Bu yılın başında 300 milyon dolarlık sermayeyi Türkiye’ye getiren Bank of China yakında İstanbul’da açacağı şubeyle Türkiye hamlesini başlatıyor.
DÜNYANIN 7. BÜYÜK BANKASI
Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Qian Bo, küresel işlem hacminde dünyanın en büyük 7. bankası olan Bank Of China’nın İstanbul’da ilk şubesini açacağını söyledi. Bo ayrıca, İstanbul ile Çin’in Chongqing şehrinin kardeş şehir olmasını istediklerini de açıkladı.
2013’te Devlet Başkanı Xi Jinnping’in açıkladığı “Bir Kuşak, Bir Yol Projesi” kapsamında Batı’ya açılmayı hedefleyen Çin’in, İstanbul için iddialı planları var. 65 ülkede 3 milyar kişiyi ilgilendiren dev projenin Avrupa kıtasından önceki son durağı İstanbul, Çin tarafından çok önemseniyor. Çin projeye 1 trilyon dolarlık hükümet fonu ayırdı.
Türkiye’ye 300 milyon dolar sermaye ile giren Bank Of China’nın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na gerekli başvuruları yaptığını söyleyen Qian Bo, ilk şubenin Levent-Mecidiyeköy arasında olacağını söyledi.
DOĞRU HAMLE ZAMANI
Bo, “Ülkemiz doğru hamleler yaparak dünya ekonomisi ve küresel barışa katkıda bulunmayı amaçlıyor. İstanbul Başkonsolosluğu olarak bölgemizdeki belediyelerle temasları derinleştirdik. Pekin Belediyesi, Şanghay Valiliği ve Tibet Özerk Bölgesi Komitesi İstanbul’u ziyaret etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü heyeti Shanghai’ya gitti. Çin’in Chongqing Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkisi kurmak istiyoruz. Geçen yıl İstanbul’a gelen 155 bin Çinli turistin 2018 de artacağını düşünüyoruz” dedi.
TÜRKİYE'DE BÜYÜYOR
Çin’in Türkiye’nin ikinci büyük ticari ortağı olduğunu belirten Bo, “Pek çok Çin sermayeli firma, İstanbul’da iyi bir performans göstermekte. Çin ICBC Bankası, Türkiye Vakıfbank ve EXIM Bank’a finansman sağladı. Çin’in ZTE firması, NETAŞ Telekomünikasyon’un 100 milyon Amerikan dolarlık hissesini aldı. Power China, Avrasya bölgesinin merkezini İstanbul’a yerleştirdi. COSCO Shipping, Kumport Liman’ının yüzde 65’ini alarak limanın donanım, yazılım ve işleyiş kalitelerini yükseltti” dedi.
İLİŞKİLER GELİŞİYOR
Qian Bo, “Çin ile Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke halklarının temel çıkarlarına uygun. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dört kere biraraya geldi. İlişkilerin sağlıklı gelişmesi için fikir birliğine varıldı, ilişkilerin geleceği için stratejik rota çizildi. Başbakan Yardımcısı Wang Yang ve Liu Yandong Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyaretler, Çin ile Türkiye arasındaki ticaret işbirliğinin derinleşmesine ve kültürel iletişime yön verdi. İki ülke dışişleri bakanları arasındaki görüşmeler, iki ülke liderlerinin ortak fikirlerini gerçekleştirmeye ivme kazandırdı” dedi.
GLOBAL ARENADA BÜYÜK OYNADILAR
Çin Komünist Partisi kongrelerinde geçmiş dönem değerlendirmesi ve gelecek kalkınma planı düzenleniyor. 19. Ulusal Kongre, Çin’in orta halli refah toplumu inşasının tamamlaması yolunda çok önemliydi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’in, global büyümeye yüzde 30 oranında katkısı ile 130 ülkenin en büyük ticaret ortağı olması, kongrenin dünya borsaları tarafından takip edilmesini sağladı.
Bo, “Geçen 5 yıl Çin için olağanüstüydü. Dünya ekonomisinin canlanması çabaları yetersiz kalırken, bölgesel çatışmalar ve düzensizlikler görüldü. Dünya genelinde sorunlar şiddetlenirken Çin ekonomisi ‘Yeni normal’ dönemine girdi. Çin ekonomisi orta yüksek hızla büyümesini koruyor. 60 milyon yoksul yoksulluktan arındırıldı, yoksulluk oranı yüzde 10.2’den yüzde 4’ün altına indi. Her yıl 13 milyondan fazla yeni istihdam yaratılmakta. Tiangong uzay laboratuvarı, Jiaolong insanlı araştırma denizaltı, dünyanın en büyük teleskopu Fast, karanlık maddenin varlığını araştıracak Wukong adlı uydu, dünyanın ilk kuantum uydusu Micius ve büyük jet uçağı gibi bilimsel ve teknolojik başarılarımız oldu” diye konuştu.
|