Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, erken emeklilik için 'yıpranma payı' düzenlemesinin önümüzdeki günlerde Meclis'e geleceğini, 4 yıl hizmete 1 yıl yıpranma verileceğini söyledi.
Ağır iş yapanın hakkı Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Bu, emekli olunacak prim sayısını artırırken, emekli olunacak yaşı öne çekiyor.
'Yıpranma hakkı' olarak bilinen ancak yasalarda 'fili hizmet süresi zammı' olarak geçen uygulama, çalışanın daha erken emekli olmasını sağlıyor. Yıpranma hakkı kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlara, polise ve milletvekillerine de veriliyor.
ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ
2015'te gündeme geldi Sağlıkçılar da zor şartlarda ve yıpratıcı işlerde çalıştıkları için yıpranma payı talep ediyordu. Hükümet Mayıs 2015'te bu yönde çalışma yapılacağıyla ilgili yeşil ışık yakmıştı. O dönemde yapılan açıklamada kamu ve özel hastaneler ile sağlık merkezlerinde çalışan, ebe, hemşire, doktor, röntgenci, diş hekimi gibi sağlık çalışanlarına yönelik düzenleme yapılacağı bildirilmişti. Bu çalışmada sona gelindi.
Haklar iyileştirilecek Sayıları 1 milyonu aşan sağlıkçıyla ilgili müjdeli haberi dün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu verdi. Meclis Genel Kurulu'nda 2016 merkezi yönetim bütçesiyle ilgili bir konuşma yapan Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarımıza yıpranma payı, fiili hizmet zammı ve hekimlerimizin emeklilik haklarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde inşallah huzurlarınıza getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
4 YILLIK ÇALIŞMAYA 1 YIL EK
Bir yıl için 90 gün Yıpranma yasasmm yaza kadar çıkacağı ifade ediliyor. Yasa çıkarsa, 1 yıllık çalışmaya 90 gün, 4 yıllık çalışmaya 1 yıl yıpranma hakkı tanınacak.
Bir başka ifadeyle 20 yü çalışan bir sağlıkçı 25 yıl çalışmış sayılacağı için 5 yıl daha erken emekli olma hakkı elde edecek.
Bir başka ifadeyle yıpranma hakkı emekli olunacak yaşı aşağı aşağı çekecek. Sağlıkçıların ardından diğer kamu görevlileri, özellikle de öğretmenlerle ilgili düzenleme gündeme gelecek.
ÖĞRETMENLERE HAK TANINACAK
900 bin öğretmene yıpranma hakkı tanınacağıyla ilgili ilk görüş 2014 yılında Antalya'da düzenlenen 19'uncu Milli Eğitim Şurası'nda gündeme getirilmişti.
Yıpranma payı alarak emekliliğini öne çekecek meslekler arasıpa öğretmenlik de katılacak. Alınan bilgiye göre; bu konudaki çalışmada da sona yaklaşıldı. Sağlıkçılarla ilgili yıpranma düzenlemesine öğretmenlerin de dahil olabileceği ifade ediliyor.
4 yıl çalışmaya 1 yıl Buna göre; 4 yıl çalışan öğretmene 1 yıl yıpranma hakkı verilecek. Böylece 4 yıl çalışan bir öğretmen 5 yıl çalışmış görülecek. 20 yıl sonra 25 yıl çalışması varmış gibi değerlendirilecek olan öğretmen, yasadaki yaş şartını yerine getirirse 5 yıl erken emekli olacak. Eğitim-Sen'in araştıramasına göre; öğretmenlerin büyük bölümünde angarya çalışma ve iş yükü artışına paralel meslek hastalıklarında artış yaşanıyor.
|