Uyku apnesi birçok insanın şikayet ettiği ve uyku düzenini etkileyen bir rahatsızlık. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Ayşe Sezim Şafak, alkolün uykuda ani ölüme sebep olabileceğini belirtti.
Uyku apne sendromu hakkında bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Ayşe Sezim Şafak, “Apne 10 saniyeden daha uzun süreli solunum durmasıdır. OSAS uykuda tekrarlayan hava yolundaki daralmalar veya tıkanmalara bağlı soluk almada kesilmelerin oluşmasına denir. Tekrarlayan soluk kesilmeleri uykunun devamlılığını bozar, derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uyuklamaya neden olur" dedi.
Aynı zamanda hücrelerin oksijenlenmesi de azaldığından başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasına veya bu hastalıkların kötüleşmesine neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Şafak, OSAS hastalarının dikkat etmesi gereken genel önlemleri şöyle sıraladı:
1- Kilo verme: Aşırı kilo hastalığı en bilinen risk faktörüdür. Kilo vermekle (en az 5-6 kg) belirtiler hafifleyebilmektedir. Uzman doktor denetiminde diyet ve uygun egzersiz programları kilo vermek mümkündür.
2- Alkol: Yatmadan önceki saatlerde alınan alkolün uykuda apnelerin daha sık ve uzun süreli olarak ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmektedir.
3- Uyku ilaçları: Uyku ilaçları apnelerin sıklık ve süresini arttırabilmektedir. Bu nedenle uyku ilaçlarına ihtiyaç duyuluyorsa mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.
4- Pozisyon: Tüm hastaların yaklaşık yarısında sırt üstü yattıklarında solunum durmaları artmaktadır. Bazı hastalarda horlama ve/veya solunum durmaları sadece sırtüstü yatarken ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda sırtüstü yatmalarına engel olacak şekilde sırta yastıklar veya pijamaya tenis topu yerleştirmek gibi önlemler almaları uykuda solunum problemlerini çözebilmektedir.
5- Burun tıkanıklıkları: Burun tıkanıklığına sebep olan patolojiler horlamayı % 10-15 oranında artırmaktadır. Bu tıkanıklıklara yönelik tedaviler horlama ve uykuda solunum düzensizliklerini bir miktar azaltacaktır. Burun tıkanıklarının giderilmesi CPAP tedavisine uyumu arttırmak açısından önemli bir yardımcı tedavidir.
Polisomnografi sonucuna göre hafif, orta, ağır şiddetli OSAS tanısı konur. Hafif ve orta şiddetteki OSAS genel önlemler ve anatomik darlıkların cerrahi ile düzeltilmesi ile geriler. Ancak şiddetli OSAS'ta CPAP kullanımı esastır.
|