Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, 25 Ocak 2017'de düzenlenecek olan ‘‘Bağımsızlığının 25. Yılında Kazakistan Cumhuriyeti sempozyumu’’ ve ‘‘TÜRKSOY 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’’ projesi kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla Türkistan ve Kentav da görev yapan ulusal ve yerel medya temsilcilerini Türkistan’da bulunan Ahmet Yesevi Üniversitesinin Rektörlük binasındaki makamında kabul etti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, gerçekleştirdiği basın toplantısında Türk Dünyası 2017 Kültür Başkenti Türkistan ile bu çerçevede düzenlenecek faaliyetlerle ilgili bilgiler verdi ve konuyla ilgili gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.
Basın toplantısında yaptığı açıklamada Başkan Yıldız, 2015 yılının Aralık ayında düzenlenen UNESCO konferansında Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’ın desteği ile 2016 yılının Yesevi Yılı ilan edilmesi için teklifte bulunulduğunu, UNESCO’nun da bu teklifi kabul etmesiyle birlikte Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak çalışmalara başlamış olup 2016 UNESCO Yesevi Yılı çerçevesinde 250 faaliyet planlamalarına rağmen yılı 286 faaliyetle tamamladıklarını belirtti. Daha sonra TÜRKSOY Türk dünyası kültür başkenti projesi kapsamında 2017 Yılı Kültür Başkenti olarak Türkistan şehrini seçmesi ile birlikte yapılan faaliyetlere 2017 yılında da ara vermeden devam edeceklerini söyleyerek yıl içerisinde gerçekleştirilecek faaliyetleri de kısaca özetledi.
Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkistan'ın TÜRKSOY 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesiyle Kazakistan ve Türkistan adına gurur duyduğunu, TÜRKSOY'un 2012 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti projesi kapsamında ilk olarak Kazakistan'ın Astana şehrini seçmesinden beş yıl sonra ikinci kez yine Kazakistan’ı tercih etmesinden de büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Türkistan ve Türk Dünyası’na verdiği önemli katkıları sıralayan Sayın Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, bu manevi şehrin Kültür Başkenti sıfatı ile yeniden gündeme gelmesinin ve dünya çapında tanınmasının zamanı olduğuna vurgu yaptı.
Misyonlarının Hoca Ahmet Yesevi’yi ve öğretilerini tüm dünyaya tanıtmak olduğunu dile getiren Başkan Yıldız, Türklüğümüzü ve Müslümanlığımızı Hoca Ahmet Yesevi'ye borçlu olduğumuza dile getirerek Hoca Ahmet Yesevi'nin, yetiştirdiği öğrencilerini Anadolu’ya göndererek Anadolu’nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında çok önemli bir konuma sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Türkistan coğrafyası hakkında bilgiler de veren Başkan Yıldız, eski Türkistan’ın sadece Türkistan şehri ile sınırlı olmayıp Hazar Denizinden Çin Seddine kadar tüm Orta Asya’yı kapsadığını ifade etti.
Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasının devamında Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde 33 Türk ve akraba topluluğundan gelen öğrencilere eğitim ve öğretim verildiğini belirterek, bu özelliğiyle Ahmet Yesevi Üniversitesinin dünyada eşi ve benzeri bulunmadığını vurguladı. Bunu bir ayrıcalık olarak kabul edip öğrencilerimizin bizler için çok kıymetli olduğunu ve bu sebeple de onlara en iyi hizmeti sunmayı planladıklarını, bu kapsamda yeni birçok projelerinin olduğunu söyledi. Amaçlarını ise, öğrencilerinin en iyi şekilde eğitim alıp özelde kendi ülkelerine genelde ise tüm Türk Dünyasına faydalı birer birey olarak yetişmelerini sağlamak olarak ifade etti.
|