İslam alemini için en önemli aylardan biri olan mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte orucu bozan hususlar büyük merak konusu oldu. 2017 Ramazan ayına istinaden günün en çok sorulan sorusu ise diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu oldu. Günün en popüler aramalarına giren diş fırçalamak orucu bozar mı sorusunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı. Nihat Hatipoğlu ise oruçluyken diş fırçalamak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu! İşte Ramazan ayını en çok merak edilen sorular ve cevapları...
DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı.
NİHAT HATİPOĞLU ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALAMAKLA İLGİLİ NE DEDİ?
Ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise "diş fırçalamak orucu bozar mı" sorusunu şu şekilde cevaplıyor:
"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir... Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır."
RAMAZANDA AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?
İftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanmaması, gıda artıklarının ağızda koku yapmasına neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda, diş eti iltihabı başlar ve bu iltihapta kokuya yol açar. Ağızdaki yemek artıklarını önlemek için dişlerin en az 2-3 dakika fırçalanması, diş ipi kullanılması ve gargara yapılması gerekir.
"Sütün yanında ağız kokusunu önlemek için bitkilerden de yararlanılabilir. Maydanoz, nane, zencefil, dereotu, adaçayı, tarçın, yeşil çay, okaliptus, kakule, kişniş de ağız kokusuna iyi gelir. Bu bitkilerin kimi çiğ çiğnendiğinde, kimi de çay şeklinde demlenip içildiğinde ağız kokusunun önüne geçer. Sahurda bir bardak süt içmek de kokuyu azaltır"
RAMAZANDA AĞIZ SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
Oruçluyken tükürük salgısının azaldığını, bunun ağız içi asidik ortamı artırdığını ve çürümelere karşı hassas bir ortam yarattığını kaydeden Pişkin, ramazan ayında iftar ve sahurdan sonra dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanması gerektiğini bildirdi.
Pişkin, "Ramazan ayı girmeden önce herkes, diş hekimine gidip çürüklerine baktırmalı, kötü dolguları, kötü köprüleri, protezleri varsa bunları yeniletmeli. Diş sağlığınızla ilgili problemleri gidererek oruç dönemine girmelisiniz. Özellikle çürükleriniz varsa dolguları yapılmalı. Kötü kaplamalar varsa daha düzgün hale getirilmeli. Periyodik olarak diş hekimine gidilmesi gerekir ama ramazan öncesi yeni çürük oluşumunun engellenmesi için mutlaka gidilmelidir." dedi.
|