Özellikle suyunun tüketildiği tarçın elması; içeriğinde bulunan sayısız vitamin ve mineralle vücudumuzun doğal korumalarından biri olmaya aday. Peki, nedir bu tarçın elması, ne işe yarar?
Tarçın elması (Guanabana) nedir?
Guabana, Annona Muricata, Graviola gibi adlar da verilen tarçın elması, Amazon ormanları dahil kuzey ve güney Amerika kıtasında tropik bölgelerde yetişen küçük dört mevsim yeşili bir ağaç türüdür. Tarçın elması; rüzgar, kuraklık ve buna benzer doğanın olumsuz şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir ağaçtır. Tarçın Hint ayvasına çok benzer, yeşil renkte, dikenlerle kaplı ve çok sulu bir meyve olan tarçın elmasının, insanı serinletip ferahlatan lezzetli bir tadı vardır. Bu sebeple tatlı, reçel, şekerleme, marmelat ve içecek yapımında kullanılmaktadır.
Tarçın elması içeriğinde bulunan bol miktarda; C, B1, B2 vitaminleri ve magnezyum, potasyum, bakır ve demir mineralleri ile insan sağlığını büyük ölçüde iyileştirici özelliğe sahiptir. Peki, tarçın elması söylendiği gibi kansere deva olabiliyor mu?
Kanser ilacından on bin kat daha etkili...
Kemoterapi ve kanser ilaçlarından binlerce kat daha etkili olduğu söylenen tarçın elmasının, kanser tedavisinde doğal çok daha iyi bir alternatif olduğuna değiniliyor. Bunun nedeni ise diğer kanser tedavilerini vücutta yaptığı yan etkileri göstermiyor olması. Kemoterapi gören kişide yavaş yavaş kaybedilen sağlıklı hücrelere, tarçın elması tedavisinde bir zarar gelmediği iddia ediliyor. Yani tarçın elması; kemoterapi gören hastaların sık rastladığı; saç dökülmesi, kilo kaybı ve mide bulantısı gibi yan etkileri yaşatmak bir yana, bunun aksine bağışıklık sistemine güç kuvvet veriyor.
Tarçın elmasının faydaları nelerdir?
Yüksek lif içeriği ile; sindirim sürecini hızlandırır ve aynı zamanda uzun süre tokluk sağlayarak kilo vermeye yardımcı olur.
Tümör oluşumunu engelliyor; yapılan araştırmalar sonucu tarçın elmasının kötü huylu tümörleri de önleyip engellediği ortaya çıkmıştır.
Kanser tedavisinde; tarçın elmasının kanseri tedavi etmekteki rolü bazı yerlerde aktive olmuş durumda. Bazı hastanelerde kanser hastalarına tedavi sürecine yardımcı olması adına tarçın elması suyu servis ediliyor.
Tedavini yanı sıra kanseri önlemekteki başarısı da konuşuluyor. Özellikle; meme kanseri, kolon ve prostat kanseri olmak üzere bir çok türde kanser hastalıklarını önlediği söylenmektedir.
Yaşlanmayı yavaşlatıyor; yapısında bulunan sayısız vitamin ile hücreleri yenileyen tarçın elması, verdiği enerji ile de yaşlanmayı yavaşlatıyor ve vücutta anti-aging etkisi yaratıyor.
Tarçın elması nasıl tüketilir?
Tarçın elması konusunda araştırma uzmanlar; onun faydalarını bir kapsül haline getirme yoluna gitmişler ancak bu doğal hali ile tüketimi kadar etkili olmamıştır. Bu nedenle uzmanlar tarafından önerilen tüketim şekli; aşırıya kaçmadan sabah, öğlen ve akşam aç karnına meyvenni doğal hali ile yenmesi veya suyunun içilmesi şeklindedir. Aynı zamanda yapraklarını da çay haline getirilerek tüketilebilir.
|