Türkiye'ye operasyon düzenlemek isteyenlerin artık bir kez daha düşüneceğini vurgulayan Toy, Varlık Fonu'nun avantajlarını ve nasıl kullanılacağına dair önemli bilgiler paylaştı.
NİYE BU KADAR GEÇ KALDINIZ Kİ?
Türkiye Varlık Fonu (TVF) ile ilgili ortaya saçılan saçma sapan ve art niyetli propagandaları okuyunca irkildim. İçimden “profesyonel muhaliflik, ak olana kara dedirtecek kadar insanın gözünü karartıyor demek ki!” cümlesi geçti.Bunların içerisinde en uç noktadaki ise bir gazetenin attığı “Düyun-u Umumiye geri döndü” manşetiydi. O kadar absürt ki ciddiye almak bile zaman kaybı.Şu çıkarıma olan inancım bir kez daha pekişti “Ağzınızla kuş tutsanız bile PR’ını mutlaka iyi yapacaksınız”.
Hele, küresel ekonominin nasıl işlediğini, bazı sofistike/karmaşık iktisadi işlemleri anlayabilmenin doktora düzeyinde bilgi sahibi olmayı gerektirdiği gerçeği ortada dururken.
Cümle şu “Türkiye’nin büyük kuruluşları Fona devredildi”.
“Fona devredilmek”…
Halk hafızasında “Fona devredilmek” deyiminin karşılığı “borçlu olduğu için el koymak” anlamına geliyor. Çünkü geçmişte batık bankaların Fon’a (TMSF) devredilmesi hafızalardaki tazeliğini hâlâ koruyor. Sıradan vatandaş şaşırıyor “Hisseleri Bağımsız Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşlar kârlılıkta lider olanlar. N’oluyor yahu?”.
Bağımsız Varlık Fonu’nu kurumsallaştıran hükümeti “Niye bu kadar geç kaldınız?” diye sorgulaması gerekirken, ana muhalefet partisi sözcüsü (Vallahi iktisatçı)“Niye kurdunuz, paramız yok, ne gerek vardı ki…” gibi bilgi içermeyen, ezber, altı boş sözüm ona eleştirilerini yapıyor. Ulusal Varlık Fonlarının ülkenin cari açığı, borçluluğu, gelişmişlik düzeyi vb. ile doğrudan bir alâkası yoktur. En fazla şu denilebilir “SWF’lerin (Sovereign Wealth Funds) çoğunluğu petrol gelirlerinden elde edilen varlığı işletir”.
Yüksek lisansta ders yılını bitirdiğimde yaptığım okumalar, tez yazmak için iki konuyu öne çıkarıyordu; Birincisi Bağımsız Varlık Fonları ikincisi ise Güneydoğu Anadolu Projesi. GAP’ı yazdım ama SWF’ler ilgi alanımdan çıkmadı (Not düşelim; ABD 2008 krizinde Körfez SWF’lerinin bir kısım likit varlıklarını zorunlu ikâmete tabi tutmuştur. Ne garip değil mi şimdilerde sahiplerini kapı dışarı ediyor).
|