Türkiye'nin, Endüstri 4.0'ı iyi değerlendirmesi halinde ekonomide ilk 10'a girebileceği belirtiliyor. Peki, nedir bu Endüstri 4.0? Endüstri 4.0, Türkiye’de önemli bir gündem maddesi olarak ele alınmasıyla dikkat çeken bir kavram. Almanya, ABD ve Çin gibi ülkelerdeki üretici firmalar ise, bu alana yaptıkları yatırımlarla konunun önemini gözler önüne seriyor. Türkiye’nin de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefleri doğrultusunda bu dalgayı değerlendirmesi gerekiyor.
Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Dijital Fabrika Direktörü Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0'ın temelinin, endüstriyel üretimde ilgili tüm birimlerin birbiriyle haberleşmesine, büyük verilere gerçek zamanlı ulaşılabilmesine, bu veriler sayesinde optimum katma değerini sağlanmasına dayandığını söyledi.
Ersoy, Endüstri 4.0 hakkında şu bilgileri verdi:
Bu değişim şirketleri nasıl etkiler?
“Internet of Things” konsepti, Endüstri 4.0 ile fabrikalara girerek üretim ortamlarımızı daha akıllı hale getirecek, karmaşık ürünleri daha kısa sürelerde ve en yüksek kalitede üretmemizi sağlayacak. Değişen dinamiklere uyum sağlamak ve ayakta kalmak için üreticilerin bu gelişmeleri bir an önce yakalaması ve geç olmadan, bugün adım atması gerekiyor. Geleceğin lider firmaları, zamanı doğru değerlendiren firmalar olacak.
Türkiye bu dalgayı yakalamak için ne yapmalı?
Endüstri 4.0’ın amacı daha çok bilgi teknolojileri kabiliyetlerinin kullanımıyla insan odaklı, bütün paydaşlara katma değeri yüksek organizasyonu oluşturmak, bu da endüstriyel süreçlerin otomasyonu ve akıllı fabrikalar kurmak için gerekli yatırımlar, beraberinde de önemli bir büyüme vaadini getiriyor.
Almanya, ABD ve Çin gibi devletlerin bulunduğu coğrafyalarda yer alan büyük üreticilerin yaptığı yatırımlar göz önünde bulundurulduğunda, Türk sanayicileri Endüstri 4.0 devrimini, ellerindeki bütün kaynakları ve imkanları zorlayıp teknolojiye gerekli yatırımı yaparak yakalama imkanına sahipler. Başlangıç noktası ne olmalı?
Endüstri 4.0’ın başlangıcında firmalar olarak ihtiyacımız olan en önemli konu, sağlam bir vizyon ve bir yol haritası. Bunu çizerken firmaların kendi üretim dinamikleri, mevcut koşulları ve iyileştirme noktalarının farkında olmaları; sektörel dinamikleri ve beklentileri iyi analiz etmeleri çok önemli.
Bunun yanında “İnternet”, “birbirine bağlı ürünler, makineler, insanlar, işletmeler”, “sanallaştırma” gibi konseptleri merkezine oturtan Endüstri 4.0 vizyonunu ve beraberinde gelecek fırsatları da iyi anlamak gerekiyor.
Bu süreci erken yakalamış ülkelerde ne tür politikalar uygulanıyor?
Endüstri 4.0 gibi önemli bir dönüşüm sürecinde en önemli unsurlarından biri devlet katkısı ve desteği. Finlandiya ve Çin’de devlet desteğiyle, ABD’de kâr amacı gütmeyen kuruluşların katkısıyla şekillenen Endüstri 4.0 için Almanya büyük yatırımlara imza atıyor. Almanya hükümeti 2020 yılına kadar Endüstri 4.0 projelerine her yıl 40 milyar euro yatırım yapacağını açıkladı.
|