Pişik sorunu özellikle girdiğimiz şu yaz mevsiminde başlı başına bir sorundur.Bebeğiniz için oldukça sıkıntılı olan ve bebeğinizin canını yakan pişikten bazı önlemler alarak kurtulabilirsiniz. Bebekler için büyük bir sorun olan bebeklerde pişik nasıl geçer ve alınması gereken önler nelerdir inceleyelim ama öncesinde pişik neden olur açıklayalım:
Pişik Neden Olur ?
Özellikle ilk bebeklik evrelerinde dokuz aya kadar pişik sorunu bebeklerde sık görülür. Pişik bebeklerin alt kısımlarında, koltuk altlarında sıklıkla görülür. Buralarda çok sık pişik oluşur.
Peki pişik neden olur ne yapılmalıdır, pişiğin görülme nedenleri nedir?
Alt bezi sık değiştirmemek pişik sorunun en çok neden olduğu etmenlerdendir. Bebek özellikle ilk aylarda sık idrar yapar. Bebeğin idrar yolları tam olarak gelişmediği için idrar sıklığı çok sık görülür. Bu açıdan bebeğin altının çok sık değiştirilmesi gerekir.
Kalitesiz bez kullanımı: Kalitesiz bezlerde bebeklerde pişiğe neden olur. Kaliteli olsa da bazı bezler bebeğinize uygun olmayabilir. Bu açıdan bebeğinize uygun bezi seçin.
Islak mendil gibi bebek temizliğinde kullanılan maddelerde pişik yapabilir. Islak mendil özellikle içerisinde paraben maddesi bulunuyorsa kesinlikle uzak durulması gerekir.
Anne sütünle alınan bazı maddelerde bebeğin pişik oluşumunda etkili olabilir.Çinko maddesinin eksikliği pişiğe neden olabilir.
Diş çıkarma dönemlerinde antibiyotik kullanımı da bebeğin pişik olmasını etkiler.
Neler Yapılabilir?
Bebeğinizin pişik oluşumunu önlemek için bazı önlemler alabilirsiniz. İşte Bunlardan bazıları:
Bebeğiniz için kaliteli ideal bez kullanın. Bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek özellikte cildine uygun bezler seçin. Altını sık sık değiştirin. Gece içinde de bezin değiştirilmesine önem verin.Bebeğinizin altını her gün havalandırın. Özellikle yaz mevsiminde sıcak ve nemden dolayı altı pişen cildi havalandırmak önemlidir. Bebeğinizi en az on on beş dakika kadar bezsiz şekilde altının havalanmasını sağlayın.
Bebeğinizin alt temizliğini yaparken bebeğinizde pişik sorunun önlemek için ıslak mendil yerine bebeğinizin altını suyla yıkamayı deneyin. Bebeğiniz oldukça rahatlayacaktır.Emzirme döneminde aldığınız gıdalara dikkat edin. Çinko eksikliği için çinko eksikliğini tamamlayıcı gıdalar ya da doktorun önerdiği şekilde vitamin verebilirsiniz.*Güneşe çıkararak bebeğinizin vitamin almasını sağlayabilirsiniz. Tabi çok tutmamak şartıyla bir müddet dışarıda tutun Bebeğinizin hijyenine dikkat edin. Sık sık bebeğinizi yıkayın.Bebeğinizi güzelce yıkadıktan sonra nemlendirici kaliteli bebek yağı ile bebeğinin cildinin nem dengesini korumasını sağlayabilirsiniz.
Talk pudrası da pişik olan yerlere sürülebilir. Bitkisel içerikli yöntemlerle de pişiği önleyebilirsiniz. Örneğin zeytin yağı (saf olmak koşuluyla), badem yağı, E vitamini yağı, sarımsak yağı gibi yağlar pişiğe iyi gelebilir.
Kızarıklığın geçmesi için Hindistan yağı ve ya balık yağı gibi bitkisel içerikli yağlarda bebeğinize kullanabilirsiniz. Tabi bebeğinizin alarjik durumu olup olmadığı tespit ettikten sonra doktorunuzun önereceği şekilde yapmalısınız.
|