Türkiye’nin uzay teknolojisindeki hedefinin en ileri seviye olduğunu belirten Bakan Özlü “Uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak” dedi.Türkiye'nin uzay teknolojisinde söz sahibi bir ülke olacağını ifade eden ve TÜRKSAT 6A uydusunu 2019’da tamamlayacaklarını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü “Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY’ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır” dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) ile EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator’s Association - ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve dünyanın en geniş profesyonel ağ yapılanması SSPI’ın destekleriyle düzenlenen 2. Global Satshow’da konuşan Özlü “RASAT ve GÖKTÜRK 2 gibi uyduları, kendimiz tasarladık ve ürettik. Bunun yanında yine TÜBİTAK UZAY liderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A projemiz de başladı. Bu projeleri, büyük oranda kamunun imkanlarını kullanarak hayata geçiriyoruz ancak esas hedefimiz, özel sektörümüzün bu becerilerini kazanmasını sağlamaktır” dedi. Milli projeleri yürütürken en büyük önceliğin özel sektörle daha fazla iş birliği olduğunu belirten Özlü “Geliştirdiğimiz uydularda kullanılan bazı parçaları özel sektörümüzün geliştirmesini istiyoruz. Biz uydu üretirken, bazı firmalarımıza güneş paneli veya hidrojen yakıt pili gibi parçaları üretme becerisi de kazandırabilirsek, bu projeler esas amacına o zaman ulaşacaktır. Zira bu becerileri kazanan bir firma, yurt dışındaki projeler için de üretim yapabilecektir. Bir uyduda kullanılan bir parçanın sivil veya askeri diğer birçok alanda da kullanılması söz konusu olacaktır” diye konuştu.
YENİLİKÇİ PAZARLAMA GEREKLİ
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak da, Türkiye’nin son 10 yılda siyasi istikrarın getirdiği imkanları kullanarak bütün sektörlerde dikkate değer bir atılım yaptığını belirterek, “Fakat burada kalamayız. Bu kazanımları zemin kabul ederek ikinci bir kalkınma hamlesiyle bir üst gelir düzeyine çıkmamız gerekiyor. Mühendislik bilgisiyle ve ileri teknolojiyle üretilen, yenilikçi pazarlama ve yenilikçi fikirlerle markalaşan ürünler, piyasaya hakim oluyor. Bu nedenle bugün hem kurumların hem de ülkelerin konumlarının ve geleceğinin, Ar-Ge ve inovasyon yatırımları üzerinden yorumlanıyor” dedi.
RADYOYA TEKNOLOJİDE ZİRVE DEDİLER
5G teknolojisiyle ilgili çalışmalara yoğunlaştıklarını da belirten Özlü “Bazı kaynaklarda, ‘Eğer 5G doğru inşa edilirse, 6G’ye ihtiyaç olmayacak’ gibi ifadelere rastlıyorum. Açıkçası ben, bu tür öngörülere pek fazla itibar etmiyorum. Bu tür ifadeler bana, geçmişte bisikleti veya radyoyu teknolojinin ulaşabileceği zirve olarak nitelendirenleri hatırlatıyor” dedi.
TÜRKSAT 5A 2019’DA
Türksat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Türkiye’nin yeni uyduları için firmaların değerlendirmelerinin devam ettiğini söyledi. Gönül “Türksat 5A’yı ve Türksat 5B’yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz.Unutmamak gerekir ki, Türkiye’nin kendi uydu sistemlerini tasarlayabilmesi ve kendi tesislerinde uydu entegrasyonu yapma imkânına kavuşması, stratejik bilgiye kolaylıkla ve istenilen zamanda ulaşabilmesi anlamını da taşımaktadır” dedi.
MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI GELİYOR
Türkiye’nin milli savunma sistemleri ATAK helikopteri, eğitim uçağı HÜRKUŞ, insansız hava araçları ANKA, KARAYEL ve BAYRAKTAR gibi projeleri hayata geçirdiğini ve geçirmeye devam ettiğini belirten Bakan Özlü “Yine milli savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için de çalışmalarımız sürüyor” dedi.
|