Milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde velileri, okul alışverişi telaşı sardı.19 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2016-2017 eğitim-öğretim yılına günler kala, veli ve öğrencileri okul heyecanı sarmaya başladı. Ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girişti.
İlkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 150 TL, kırtasiye ürünleri ise 165 TL'den başlıyor. Öğrenciler, İstanbul'da ilkokula en az 315 lira maliyetle başlıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şenol Aras, okul kıyafetlerinin semtlere göre değişiklik gösterdiğini belirterek, "Ana sınıfı ile 4'üncü sınıfa kadar olan giyim harcamaları 150-300 TL, 5'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar olan öğrencilerin giyim masrafları 200-350 TL, 9'uncu sınıftan 12'nci sınıfa kadar eğitim gören lise öğrencilerinin kıyafet giderleri ise ortalama 250-400 TL arasında değişiyor" dedi.
Kırtasiye ürünlerinde yüzde 8’lik fiyat artışı
Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil de kırtasiye ürünlerinde bu yıl ortalama yüzde 8’lik fiyat artışı gerçekleştiğini ifade ederek, 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi için bir öğrencinin ana gereksinimler ve çanta dahil, kitap hariç ortalama kırtasiye masrafının 165 TL ile 220 TL arasında değiştiğini söyledi. Şendil, “Çocukluğumuzda sadece kalem, defter ve boya çeşitleri varken şu anda piyasada yaklaşık 90 bin çeşit ürün var ve artmaya da devam ediyor. Ayrıca, okul öncesi eğitimin yaygınlaşması, eğitim yaşının geriye çekilmesi, Türkiye’de gelir artışıyla doğru orantılı olarak sanatsal uğraşların çeşitlenmesi gibi faktörler de sektörümüzün daha da büyüyüp gelişmesini sağlıyor" diye konuştu.
Sektörde yüzde 70 ithalat, yüzde 30 yerli üretim dengesi olduğunu belirten Şendil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan ve çocukların sağlığını yakından ilgilendiren kırtasiye ürünlerindeki tehlikeli kimyasallarla ilgili tebliğlerin gereğinin yerine getirilmesi konusunda büyük emek harcadıklarını söyledi.
Şendil, şöyle konuştu:
"Korsan, sağlıksız kırtasiye ürünlerine karşı çalışmaların başlatıldığı bu süreçte hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığıyla kurulan yakın ilişkiler sağlıklı nesillere doğru adım atmamızı sağlayan bir sinerji yaratılmasını sağladı. Çocuklarımızın çantadan kaleme, silgiden deftere kadar sağlıklı kırtasiye ürünleriyle eğitimlerini sürdürmesi için kalite çıtamızı hep en üst seviyede tutuyoruz. Bizlerin elinden çıkıp raflarda yerini alan ürünlerin kalite noktasında Avrupa standartlarına ulaşması ise mutluluğumuzu bir kat daha artırıyor.
Velilere tavsiyemiz, üreticisi ithalatçısı belli olan, üzerinde gerekli işaretlemelerin yer aldığı, doğru ambalajı olan, yani kimliği olan markalı ürünleri almalarıdır. Bu noktada çevrelerinde kendilerine yıllardan beri hizmet veren, işlerinde ihtisaslaşmış perakende noktalarından alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.”
|