|
Efendim vakıfların da tarih boyunca büyük hayırlara vesile olduklarını görüyoruz. Bir bayır müessesesi olarak vakıf konusundaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?
İnfakta müesseseleşme vakfı meydana getirir. Vakıf, mecazi mülkiyetin de Allah (cc)'a takdim edilmesi, temlik ve temellükden men edilmesi, Allah için ebedileştirilmesidir. Gaye yaratılan her şeye Allah (cc) için şefkat, merhamet ve tebessümle yaklaşabilmektir. Canını ve malını Allah için hibe edebilme, cenneti satın alabilme gayretidir.
Vakıflar, vakıf insanların ömrü kadardır. Vakıf insanların nesli tükenince vakıfların da ömrü biter. Osmanlı'da 27000'e yakın vakıf vardı. Diğergâm insanlarla devam etti. Onların bitmesi ile ömrü tamamlandı. Dev bir imparatorlukta toplum bu vakıflarla içtimâi dengesini buldu. Aynı zamanda vakıflar toplumun merhamet abideleridir. İnfakların en güzel tevzi yerleridir. Bu gün buna ne kadar muhtacız Bu günkü toplumumuzda bu müesseselerin yeniden dirilmesi muhtaçlara, muzdariplere merhamet ve şefkat kucağı olması lazımdır. Acaba lüks yerlerde oturan bir vatandaş gecekonduda oturan bir insanın ızdırabını hissedebiliyor mu? Varlığından yaşantısından haberi var mı?
İnsan emanettir, eşya emanettir. Dünyaya ait her şey emanettir. Emanetin yerine teslimi rahmettir. İnfak yalnız maddi değildir. Rabbin ihsan ettiği her şey infak edilecektir. Yaşanarak tebliğ edilen İslâm en güzel bir infaktır. Ashab dünyanın en ücra köşelerine kadar iman sedasını duyurarak kendilerini İslâm'a infak etmişlerdir. Bu gün aynı vecd ve heyecanla İslâm'ı bir hayat tarzı olarak dünyaya sunmak yine en güzel bir infaktır. Bu gün Türkiye'nin en önemli iktisadi buhranlarından biri olan enflasyonun nedeni maddi değil manevidir, insana verilen emanet teslim mahallini bulmayıp nefsâni arzular ve israfta ifna edildiği için Allah (cc) bereketi alıyor. Mazlumun âhı geliyor. Huzursuzluklar birbirini takip ediyor. Zekât'ın, infakın toplumları nasıl yeşerttiği bizzat kendi tarihimizde isbat edilmiştir.
|
|
|
|