Vitaminleri ve bazı besin ögelerini yaşa bağlı rahatsızlıkları önlemede güçlü bir ordu olarak düşünebilirsiniz...
İşte bu güçlü orduyu kurabilmenin püf noktası yeterli ve dengeli beslenmek... İyi beslenmek her zaman önemliyken 40 yaş ve üzerinde daha da önem kazanmaktadır.
Vücudumuz 40 ve üzeri yaşlarda, 20 yaşındaki gibi olmuyor, olamıyor. Kas kütlesi azalıyor, daha fazla kilo alınmaya başlanıyor, menopoz ya başlamış ya da başlamak üzere bir dönemde olunuyor, kanser, kalp hastalıkları, diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalıkların riski artmaya başlıyor... Bu durum her zaman olduğundan biraz daha farklı bir savaş taktiği uygulamamız gerektiği anlamına geliyor!
Bu taktiklerden önemli biri yeterli vitamin ve besin ögelerini almaktan geçiyor. Yani sağlıklı beslenme alışkanlıklarından...
İşte hayati öneme sahip vitaminler ve onları yeterli miktarlarda almanın yolları;
D VİTAMİNİ 40 yaş sonrası en büyük öneme sahip vitamin; D Vitamini. Çünkü D Vitamini yaşa bağlı değişikliklerin başlamasına karşı savaş açarak bizi korumaya yardımcı oluyor. D Vitamini yetersizliği diyabet, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri ile ilişkilendirilmektedir. Ayrıca D Vitamini, Kalsiyum'un emiliminde rol oynamaktadır. D Vitaminini yiyeceklerden sağlamak oldukça zordur. Güneş, D Vitamininin en iyi kaynağıdır, uygun saatlerde yararlanılmalıdır. Doktor tavsiyesi ile takviye yapılabilir.
KALSİYUM Kalsiyum hakkında net bir şey söylemek ise zor. Son çalışmalara göre 50 yaş üzeri kadın ve erkeklerde yiyecekle ve/veya takviye olarak alınan kalsiyum, kemik kırıklarını önlemede rol oynamaktadır. Bir diğer çalışma ise menopoz sonrası kadınlarda kalsiyum takviyesinin kalp krizi, felç ve kalp hastalıklarına bağlı ölümleri arttırdığını göstermekte... 30 yaş öncesi yaşlarda alınan kalsiyum, kemiklerde depolanarak ileri yaşlarda da kemik sağlığının korunmasında rol oynuyor.
30 yaş öncesinde bulunan bireyler kemiklerini kalsiyum ile güçlendirmeli; 40 yaş ve sonrasında ise 1000-1200 mg olan önerilen alım düzeyinin ne eksiği ne fazlası alınmalıdır. Kalsiyum özellikle süt ve süt ürünlerinde (yoğurt, kefir, peynir...) bulunuyor, az miktarlarda ise brokoli, ıspanak gibi bazı sebzelerde, bademde bulunuyor. Sözün özü; günlük 1 su bardağı süt, 1 kase yoğurt, 2 kibrit kutusu peynir ile ihtiyaç duyulan kalsiyum miktarına ulaşmak hiç zor değil.
B12 VİTAMİNİ Normal kan dolaşımı ve beyin fonksiyonları için önemli bir vitamin, B12. Hayvansal ürünlerde bulunuyor; et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri bir de yumurtada.
Çocuk ve gençler yiyeceklerden ihtiyacı kadar B12 alabilirken, özellikle 50 yaş civarında B12 vitamini az miktarda emilmeye başlıyor. Çünkü mide asit salgısı azalıyor, bu da B12 Vitamininin emiliminin azalmasına yol açıyor.
40-50 yaşlar arasında bir zamanda B12 takviyesi ya da multivitamin takviyesi yapılmalıdır. Günlük önerilen diyetle alım miktarı 2.4 mg'dır. B12 vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan alınacak miktarın fazla olmasından korkmayın çünkü vücutta depolanmaz ve fazlası boşaltım yoluyla atılır.
MAGNEZYUM Magnezyumun en önemli özelliği; kan basıncını düzenlemesidir. Kan basıncının dengelenmesi özellikle yüksek tansiyon riski taşıyan 40 yaş üzerindeki kadınlarda önemlidir. Magnezyum yetersizliği, kalp hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), iltihabi hastalıklar ile ilişkilidir.
Eğer ki doktorunuz gerekli görürse kan testi yaptırır ve bunun sonucunda magnezyum seviyenizde yetersizlik olduğunu düşünürse ve gerekli görürse suplement kullanırsınız. Ama eğer ki sağlıklı besleniyorsanız ve yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam şekliniz haline getirdiyseniz, yeterli Magnezyumu besinlerden kolaylıkla sağlarsınız. Magnezyum içeren besinler; koyu yeşil yapraklı sebzeler, taze fasulye, fındık, kurubaklagiller ve avokado...
POTASYUM Potasyum, yaşa bağlı olmaksızın kan basıncının dengelenmesinde öneme sahip bir mineraldir. Bir çok birey sofasındaki yiyecekleri çeşitlendirerek, sağlıklı beslenirken muz, patates, pazı, taze fasulye, kurubaklagiller (özellikle mercimek) gibi besinlere yer verirse potasyum ihtiyacını karşılamış olur.
|