Çocuklar kış aylarında çok hastalanıyor gibi algılansa da yaz aylarında da sıklıkla rahatsızlanırlar. Çocuklar kış aylarında çok hastalanıyor gibi algılansa da yaz aylarında da sıklıkla rahatsızlanırlar.
Özellikle de yaz aylarında kuru bir öksürük yaşanır ve nedeni kolay kolay bulunmaz, uzun süre tekrarlar.
İşte bizde bu konudan muzdairp anneler için uzmanımıza aşağıdaki soruları yönelterek bir nebzede olsa yardımcı olmaya çalıştık. Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Baş ve Boyun Cerrahı, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Tanfer Kunt’tan bu konudaki sorularımıza cevap aldık…
Çocuklarda yazın inatçı öksürüğe sebep olan şeyler nelerdir?
Bahar aylarında ve yazın en sık inatçı öksürüğe alerjik bronşitler ve astım neden olur. Ayrıca geçirilen viral enfeksiyonlar, mide ve yemek borusu hastalıkları sonucu görülen reflü, çevresel kirlilikler ve sigara dumanına maruz kalmakta önemli nedenlerdendir. Geniz etinin viral enfeksiyonlarına bağlık geniz akıntısı da inatçı öksürüğe neden olacaktır.
Bunlar nasıl önlenir?
Alerjik astım için özellikle evlerde tozun ve mantarın akarların temizlenmesi, polen döneminde mutlaka duyarlı çocuklarda antihistaminik ilaçların verilmesi astım reaksiyonları olanlarda ilaç kullanılması, viral hastalık var ise ilaçla tedavisi, sigara dumanından uzak durmak gibi önlem ve tedaviler yeterli olacaktır.
Evde doğal yollarla neler yaparsak iyi gelir?
Evde alerjiye sebep olan ev tozu, akar ve mantarların temizliği gereklidir. Havalandırma yapılmalıdır ve çocuğun uyuduğu odada gece nemlendirici kullanılmalıdır.
Bu öksürüğün tedavisi nedir, nasıl uygulanır?
Çocuklarda öksürüğü kesici ilaçlar pek kullanılmamaktadır. Bol su tüketimi, antihistaminik ilaçların kullanılması, bitkisel kaynaklı öksürük şuruplarının kullanılması, geniz akıntısının kesilmesi için burun spreyleri ve viral enfeksiyonlar için dekonjestan ilaç kullanımı, gece yattığı odaya mentollü buhar uygulanması yeterlidir.
Öksürük hangi durumlarda ve sürelerde tehlikelidir?
Kuru öksürük yerine balgamlı öksürük var ise, nefes darlığı oluyorsa, ateş yükselmiş ise ve 2 haftayı geçen bir öksürük varsa önemlidir ve mutlaka incelenmesi gerekir.
Öksürük ne gibi tehlikeleri işaret eder?
Uzun süren balgamlı olan ve solunumu zorlaştıran öksürük akciğer enfeksiyonuna işaret eder.
|