Gecelerin kabusu horlamadan bazı küçük önlemlerle kurtulmak mümkün. Horlayanlar, uzmanların şu önerilerine uyarsa daha rahat ve sessiz bir gece geçirebilir:
* Horlayan kişiler; uyku ilaçları, sakinleştirici ve antihistaminik denilen alerji ilaçlarını uykudan önce almalı.
* Uykudan 3 saat önce ağır yemekler yenmemeli.
* Aşırı yorgunluktan sakınmalı.
* Uykuda yana yatmak tercih edilmeli.
* Yatağınızın başı 10 santim daha yukarda olmalı.
* Evde horlamayan kişilerin sizden önce uykuya geçmeleri için onlara süre tanınmalı.
* Eğer uyku sırasında nefes alamama problemi yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurun. Horlama hastasının; burun, ağız, boğaz ve boynunun detayla muayenesi yapılmalı. Horlamanın boyutu ve horlayan kişinin sağlığını belirlemek açısından uyku laboratuvarlarına danışmakta fayda var.
........................................................................ Normal erişkin insanların en az %45’i zaman zaman horlamaktadır. %25’i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar.
A.B.D. de 300 den fazla firma horlamaya karşı cihaz geliştirmiştir. Bazı modeller pijama arkasına tenis topu yapıştırmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarıdır (Sırt üstü yatarken horlama daha çok artar.). Çene ve boyun askıları, boyunluklar ve ağız içine yerleştirilen cihazlar hiçbir yarar sağlamamıştır. Horlama sesi ile çalışıp hastayı uyandıran elektronik cihazlar bulunmuştur. Bütün bunlar hastanın horlamadan uyuma alıştırmaları olarak düşünülmüştür. Ancak maalesef horlama kişinin kontrolünde olmayan bir problem olup tüm bu cihazlar hastayı sadece uyutmamaya yöneliktir.
|