Kadınların yaklaşık yüzde 20’si doğum korkusu yaşıyor, birçoğu bu nedenle hamileliği geciktiriyor.Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, “Basitçe düşünürsek doğum bir kas eylemidir. Rahimin uzun kaslarının düzenli bir şekilde kasılarak rahim ağzındaki yuvarlak kasları açması ve sonrasında bebeği vajinadan dışarıya yönlendirmesi eylemidir. Vücudumuzdaki herhangi bir kas gibi rahim kasının da işlevini yeterince iyi yapabilmesi için dokunun iyi kanlanması, oksijenin o dokuda kullanılması gerekiyor. Herhangi bir sebepten bir korku oluştuğunda ise ilkel bir refleks olarak adrenalin salgısı başlıyor.
Stres altında kaldığımızda salgılanan adrenalin, ‘kaç ya da savaş’ hormonudur. Bu hormonun etkisi ile kan özellikle kol ve bacaklara yönleniyor, kalp hızla çarpıyor. Rahime giden kan miktarı azalıyor, rahim kasılmalarının düzeni bozuluyor, rahim ağzı kasları kasılıyor, açılma olmuyor ve doğumun ilerlemesi engellenmiş oluyor. Yine oksijenlenmenin azlığının da etkisi ile rahim kasılmaları daha ağrılı hissediliyor. Korku-gerginlik-ağrı kısır döngüsü oluşarak doğumun işleyişini olumsuz bir şekilde etkiliyor” diyor.
SEZARYEN BİR SEÇİM Mİ?
Birçok anne doğumda çekilecek acıdan korktuğu için normal doğum yerine sezaryen ile doğumu tercih ediyor. Oysa doğum korkusu dahil birçok korkumuz aslında daha önceden duyduğumuz ya da gördüğümüz olayların bilinçaltında kodlanması ile ilgili. Çoğunlukla başkalarının anlattığı olumsuz doğum hikayeleri, aile büyüklerinden duyulan travmatik doğum öyküleri belki de seyredilen acı dolu bir doğum sahnesi… Tüm bunların sonucunda bilinçaltında ‘doğum eşittir korku’ olarak kodlanıyor. Korkulardan kurtulmak için ise ilk yapılacak şey öncelikle doğru bilgilendirme olmalı. Op. Dr.Tokatlıoğlu, “Elbette doğumda bir miktar ağrı olacaktır. Önemli olan ağrıya değil, bebeğin gelişine odaklanmak ve ağrı ile baş edebilme tekniklerini öğrenmek ve uygulayabilmektir. Bu teknikleri doğum öncesi doğuma hazırlık kurslarından öğrenebilirsiniz. Kurslar çoğunlukla doğru bilgilendirme ile korkunun azalmasını sağlıyorlar. Ağrıyı azaltabilecek gevşeme ve nefes egzersizleri, aromaterapi, akubası masajı, hipnoz, homeopati gibi yardımcı teknikleri öğrenilebilir. Tüm bunların dışında tıbbi ağrı kesme yöntemleri lokal anestezikler, epidural anestezi gibi konularda da bilgilenebilirler. Sezaryen bir doğum tercihinden çok kurtarıcı bir ameliyat olarak görülmeli.
EPİDURAL ANESTEZİ
Epidural anestezi doğum ağrıları ile baş edebilmek için kullanılan oldukça başarılı bir teknik olarak kabul ediliyor. Ancak tüm tıbbi girişimler gibi olumsuz birtakım etkilerinin ve komplikasyonlarının da olabileceğinin unutulmaması gerekiyor.
TOKOFOBİNİZ VAR MI?
Doğum yapma korkusuna ‘tokofobi’ deniliyor. 2004 yılında yapılan bir araştırmada kadınların yüzde 20’den fazlasının doğum korkusu yaşadığı ortaya konuyor. Hamile ve Doğum Psikoterapisti Burcu Bahtiyar Akgök, “Üst üste düşük yapan kadınlarda ya da bebeği ölü doğan, kürtaj olan kadınlarda tokofobi ile daha sık karşılaşıyoruz. Genetik eğilimi olan ve ailesinde psikolojik hastalıklar görülen kişilerde, tokofobi yaşama olasılığı daha yüksek. Önceki doğum hikayesi de burada çok etkili oluyor; desteksiz, yalnız, uzun, müdahaleli, yorucu ve acı ile hatırlanan bir travmatik doğum bir sonra ki hamilelik sürecini etkiliyor” diyor.
UZMAN DESTEĞİ GEREKEBİLİR
Tokofobi durumunda anne, bebeğinin sakat ya da sağlıksız doğacağından aşırı şekilde endişe duyabiliyor. Eğer anne, doğum ile ilgili negatif söylemlerde bulunuyorsa, hamileliğe kurtulmak istenen bir eylem gibi bakıyorsa, bebeği ile bağ kurmaktan kaçınıyorsa tokofobiden şüphelenmek gerekiyor. İleri derecede olduğunda ise anne adayı kendine ya da bebeğine zarar vermeyi düşünebiliyor. Böyle bir durumda bir uzmandan mutlaka yardım alınması gerekiyor.
DOĞUM HİKAYENİZ NASIL?
Erken tedavi çok önemli. Eğer gebelik öncesinde fark edildiyse psikolojik destek için hemen adım atılması gerekiyor. Gebelik sırasında ortaya çıktıysa yine bir doğum psikoterapisti ile korkuları üzerine çalışmalı. Dünyada da bir ilk olan doğuma giren doğum psikoterapistleri olarak bizlerin çıkış noktalarından biri de bu çünkü bazen doğum sırasında geçmiş travmalar aktive olabiliyor ve bu da doğum sürecini etkiliyor. ‘Anneliğe Doğmak Psikolojik Destek Programı’nı bu gebelerimiz için oluşturduk. Anne adayı önce kendi annesinden doğumunu çalışıyor çünkü tüm hikayemiz beden kayıtlarımızda bulunuyor. Annesi ile ilişkisini ve kendi anneliği ile ilgili kaygılarını çalışıyor. Sonra doğum korkularını varsa sezaryen korkusu ve kaygılarını çalışıyor. Böylece bebeği ile iletişim kurmayı öğreniyor. Doğum psikoterapisti, doğum anında anne ile terapötik bir çalışma yapıyor.
HYPNOBİRTHİNG
Aktif Doğum Doğuma Hazırlık Eğitmeni Pınar Mallı, doğum korkusuna da etkisi olan ‘hypnobirthing’in doğuma hazırlık, doğum ve sonrasındaki sürece konforlu, doğumu kolaylaştırıcı ve en nazik şekilde geçiş yapılmasını desteklediğini söylüyor.
KİMLERE UYGULANIYOR?
Pınar Mallı, hypnobirthing hakkında şunları söylüor: “Aslında burada kilit olan hamileliğe, doğuma ve anne-baba olmaya giden bu mucizevi yolda kendinize nasıl bir rol biçtiğinizdir. Kriter belirlemek gerekirse; hamilelikleri normal, düşük riskli veya risksiz kategoriye giren yani hamileliklerin yüzde 95’ine hizmet etmek amaçlı tasarlandı ve yaş sınırlaması yok.”
Hypnobirthing kadının bedenini tanımasını, zihninin korkudan kurtulmasını, gevşemeyi, derinleşmeyi, nefes almayı, görselleştirme teknikleri ile öğrenmeyi sağlarken mutlu, sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi, doğumu kolaylaştırıcı egzersizleri ve makul bir beslenme düzenini öğretiyor. Bu yöntemde hem anne adayı hem de doğumda yanında olacak doğum refakatçisi (eşi veya doğum koçu) birebir aktif rol alıyor.
LAMAZE EĞİTİMİ
İlk kez 1950’li yıllarda Dr. Fernand Lamaze tarafından geliştirilmiş bu tekniğin temeli ‘psikoproflaksi’ye dayanıyor. Doğum öncesi annenin doğum hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi, doğum sırasında anneye psikolojik destek verilmesinin yanı sıra rahatlama, gevşeme ve nefes egzersizlerinin öğretildiği teknikleri içeriyor. Lamaze’nin normal doğumu desteklemek ve teşvik etmek için belirlediği altı önemli kriter bugün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da öneriliyor:
Doğum kendiliğinden başlamalı. Doğumda anne adayının tamamen hareket özgürlüğü olmalı. Anne adayına doğum boyunca moral ve fiziksel destek verilmeli. Bu desteği veren kişi, eşi, arkadaşı veya ebesi olabilir. Her doğumda her gebeye yapılan rutin uygulamalardan kaçınılmalı (epizyotomi, lavman, indüksiyon gibi) Doğum sırasında ayakta ve doğal pozisyonlarda anne doğal olarak ıkınmalı. Doğumdan hemen sonra anne ve bebek tenleri bir araya gelmeli ve zorunlu olmadıkça ayrılmamalı, her fırsatta emzirme sağlanmalı.
BİR TEKNİK DEĞİL; FELSEFE
Op. Dr. Yasemin Tokatlıoğlu, Lamaze’nin aslında bir teknikten öte bir felsefe olduğunu belirtiyor. Önemi doğumda kadına destek olunması, doğumun korkulan bir olaydan çok kadın hayatında meydana gelen doğal ve normal bir olay olduğunun anlatılması temeline dayanıyor. Aksi takdirde korku ile ne olup bittiğini anlamadan, yaşananların anlamını ve mutluluğunu fark edemeden geçen bir doğum hem anne için iyi bir anı bırakmıyor hem de anne-bebek bağının iyi kurulamaması sonrası bebeğin psikolojik gelişiminde ve güven duygusunun gelişiminde olumsuz etkileri olabiliyor. Bu eğitimler çoğunlukla ‘Doğuma Hazırlık Sınıfı‘ adı altında tercihen eşli katılımın olduğu sınıflarda veriliyor.
|