Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), mesleki eğitimin güçlendirilmesi amacıyla, okullarda açılacak alanların, illerin ve sektörün ihtiyacına göre düzenlenmesi için yeni bir çalışma başlatıldı.
Bu kapsamda, her ilde, mesleki eğitimle ilgili esnaf, sanatkarlar, özel sektör temsilcileri ve okulların katılımıyla toplantılar düzenlenecek ve her il için ayrı rapor hazırlanıp bakanlığa sunulacak.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda "reform" niteliğinde değişiklik öngören yasa taslağının TBMM'ye sevk edildiğini hatırlattı. Söz konusu taslakta, çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınması, özel meslek liselerine öğrenci başına devlet desteğinin verilmesi gibi pek çok yeniliğin getirileceğini dile getiren Gülay, bu düzenlemenin yanında mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki eğitimin, çağın gereklerine uygun şekilde yapılması için bir dizi çalışma daha yürüttüklerini belirtti.
Bu kapsamda, illere gönderdikleri yazıyla, mesleki eğitime ilişkin faaliyetlerin çerçevesini çizdiklerini anlatan Gülay, şöyle dedi: "En başta mesleki ve teknik liselerin eksiklikleri tespit edilecek. İş sektörünün, öğrencilerin ve velilerin beklentilerinin, yerel ihtiyaçların, öğrencilerin kariyer hedeflerinin belirlenmesi amacıyla il milli eğitim müdürlükleri, sektör temsilcileri, sanayi odaları, işverenler, İŞKUR yetkilileri, ticaret odaları, belediyeler, veliler, öğrenciler, okul müdürü gibi paydaşlarla bir araya gelerek toplantılar yapılacak ve taraflar dinlenecek."
Gülay, toplantılarda, illerdeki mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenci sayılarının, alanlar ve sınıflar bazında taraflarla paylaşılacağını aktardı. Gülay, bu kapsamda yetersiz kapasitelerin arttırılacağını, kapasiteye göre öğrenci sayılarında düzenleme yapılacağını, sektörün ihtiyaç duymadığı alanların belirlenerek kademeli olarak ihtiyaç duyulan alanlara dönüştürülmesinin sağlanacağını belirtti.
Genel Müdür Gülay, yeni açılması teklif edilen mesleki eğitim alanları için il istihdam ve mesleki eğitim kurullarında bildirilen sektör görüşlerinin, alan ve dal açma teklifleriyle birlikte yazılı olarak bakanlığa bildirileceğini belirtti. Gülay, ayrıca öğrencilerin beceri eğitimine gönderileceği işyerlerinin kapasiteleri ve işverenin beceri eğitimi yaptıracağını taahhüt ettiği öğrenci sayısının yer aldığı protokollerin de imzalanacağını söyledi.
Yürütülecek çalışmalarla 81 ildeki mesleki eğitime ilişkin ayrıntılı durumun raporunun çıkarılacağını anlatan Gülay, "İl milli eğitim müdürlükleri, sektör temsilcileri, sanayi ve ticaret, esnaf sanatkarlar odaları, organize sanayi yönetimleri, turizm odaları bir araya gelerek illerde sektörün ihtiyaç duyduğu mesleklerde alan ve dalların açılması, rantabl olmayan alan ve dalların kapatılması sağlanacak" diye konuştu.
Gülay, iller bazında hazırlanan raporların, Bakanlığa sunulacağını ve daha sonra kapsamlı bir analiz yapılacağını belirtti.
|