Temelleri 1994 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde atılan ve 2005 yılında Kadir Topbaş ile birlikte yeni bir yapılanmaya giren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi, 5. döneminde etkinliğini giderek artırıyor. Bugün itibariyle İstanbul’un 39 ilçesindeki bütün gençleri kapsayan bir anlayış içinde olan İBB Gençlik Meclisi, uluslararası arenada da Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı saylıyor.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Samed Ağırbaş, İstanbul’u dünya gençliğinin merkezi yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bu çerçevede çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiklerini ifade eden Ağırbaş, “Ocak ayında Türkiye’nin ev sahipliği ve önderliğinde Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’ni kuracağız. Merkezini de Türkiye yapacağız. Cumhurbaşkanımızın önderliği ve belediye başkanımızın katkılarıyla bölgemizdeki bütün BM gençlik ofislerinin merkezlerini İstanbul’a taşımak istiyoruz” dedi. İBB Gençlik Meclisi’nin yaptığı çalışmalar hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Gençlik Meclisi olarak yabancı dil, kariyer eğitimleri, çalışma hayatına yönelik eğitimler olmak üzere yaklaşık 50 farklı branşta eğitimler veriyoruz. Bunun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi 15'den fazla kulüp kurduk. Bünyemizde Balıkçılık, Sağlıklı Yaşam, Satranç, Trekking, Tasarım, Sosyal Sorumluluk, Bisiklet, Havacılık, Kent Dizaynı ve Kentleşme, Gezi, Kod Yazma ve Teknoloji kulüpleriyle sınırsız imkanları gençlerle buluşturuyoruz.
Eğitim programlarını nasıl belirliyorsunuz?
İstanbul’da yaklaşık 5 milyon genç bulunuyor. Bu gençlerimizin hepsi aynı eğitim şartlarına ve aynı finansman şartlarına sahip değiller. Programlarımızı buna göre belirliyoruz. Bugün itibariyle lise, üniversite ve özel sektörde çalışan genç kardeşlerimizin(15-25 yaş aralığındaki) faydalanabileceği programlarımız mevcut. Bu programları belirlerken İstanbul’un 39 ilçesinin demografik yapısını, ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını göz önünde bulunduruyoruz. Yani Fatih’teki bir eğitim programıyla Şile’de yapılan bir eğitim farklılık gösteriyor. İstanbul 8 bin yıllık bir tarihe sahip. Bu nedenle de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İstanbul’u oluşturan toplumun içinde farklı ırk ve dine mensup birçok insan var. Ermeni, Musevi gibi farklı dine mensup genç arkadaşlarımız için de azınlık birimimiz var. Amacımız uluslararası bir yapı oluşturmak.
Gençlik Meclisi’ne nasıl üye olunur?
Gençlik Meclisimiz olarak 5. dönemimizde İstanbul’daki her gencin sürece dahil olabileceği yeni bir yapılanmaya gittik. Bunun için tüzüğümüzü de değiştirdik. Eskiden sadece 310 üyeye sahip bir yapı vardı. Şuan İstanbul’daki bütün gençlerimiz sürece dahil olabilir. Herhangi bir sayı sınırlamamız yok. Bugün itibariyle 49 bin gönüllü arkadaşımız var. Yılda 700 bin gençle çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde yılda 100 bin gencimizi çeşitli gezilerde bir araya getiriyoruz. Bunların içinde İstanbul’da yaşayıp da denizi görmeyen arkadaşlarımızın yanı sıra İstanbul’u tanımayan arkadaşlarımız da var. Şehir içi gezilerimizin dışında ‘Annemle bir gün’ ve ‘Babamla bir gün’ gezi programlarımızla gençlerimizi aileleriyle şehir dışına da götürüyoruz. Şahsi olarak dezavantajlı bölgelerimizde haftada 3 tane liseyi ziyaret ediyorum. Bu bölgelerde yaşayan genç arkadaşlarımızdan bölgede ne gibi çalışmalar yapabilirizi konuşuyoruz.
GELECEĞİN YAZILIMCILARINI YETİŞTİRİYORUZ
İBB Gençlik Meclisi’nin yaş skalası 15-25 ancak İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yönlendirmeleriyle çocuklara yönelik de eğitimler veriyoruz. Çocuklara yönelik 2 yıl önce başlattığımız Coding İstanbul programıyla 7-12 yaşları arasındaki çocuklarımıza kod yazmayla alakalı eğitimler vermeye başladık. Bugün itibariyle 5 binden fazla öğrencimiz var. Bunu fen ve matematik gibi alanlarla genişleteceğiz. Yatırımı en kolay iş teknolojidir. Sadece bir bilgisayarla istediği yerde bu iş üzerine çalışabilir. Küçük yaşlardaki kardeşlerimizi bu işle tanıştırıyoruz ki bir aşinalıkları olsun. Bu eğitimlerin üniversitede verilmesinin çok geç olduğunu düşünüyoruz. Başarı gösteren kardeşlerimizi daha ileri seviyelerdeki eğitimlere dahil ediyoruz. Bu kardeşlerimizi önemli üniversitelerde eğitim gören üyelerimiz sayesinde meslek yönlendirme programlarımızla başarılı oldukları alanlara yönlendiriyoruz.
GENÇLİKTE İSTANBUL MODELİ'Nİ TÜM TÜRKİYE'YE YAYACAĞIZ
Belediye başkanımızın yönlendirmesiyle Gençlikte İstanbul Modeli’ni tüm Türkiye’ye yaymak için Mayıs 2016’da başkanlığını yaptığım Türkiye Belediyeler Birliği Gençlik Meclisi’ni kurduk. Böylece Türkiye’nin 81 ilindeki gençlik meclislerini bu yapıya dahil ediyoruz. Bunun için çeşitli ziyaretlerimiz oluyor. En son Güneydoğu’ya ziyaretlerimiz oldu. Bölgedeki vali, belediye başkanı başta olmak üzere gençlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ettik. Bu bağlamda ayda 3 ilimizi ziyaret etme hedefimiz var. Bu ziyaretlerdeki amacımız bölgede yaşayan gençlere yönelik bir kalkınma planı oluşturmak. Bu konuda neler yapabilir diye bölgedeki etkin ve yetkin kişilerle görüş alışverişinde bulunuyoruz. En başta da tabi ki eğitim geliyor. Bu bölgedeki gençlerimizin Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde eğitim almaları için neler yapılabilirizi konuşuyoruz.
Uluslararası arenada da çok etkin olduğunuzu biliyoruz…
SIRADA AFRİKA VAR
İBB Başkanı Kadir Topbaş Dünya Belediyeler Birliği başkanlığı yaptı. Şuanda ise BM Yerel Yönetimler başkanı. Bizde başkanımızın vizyonuyla yerelden başladık. Bu bağlamda İBB bünyesinde Uluslararası Öğrenci Merkezi’ni kurduk. İstanbul’a gelen bütün uluslararası öğrencilerin sıkıntılarıyla direkt ilgileniyoruz. Ülkemize gelen öğrencilerin problemlerini ortadan kaldırmak için gönüllü personelimiz ilgileniyor. Bu arkadaşlarımızı etkinlerimize de dahil ediyoruz. Böylece hem Türkiye’yi hem Türk kültürünü öğreniyorlar. Kısacası arkadaşlarımızı Türkiye dostu yapıyoruz. Bunun yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Somali başta olmak üzere farklı ülkelerden getirdiği genç subaylarla ilgileniyoruz. Son olarak Kenya’da bir organizasyonumuz oldu. Bu ziyaretteki amacımız İstanbul’da uyguladığımız modeli Tüm Afrika’da uygulamak. Ocak veya Şubat ayında bununla alakalı bir protokol imzalanacak.
DÜNYA GENÇLİĞİNİN MERKEZİ İSTANBUL OLACAK
İBB Gençlik Meclisi Birleşmiş Milletler’den ödül alan ve BM’deki tek akredite gençlik merkeziyiz. Daha öncede BM’de birçok görevde bulundum. Aktif olarak görev alamaya devam ediyorum. BM ile Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’nin kurulması için protokol imzaladık. Ocak ayında Türkiye’nin ev sahipliği ve Türkiye’nin önderliğinde Dünya Gençlik Meclisleri Birliği’ni kuracağız. Merkezini de Türkiye yapacağız. Cumhurbaşkanımızın önderliği ve belediye başkanımızın katkılarıyla bölgemizdeki bütün BM gençlik ofislerinin merkezlerini İstanbul’a taşımak istiyoruz. Dünya gençliğinin merkezi İstanbul olacak. Böylece Türkiye üzerinde oynanan oyunların dünya kamuoyunda bilinirliğini artırabiliriz.
15 Temmuz’da bu binada neler yaşandı?
15 Temmuz’da Türkiye’nin unutamayacağı bir süreç yaşadık. FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması Türkiye’ye büyük zarar verdi. Darbe girişimi haberini alır almaz bütün üyelerimize, arkadaşlarımıza telefonla maille ulaşmaya çalıştık ve meclis binamızda toplandık. Burada çok yoğun bir mücadele verdik. Şehit ve gazilerimiz oldu. Binamızda 100’den fazla kurşun izi vardı. Bunlardan bir tanesini muhafaza ederek bizden sonra göreve gelecek olan veya İBB gençlik meclisinde görev alan arkadaşlarımızın FETÖ’nün ne kadar hain bir yapı olduğunu görmeleri. Bu saatten sonrada Türkiye’nin haklı olduğunu ve FETÖ’nün gerçek yüzünü dünyaya anlatmamız gerekiyor. İBB Gençlik Meclisi olarak 16 Temmuz itibariyle bütün dünyaya bunu anlatmaya başladık. Cumhurbaşkanımızın yalnız olmadığını bilsin istiyoruz.
|