Anne babaların en tedirgin olmalarını sağlayan yüksek ateşin düşürülmesi için bir çok yöntem vardır.Yüksek ateş genellikle anne babaların en korktuğu ve zor başa çıktığı bir hastalık belirtisidir. Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş fark edilmediği ve müdahale edilmediği zaman çok büyük hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çocuğunuzun vücut ısısı normalinden fazlaysa mutlaka ölçülmeli ve düşürülmesi gerekmektedir.
Ateş nasıl ölçülür?
Vücudun ateşli olduğunu en çok belirten kısımları kulak, dil altı, koltuk altıdır. Koltuk altı ölçümleri vücudun diğer kısımların ölçümünden 0,5 derece daha düşük ölçer. 2 ve 2,5 yaşının altındaki çocukların dil altından ateş ölçümü teknik olarak çok zordur. Bebeklerin termometreyi dilinin altında ısırmadan tutabilecek yaşa gelene kadar dil altından ölçüm yapılması doğru değildir.
Kulak dereceleri kısa süre içerisinde en sağlıklı sonucu veren ölçüm aracıdır. Ucunun bebeğin veya çocuğun kulak deliğine iyice oturduğundan emin olmamız gerekir. Mutlaka rahat kullanabileceğimiz bir derecemizin olması gerekir.
Yüksek ateş kaç derecedir? Normal ateş: 34,4- 37,9 Ateşli: 38,0-39,9 Yüksek ateş: 40,0 ve yukarı dereceleri
Çocuğun ateşi yok gibi duruyorsa bir kaç saat içerisinde tekrar ölçüm yapmakta fayda var. Eğer çocuğunuzun 40 derece üzerinde ateşi varsa mutlaka doktorla görüşün.
Ateş nasıl düşürülür? Çocuğunuz 3 aydan küçükse üstünü açıp 15 dakika kadar bekleyin. Eğer ateşi azalmıyorsa mutlaka doktorla görüşün. 3 aydan büyük olduğu takdirde aşağıda ki yöntemlerle çocuğunuzun ateşini düşürebilirsiniz.
1- Çocuğunuzun üstünü açın
Çocukların ateşi çıktığında titremesi çok normal bir durumdur. Üşüdüğünü düşünerek üzerini kalın bir şekilde örtmemek gerekir, kalın bir şekilde çocuğun üstü örtüldüğü takdirde ateş daha da yükselir. Ateşli olduğunu anladığınız takdirde ince bir çarşafla sarılabilir. 2- Ilık duş aldırın
Çocuğunuzun ateşi git gide yükseliyorsa doktorunuzu arayın ve bu sırada, ısıyı hızla düşürmek için ılık bir duş aldırmak vücut ısısını kontrole almak için en etkili yöntemlerden birisidir. Duş aldıramıyorsanız ise ılık, ıslak bir havlu ile kompres yapabilirsiniz ancak duş kadar etkili olmayacaktır.
Doğru bir şekilde ılık duş aldırmak için:
Küveti ılık su ile dolduralım. Unutmayın suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekmektedir.Çocuğunuzu 10-15 dakika kadar suyun içerisinde oturtup bir süngeri ıslatarak çocuğun vücudunda gezdirebiliriz. Başından aşağıya su dökmeyin. Çocuğunuz titremeye başladığı zaman onu küvetten çıkarıp ince bir havluya sarın. Zaman içerisinde ateşi düşecektir.
Kompres yapmak için:
Büyük bir havluyu ılık bir su ile ıslatıp tüm vücudunu havluya saralım. Sadece eklem yerlerine kompres yapmak yetersiz kalır. Alkollü kompreslerle ateşi düşürmeye çalışmayın.
3- İlaç
Çocukların ateşini düşürmek için asla aspirin kullanılmamalıdır. Parasetamol içeren ilaçları 4-6 saat aralığında kullanıldığı takdirde etkisini gösterecektir. Ateş verilen ilaca rağmen artmaya devam ediyorsa doz aralığını 4 saatten 3 saate almak gerekir. Ancak yine de çocuğunuza fazla ilaç vermek zararlıdır. Dozunu fazla kaçırmadan kullanıldığı takdirde parasetamol ateş düşürmeye yardımcı olur.
|