Bebeklere müzik dinletmenin, onların zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağladığı uzmanlarca da onaylanmış bir gerçek.Bebeklere müzik dinletmenin, onların zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağladığı uzmanlarca da onaylanmış bir gerçek. Bebeğinizin evde müziğe karşı verdiği tepkileri takip ederek de faydalarını görebilirsiniz. Normal gelişim çizgisindeki bebekler, 8. aydan sonra canlı ritimleri içeren müziklere aktif tepki veriyor. 9 aylık olduğundaysa müziğe verdikleri tepkinin kalitesi de yükselmeye başlıyor. Peki bebeklere nasıl ve hangi müzikleri dinletmelisiniz?
Müzikle büyüyen dahi bebekler
Klasik müzik, öncelikle, şarkı ve tekerlemeler yoluyla çocuğun dil gelişimine katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra müzikal etkinlikler yoluyla çocuğun yaratıcılığını ortaya koymasına fırsat veriyor. Zihinsel, motor, sosyal beceri ve yeteneklerin gelişimine katkıda bulunuyor. Müzik eğitiminin, okuma yetene
Bu yapılan araştırmalara göre, akademik yılın başında ve sonunda okuma testi yapılan ilköğretim öğrencilerinden, müzik eğitimi alanların, almayanlara oranla daha iyi sonuçlar elde ettikleri görülmüş. Yapılan birçok testin sonucunda, notaları doğru seslendiren çocuklarda, harfleri doğru seslendirme oranının daha yüksek olduğu saptanmış. Klasik müzik eğitiminin olumlu etkisi, okumanın yanı sıra, öğrenme ve yaratıcılıkta da kendini kanıtlamış durumda.
Nasıl dinletilmeli?
- Çocuğunuzun müzik beğenisini keşfedin! Hangi müzik türüne karşı daha fazla ilgi duyduğunu, müzik kulağı olup olmadığını belirlemeniz gerek.
- Her şeyden önce çocuğunuzu müzikle tanıştırmak için belirli bir program içinde hareket edilmelisiniz. Örneğin evde zaman zaman televizyon izlemek yerine müzik dinleyebilirsiniz, farklı konserlere onu da götürebilirsiniz.
- Doğumdan önce ve doğumdan sonra bebeğe dinletilen klasik müzik, belli bir düzen içinde verilmeli.
- Dinlediği müzikten sonra yapacağınız etkinliği, bebeğinizin duyabileceği yükseklikteki bir sesle anlatın. Örneğin, on dakikalık bir müzik dinletisinden sonra, 'Şimdi banyo yapacağız', 'Yemek yiyeceğiz', 'Uyuyacağız' veya 'Yürüyüşe çıkacağız' diyebilirsiniz.
- Her etkinliğe özgü farklı bir müzik parçası seçin. Etkinliklerden önce dinleteceğiniz müziğin aynı olmasına dikkat edin. Belli bir süreden sonra bebek, dinlediği müziğin ardından hangi etkinliğin yapılacağını anlayabilir. Örneğin, uykudan önce rutin olarak dinletilen müzik, beynindeki uykuyla ilgili süreçleri başlatır ve böylece bebeğiniz uykuya hazır hale gelir.
|