Ebe ve hemşirelerin yaşam koçluğu yaptığı anne adayları, sezaryen yerine normal doğumu tercih ediyor.
Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince 2014'te doğuma hazırlık eğitim programlarının bilimsel temellere dayanak oluşturulması, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla proje hazırlandı.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca (BAKKA) kabul edilen, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Bartın Devlet Hastanesi iş birliğiyle yürütülen "Çocuğun Geleceği İçin Anne Eğitim Programı" kapsamında kentte 57 ebe ve hemşireye eğitim verildi.
Yaklaşık 3 haftalık eğitimin ardından bilgi ve becerilerini artıran ebe ve hemşireler, aile hekimliklerinin yanı sıra hastane polikliniğine başvuran anne adaylarına Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bünyesinde oluşturulan "Anneliğe İlk Adım Polikliniği"nde yaşam koçluğu yapmaya başladı. Bu kapsamda 2 yılda yaklaşık 3 bin anne adayı, doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası için uzman hekim, diyetisyen, fizyoterapist ve psikologlardan eğitim gördü. "Sezaryen oranı yüzde 50 düştü"
Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, yaptığı açıklamada, kentte yaptıkları ev ziyaretlerinde anne adayları ve bebek sahibi annelerin, sağlık profesyonelleriyle yeterince vakit geçirememeleri nedeniyle gerekli bilgiye de sahip olamadıklarını gördüklerini söyledi.
Açıkgöz, gebelik süreci, doğum, doğum sonrası ve yeni doğan bebeğin bakımına ilişkin doğru ve güncel bilgi arayışının karşılanması amacıyla yardımcı sağlık personeli, uzman hekim, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog eşliğinde verilen eğitimlerde anne adaylarının kafalarındaki tüm sorulara cevap bulabilecekleri ortam oluşturduklarını dile getirdi.
Yürüttükleri çalışma kapsamında anne adayının merak ettiği tüm soruları "yaşam koçları"yla cevaplandırmaya ve sıkıntıları bertaraf etmeye çalıştıklarını anlatan Açıkgöz, "Avrupa'da yüzde 23-24 olan primer sezaryen oranı, yaptığımız çalışmalar ve anne adaylarına verdiğimiz bilgilendirmeler sayesinde yüzde 35'lerden yüzde 15'lere düştü. Bu da yüzde 50'ye yakın bir düşüş olduğunu gösteriyor ki oldukça sevindirici bir durum. Tabii bu oran gün geçtikçe düşme eğilimi gösteriyor. Bizim için önemli olan da bu ve süreci de hassasiyetle takip ediyoruz. Söz konusu projenin ülke geneline yayılabilirliği açısından aldığımız sonuçları Bakanlığımıza ilettik" diye konuştu. "Anne karnında bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlanıyor"
Proje Koordinatörü Aslıhan Yılmaz da anne adaylarına eğitim danışmanlığı yaptıklarını ve Türkiye'de ilk olan uygulamayla anne karnında dil eğitimi, zihinsel gelişim, doğum öncesi ve sonrası bebek bakımı, erken çocukluk döneminde fiziksel, duygusal, sosyal, ahlak, kişilik gelişimi gibi konularda annelere yaşam koçluğu yaptıklarını belirtti.
Bebeklerinin, beyin gelişiminin anne karnında başladığını, annenin söylediği sözleri karnındaki bebeğin algıladığını, bebeklik ve çocukluk döneminde öğrenme gelişiminin de daha kolay olduğunu aktaran Yılmaz, "Anne adayının, karnındaki bebeğe kitap okuması, hikaye anlatması, onunla konuşması, müzik dinletmesi önerisinde bulunuyoruz. Primer sezaryen düşünen ancak verdiğimiz eğitimlerle normal doğum yapmaya karar veren annelerin doğumlarını çok daha rahat ve korkusuz bir şekilde gerçekleştirebildiklerini görüyoruz. Aldığımız bu sonuçlar da bizi mutlu ediyor. İlk defa Bartın'da uygulanan çalışmanın ülke geneline yayılması amacıyla AB projesi kapsamında çalışma yapıyoruz" ifadesini kullandı. Normal doğum korkusunu yendi
Poliklinikte eğitim gören ve iki buçuk ay önce anne olan Arzu Ataman (27), gebeliği sürecinde hamilelikle ilgili doğru veya yanlış birçok konuda bilgi karmaşası yaşadığını ancak doğru bilgiyi poliklinikte öğrendiğini anlattı.
Özellikle egzersizler sayesinde bebeğini çok rahat bir şekilde dünyaya getirdiğini aktaran Ataman, "Doğum öncesinde çocuğumu sezaryenle dünyaya getirmeyi düşünüyordum. Sancılı olur düşüncesiyle normal doğumdan çok korkuyordum ama aldığım eğitimler sonrası doğumhaneye çok rahat girdim, doğumumu sıkıntısız yaptım. İyi ki böyle bir eğitimle tanışmışım" diye konuştu.
Anne adayı Saniye Yeşilsu (23) da hamileliğinin son dönemine yaklaştığını, 6 aydır eğitimlere katıldığını belirterek, "İlk kez doğum yapacağım için hamileliğimin ilk aylarında doğumdan çok korkuyordum ancak gerek psikolojik gerekse beden ve nefes egzersizleri ile bunu aştım. Yakın bir zamanda yapacağım doğum öncesinde doğumhaneyi de gezdim, ebelerle tanıştım. Doğum yapmaya misafir gibi ve korkmadan gireceğim" ifadesini kullandı
|