Türkiye'nin savunma sanayide dışa bağımlılığı azaltmak için başlattığı çalışmaların önemi Almanya'nın Türkiye'ye yönelik silah ambargosu kararıyla bir kez daha ortaya çıktı.Avusturya parlamentosunun Türkiye'ye karşı aldığı skandal silah ambargosu kararından sonra bir kararda Almanya'dan geldi. Alman silah üreticilerinden Heckler & Koch’un Türkiye’ye silah satmama yönünde karar aldığı iddia edildi. Bu kararla birlikte birçok alanda olduğu gibi savunma sanayide de dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalarına hızla devam eden Türkiye’nin bu yönde attığı adımların doğruluğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Almanya'nın bu hamlesi Türkiye'nin tamamen yerli olarak üretmeye başladığı Milli Piyade Tüfeği'nin önemini daha artıracak.
ALMANYA'NIN KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Şirket, aldığı yeni kararla NATO alanı ve etkisi dışındaki ülkelerle iş yapmamayı düşünüyor. DPA'da yer alan habere göre şirket, "yeşil" kategorisindeki ülkeleri demokratik, yolsuz olmayan ve NATO üyesi ya da ortağı olarak nitelendiriyor ve bunlara silah satabiliyor. Ancak Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkeler "sarı" kategorisine düşürülüyor ve silah satışı yapılmıyor.
ALMANYA’NIN HAMLESİ BOŞA ÇIKACAK
Türkiye hali hazırda Türk mühendis ve işçisi tarafından geliştirilen ve dünyadaki emsallerinden çok daha üstün özelliklere sahip 3 farklı tip tüfeğin seri üretimi için harekete geçmişti. Yıllardır TSK’da kullanılan ve Heckler & Koch tarafından üretilen 500 bin G3 piyade tüfeğinin yerini alacak olan MPT-76 tamamen yerli olarak üretildi. MPT-76 NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçti. MPT-76, bu zorlu testlerin tamamından başarı ile geçen tek silah olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Düzeneğinde gaz sistemi de kullanan MPT-76’da bu sayede ısınma problemi görülmüyor. Tüfek, 7.62 mm çapında. 92 santim boyundaki silahın etkili menzili ise 600 metre. M16 tipi mekanizmanın kullanıldığı yeni tasarım her türlü dürbün ve aparatı kolaylıkla taşıyabilir. 200 adet pilot üretim sonrasında envanterde yer almasına karar verilmiş ve birliklerimize dağıtılmaya başlanmıştır. Birçok piyade tüfeğine oranla daha hafif olan bu yeni piyade silahını Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri de kullanacaktır. MPT-76; 4,3 kg ağırlığında ve 92 cm uzunluğundadır.
MPT-55 İKİ MODEL OLARAK GELİŞTİRİLİYOR
Türkiye, MPT-55 piyade tüfeğini ise iki model olarak üretiliyor. Birinci model ‘Karabin’ tipi kısa modeli. Bu modelin ağırlığı 2 kilo 900 gram ve dakikada 750 atım sayısına ulaşabilmekte. Plastik şarjörü, teleskopik ayarlanabilir dipçiği mevcut. 400 metre etkili menzile sahip. Atış kabiliyeti yüksek, hafif, etkili bir piyade tüfeğidir. Özellikle meskun mahal çatışmalarında, komando birliklerinde kullanılabilecek. Bu modelin uzun tipinin ise 3 kilo 200 gram ağırlığında. Plastik kompozit şarjörlü ve üzerine her türlü optik sistemin takılabileceği üniversal pikatini ray sistemine sahip. Etkili, hafif ve tutukluk yapmayan bir silah. Şu an tasarım ve uygulamalarını gerçekleştirilmiş durumda. Tasarım ve uygulamaları tamamlanan silahın seri üretimine yılsonunda başlanılması hedefleniyor.
MANGA TİPİ KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ
Türkiye’nin geliştirdiği bir diğer silah ise manga tipi keskin nişancı tüfeği olarak tabir edilen KNT-76. 7,62x51 milimetre kalibreye sahip bu tüfeğin en büyük özelliği tek atışlı ve dağılım değeri 1,3 moa olmasıdır. En iyi değerleri ise 0,5 moadır. 0,5 moa, 100 metreden 1,5 santimetreye tekabül etmekte. Yani 5 mermiden 4'ünü 100 metreden 1,5 santimetrenin içerisine atma kabiliyetine sahiptir. 4,6 kilogram ağırlığa sahiptir. Eşdeğerlerine göre çok daha hafif, etkili, vuruş kabiliyeti çok yüksek. Dünyadaki eşdeğerlerine göre çok daha üstün özellikleri sahip olan tüfeğin namlusu diğer sistemlere göre uzun, 20 inç namlu boyuna sahip. KNT-76'nın üzerine her türlü optik sistemlerin takılabilmekte. Kompozit şarjörü mevcuttur. Dipçiği teleskopik ve ayarlanabilir özelliklere sahip bir silah. Tüfeğin tasarım doğrulama, kalifikasyon işlemleri tamamlandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından kalifiye edildi. 2016 yılında 570 adet sipariş geldi.
MG3’E RAKİP OLACAK
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından yürütülen bir diğer proje ise modern makineli tüfek projesi. MKEK tarafından geliştirilen ve dünyanın en az tutukluk yapan sistemi olan iki hareketli olarak tabir edilen tam mayonlu olarak tasarlanan modern tüfeğin ağırlığı 8 kilogram. 7,62x51 milimetre kalibreye sahiptir. Atış kabiliyeti yüksek, dakikada 750 atım gerçekleştirebiliyor. Namlusu söküp takılabilir, değiştirilebilir özellikleriyle etkili bir yapısıyla dikkat çeken tüfek, dünyanın en iyi alev gizleyenine sahip. Tasarımı onay aşamasında olan Modern Makineli Tüfeğin, 2017 yılında kalifiye edilip üretimi yapılması planlanıyor.
|