Ordu'nun Fatsa İlçesi'nde yaşayan Derya ve Ümit çifti, kızları Zeynep'in kolu doktor hatası yüzünden kangren olup kesildiğini iddia ettiOrdu'nun Fatsa İlçesi'nde yaşayan Derya ve Ümit Seniz çifti, 6.5 aylık olan kızları Zeynep Sare'nin doktor hatası yüzenden sol kolunun anne karnında kangren olup doğumda sonra da kesildiğini iddia etti. Seniz çifti, özel hastanedeki kadın doğum uzmanı Dr. L.U. ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. N.E. hakkında Fatsa Cumhuriyet Savlığı'na suç duyurusunda, Sağlık Bakanlığı'na da şikayette bulundu.
Fatsa'da yaşayan 6 yıllık evli 30 yaşındaki Derya ve 36 yaşındaki Ümit Seniz çiftinin evlat sevinci acıya dönüştü. İlk çocuğuna hamile kalan Derya Seniz, ilçedeki özel bir hastanede görevli kadın doğum uzmanı Dr. L.U.'ya sürekli kontrole gitti. Derya Seniz, geçen yıl Kasım ayında hamileliğinin 36'ncı haftasında bebeğinin fazla hareket etmediğinden şüphelenerek doktora gitti. İddiaya göre Dr. L.U., Seniz'e çeşitli testler yapıp bir sorunun olmadığını söyleyerek 10 gün sonra kontrole gelmesini istedi. Ancak bebeğinin karnında fazla hareket etmemesinden dolayı korkan Derya Seniz, 7 gün sonra tekrar aynı doktora gitti. Yapılan testler sonucunda genç kadın sezaryenle, şu an 6.5 aylık olan kızı Zeynep Sare Seniz'i dünyaya getirdi.
Görevli hemşireler bebeği anneye verdiklerinde Seniz çifti büyük şok yaşadı. Bebeğinin sol kolunda yara, tırnakları ve kolunda morluklar olduğunu fark etti. Doğumu yaptıran Dr. L.U. çifte bebeğin sol kol kaslarında biraz sertlik olduğunu, panik yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Doğumdan 3 saat sonra bebeği kontrole gelen çocuk hastalıkları uzmanı Dr. N.E. ise bebeğin sol bileğinden ve kolundan nabız alamadığını belirterek burada yapacak bir şey olmadığını söyleyip bebeği başka bir hastaneye sevk edip hastaneden ayrıldı.
Zeynep Sare Seniz, daha sonra ailesi tarafından Samsun Çarşamba Havalimanı'na getirilerek buradan Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Kocaeli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Burada Zeynep Sare Seniz'in sol kolunun kangren olduğu belirlendi. Yaklaşık bir ay süren tedavi sürecinde yapılan ameliyatla bebeğin sol kolu omuz hizasından kesildi.
Seniz çifti ise bebeklerinin kolunun kangrenli olarak dünyaya gelmesinde ve sonrasında kolunun kesilmesinde kadın doğum uzmanı Dr. L.U. ve çocuk hastalıkları uzmanı Dr. N.E.'nin hata ve ihmalinin olduğunu iddia ederek Fatsa Cumhuriyet Savlığı'na suç duyurusunda, Sağlık Bakanlığı'na da şikayette bulundu.
Baba Ümit Seniz, hamileliğin 36'ncı haftasına kadar eşinin hiçbir sorun yaşamadığını belirterek "36'ncı haftada, eşim bebekte bir hareketsizlik farketti. Hemen doktorumuza gittik. Doktor bize herşeyin normal olduğunu, bir sorun olmadığını söyledi. Biz bebekte hareket olmadığını söyledik tekrar. Testler yapıldı. Doktor eşime 'Sen stres yapıyorsun, çocuğa yansıtıyorsun. Çocuk genişledikçe, büyüdükçe, yer daralıyor ondan hareketsizleşiyor. Bir problem yok' deyip bizi 'On gün sonra bakarız' diyerek eve gönderdi. Biz on gün beklemedik. Yedinci gün tekrar gittik doktorumuza. Tekrar tetkikler yapıldı. Daha sonra da eşim sezaryanla doğumaalındı. Doğum sonrasında bebeği bize hemen teslim etmediler. Biz de şüphelendik. 'Çocukta bir problem mi var?' diye hemşirelere sorduğumuzda hiçbir problem olmadığını söylediler. Daha sonra bebeğimizi getirdiler 'Çok hareket ettirmeyin. Kucağınıza almayın, kimseye de aldırmayın' dediler. 10 dakika sonra doktor geldi. 'Bir sorun yok, bir problem' yok diye konuştu" dedi. Ümit Seniz, yaşadıklarını anlatmaya şöyle devam etti:
"Doktor daha sonra beni dışarı çağırdı. 'Panik yapmanıza gerek yok. Çocuğun sol kolunda kaslarında biraz sertlik var. İsterseniz Samsun'a Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüp gösterebilirsiniz. Ben acil bir şey görmüyorum' dedi. Biz hemen bebeğimizi incelerken kıyafetleri üzerinde kan lekesi gördük. Açıp baktığımızda çocuğun kolunda bozuk para büyüklüğünde derisi soyulmuş, kanama olan yerler, omuzdan aşağı kararmış, tırnaklara kadar morarmış olduğunu gördük ve dehşete düştük."
Çocuk doktorunu aradıklarını ve doğumdan 3 saat sonra doktorun hastaneye geldiğini öne süren Ümit Seniz, "Doktor geldi bebeği inceledi. Muayene etti. Bilek ve dirsekte nabız alamadığını söyledi. '112'ye girişini yapın. Bizim yapacak birşeyimiz yok' deyip çocuk doktoru da hastaneyi terketti" diye konuştu.
112 komuta merkezinden kendileriyle iletişime geçtiklerini ve bebeği ambulans uçak için Samsun Çarşamba Havalimanı'na götürmelerini istediklerini söyleyerek, "Bebeğimizi havaalanına götürdük. Buradan da ambulans uçakla Kocaeli'ndeki hastaneye götürdük. Çok ağır bir tedavi süreci geçirdi. Tüm müdahalelere rağmen bebeğimin sol kolu omuzundan kesildi" diye konuştu.
Anne Derya Seniz'de ise kadın doğum doktorunun önemsememesi nedeniyle bebeğinin kolundan olduğunu iddia ederek, "Savcılığa ve Sağlık Bakanlığı'na şikayette bulunduk. Sorumluların cezalarını almasını istiyoruz. İnsan sağlığının bu kadar ucuz olmadığını öğrensinler. Bu kadar basite alınmaması gerekiyor. Küçük bir bebek, hayata doğdu gün büyük operasyonlar geçirdi. Buna sebep olan ihmalde bulunan bütün doktorlar hakkında suç duyurusunda bulundum. Sonuna kadar mücadelemi vereceğim. Herkes cezasını alana kadar bu işin peşini bırakmayacağım" dedi.
Özel hastaneden yapılan açıklamada, “Hasta Derya Seniz’in gebelik takibi düzenli olarak hastanemizde yapılmıştır. 14.11.2015 günü hasta Derya Seniz bebek hareketlerinde azalma nedeni ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Dr. Lale Usta’ya muayeneye gelmiş olup yapılan NST de bebek hareketlerinin azalmış olduğu görülüp bu nedenle takip için hastaneye yatışı yapılmıştır. Fakat yapılan takipte NST reaktif olmayınca aynı gün saat 15.30 da sezaryen sectio ile doğum gerçekleştirilmiş olup bebekte sol kolda kızarıklık ve yüzeyel laserasyonlar gözlenmiş, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Namiye Erbil’e bilgi verilmiştir. Bebeğin yapılan muayenesinde sol kolda tırnaklarda morarma ve nabız alınamaması üzerine Ordu Sağlık Müdürlüğü 112 Komuta Kontrol Merkezi ile irtibat kurulmuştur. Ordu Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda uçak ambulans temin edilerek Kocaeli Üniversitesi'ne transport kuvöz ile nakli sağlanmıştır. Bebeğin nakli öncesinde ilgili hastanenin kalp damar cerrahi uzmanı ile de kontakt kurularak gerekli medikal tedaviler yapılmıştır. Bahse konu olan olay, bebeğin intrauterin yaşamında gerçekleşen, muhtemelen pıhtılaşma mekanizmasındaki patoloji sonucu sol kolu besleyen ana arterdeki tıkanmaya bağlı kangrendir. 200 bin ile 300 binde bir olarak görülen çok nadir rastlanan bulgudur. Bebeğin gönderildiği hastanede sol kolun ampute edildiğini üzülerek öğrendik. Olay adli mercilere intikal etmiş olup yargı sürecindedir” denildi.
|