
Acaba katı mı yutamıyor ? Yoksa sadece sevdiği için mi elmayı püre istiyor? Çocuğunuzun duygularını takip ederseniz onu çözmek daha kolay olacaktır.
Hangi meyveyi ne zaman yesin?
Elma
İlk elma ile tanışmalı. Yaz veya kış farketmez, her dönem elma bizim baştacımız. Bebeğinizin, çocuğunuzun bağırsaklarına da çok iyi gelir. Armut da elmadan sonra gelen en iyi seçenektir.
Portakal
Kış aylarında çocuklarımızın en sevdiği meyvelerden biri de portakal. 1 yaş sonrasında çok rahat tüketebilir. Ek besinlere yeni geçen bebeklerde biraz gaz yapabilir, azar azar deneyin. Kış dönemi tam da C vitamini ihtiyacı artmışken hergün portakal veya mandalina yemesinde fayda var. Özellikle beyaz kısımları ile birlikte yedirin.
Muz
Çocuklar genelde muzu çok sever. Potasyum, magnezyum yönünden zengindir. Sütü tek sevmeyen çocuklara da muzlu süt (evde yapılmış) önerebilirim. Bebeklere çatalla ezerek de verebilirisniz, ısırararak de yedirebilirsiniz.
Kivi
C vitamini bakımından çok zengin olan kivi, yeşil rengi, minik çekirdekleri ile genelde çok seviliyor. Portakal yemediği günlerde kivi ile değişiklik yapılabilir.
Çilek
Yine çok güzel bir C vitamini kaynağı. Bazı bebekler dışındaki görüntüden hoşlanmayabilir. Püre olarak verebilirsiniz ama hemen ısırarak da yemeyi seveceği bir meyvedir çilek. Çileği özellikle nisan ayından sonra havalar ısındıkça ve yaz boyunca yedirebilirsiniz. Alerji riskine karşı 1 yaşını bekleyebilirsiniz.
Erik
Yeşil erik veya kırmızı erik de bol vitaminli ve liflidir. Çocuklara özellikle yeşil eriği mayıs ayında verin ama tuz ilave etmeden. Bebekler için erik yemek biraz zor, püresi ekşi olduğu için çok sevilmeyebilir ama mor veya kırmızı erik, diğer meyveler ile karıştırılabilir.
Meyveli tarifler
6-12 ay meyve şenliği
½ muz
3-4 çilek
½ elma
Meyvelerin kabuklarını soyun. Elmayı cam rende ile rendeleyin. Çilek ve muzu çatal ile iyice ezin. Daha sonra hepsini ezerek karıştırın. Bu işlemlerde mümkünse kaliteli bir plastik (alerjen olmayan, gıda için uygun olan) veya tahta eşyalar kullanın. Metale değdiği anda C vitaminin kaçacağını unutmayın.
1-2 yaş meyve partisi
2 mürdüm eriği
3-4 çilek
1 yemek kaşığı yaban mersini
1 elma
Sadece elmanın kabuğunu soyun. Diğer meyveleri olduğu gibi püre haline getirin. Mürdüm eriğinin kabuğu çok kalın ise onu da soyabilirisniz ama ince olanları seçseniz daha iyi olur. Yoğun püre şeklinde bir içecek gibi olacaktır. İçine biraz su veya süt ilave edebilir veya hiç sıvı koymadan kaşıkla yedirebilirsiniz.
3 yaş ve üzeri meyveli kup
½ muz
1/2 kivi
2-3 çilek
1 dilim ananas
1 top vanilyalı-sütlü(sade) dondurma
1 çay kaşığı ucu ile toz tarçın
Meyvelerin kabuğunu soyun. Hepsini küp, üçgen, yuvarlak, farklı şekillerde kesin. Hepsini karıştırın. Başka bir yerde sütlü dondurma ile toz tarçını karıştırın ve sos şeklinde meyvelerin üzerine dökün. Çocuklar bu lezzete bayılacak. Böylelikle hem meyvelerden gelen lezzet, süt ürünü olan dondurma ile birleşince besleyici bir tatlı yedikleri için size teşekkür edecekler.
|